Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Letéti díjat fizettet a város a gödörásókkal

Szigorította az önkormányzat a közterületi felbontások engedélyezését, mivel az elmúlt időszakban helyenként kaotikus állapotok alakultak ki emiatt. Az új szabályozás szigorúan előírja a helyreállítás követelményeit is.
Elérkezettnek látta az időt a város a közterületi felbontások szabályainak szigorítására. Az utóbbi időszakban megszaporodott közterület-felbontási kérelmek nyomán számos esetben ugyanis kaotikus helyzet alakult ki. Ennek nyomait az elmúlt évben városszerte lehetett tapasztalni. Éppen ezért a város most átdolgozta a közterület-használat szabályairól szóló rendeletét. Az engedélyek kiadását és az előírások hathatós betartását szigorították.

A módosítás egyik lényeges elemeként előírják, hogy a közterület felbontásához az eddig szükséges tulajdonosi hozzájáruláson, illetve közútkezelői hozzájáruláson túl közterület-használati engedélyt is kérni kell. Ezért pedig közterület-használati díjat is kér az önkormányzat. Ez azért indokolt, mert akármilyen szakszerűen is történik a helyreállítás, az önkormányzat tulajdona mindenképpen károsodik.

A rendeletben lefektették a bontási, építési munkálatok szabályait is. Ráadásul nem csupán a burkolt felületekre vonatkozik az előírás, hanem a földre vagy zöldterületekre is. Előírták többek közt azt is, hogy közterületet téli időszakban ne lehessen felbontani. Ez azért fontos, mert a téli bontások utáni helyreállítás már eleve megkérdőjelezi annak szakszerűségét. Így közterületet felbontani november 1. és március 31. között nem lehet.

Nem kell azonban bontási engedélyt kérni és az időbeli korlátozás sem vonatkozik arra az esetre, ha a közterület alatt húzódó köz- művezeték meghibásodása miatt válik szükségessé a beavatkozás. Ez esetben csupán huszonnégy órán belül be kell jelenteni a hivatalnak a munkát.
A rendelet szabályozza a helyreállítás követelményeit és ellenőrzésének kötelező módját is. Ezzel egyértelműen tisztázzák a felelősségi köröket. A helyreállítás befejezésekor be kell nyújtani az önkormányzatnak többek közt a tömörségi és szerkezeti vastagságot igazoló mérési jegyzőkönyveket s az alkalmazott anyagok műbizonylatait. Ezt az önkormányzat meg is méri a helyreállítások után. A szabályozás rendelkezik a zöldfelületek szakszerű helyreállításáról is.

A helyreállítás első osztályú minőségének biztosítása érdekében a bontási engedély kérelmezőjének letéti díjat kell fizetnie. Ez azért fontos, hogy megfelelő eszköz álljon a város rendelkezésére arra az esetre, ha a kérelmező határidőre vagy megfelelő minőségben nem végzi el a helyreállítást. Ekkor a letéti díjból a város maga is elvégeztetheti a munkát. A letéti díj föld- és zöldfelület esetén négyezer, járda és térkő felbontásánál hétezer, míg szilárd útburkolatnál tízezer forint négyzetméterenként.

Olvasóink írták

  • 2. Japo 2013. február 13. 12:23
    „Hm... éppen ideje volt. más városokba már régóta így van. Ezek is felébredtek! Korábban kellett volna akkor talán nem lenne ilyen rossz a Gyári út és a többi”
  • 1. 01010 2013. február 12. 13:35
    „Tavaly munkálkodókra ez vonatkozni fog ??
    Mert nem sikerült nekik se a helyreállítás :(
    A TV sekre gondoltam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programajánló: fánkfesztivál Mosonszolnokon

Feberuár 16-án, szombaton várják az érdeklődőket a hagyományos farsangi fánkfesztiválra. Tovább olvasom