Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Lesz vízgazdálkodási szak

A tavalyihoz hasonló létszámú első évfolyamos gazdászhallgató kezdte meg tanulmányait a mosonmagyaróvári egyetemi karon.


Nagy volt az érdeklődés az agrár-felsőoktatási szakok iránt. Legalábbis ez látszik a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karára jelentkezettek létszámából.

„Jelenleg a hazai felsőoktatási intézményekbe felvett hallgatók öt százalékát teszi ki az agrárképzésben részt vevők aránya. A kormányzat szándéka, hogy ezt néhány éven belül a duplájára növelik. Ehhez igazodik a mosonmagyaróvári intézmény is" – mondja dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettes.

Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre is, az úgynevezett
duális oktatás megvalósítására. Ennek részeként az elmúlt időszakban több környékbeli vállalattal kötött társtanszéki megállapodást a kar. Legutóbb például az Aqua Kft.-vel, ahol oktatóközpont létrehozásával segítik a hallgatók képzését.

Nagy volt az érdeklődés az élelmiszer-mérnöki képzés iránt. Felvételünkön dr. Tóásó Gyula a kémia rejtel meibe avatja be az első évfolyamosokat.
Nagy volt az érdeklődés az élelmiszer-mérnöki képzés iránt. Felvételünkön dr. Tóásó Gyula a kémia rejtel meibe avatja be az első évfolyamosokat.


Kiemelt képzési területe lesz az intézménynek a vízgazdálkodási szak, amit a tervek szerint – az országban egyedüliként – a jövő év szeptemberétől indítanak.

A dékánhelyettes elmondta: idén mindhárom felvételi eljárásban részt vett a kar. A feb- ruári, keresztféléves képzésre negyvenöt mesterszakos hallgatót vettek fel. A szeptembertől indult képzésre a tavalyihoz hasonló létszámú, mintegy százkilencven hallgatót vettek fel.

A pótfelvételi eljárás során pedig negyvennel bővült a létszám. Így összesen a felsőoktatási alapszakokon, mesterszakokon, szakmérnöki képzéseken, illetve a doktori iskolákban több mint háromszáz gazdász kezdte meg idén a tanulmányait a karon.

Dr. Szakál Pál azt mondja, a szakok közül jelenleg nagyon népszerűek a szakmérnöki képzések, ezek közül is a növényvédelmi szakmérnök a legvonzóbb, ezúttal több mint húsz hallgatót vettek fel erre a képzésre. Egyre nagyobb az érdeklődés az élelmiszer-, illetve a mezőgazdasági mérnöki képzések iránt is.

Agrárképzésben tanuló hallgatók aránya
5%  a hazai felsőoktatási intézményekbe felvett hallgatók között.


A dékánhelyettes hozzátette: a régió igényeinek megfelelve folyamatosan bővítik a karon indított szakok skáláját. Így azok szinte már a mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság, illetve az azokhoz kapcsolódó tudományágak mindegyikét lefedik.

Míg a korábbi években zömében a tágabb régióból jelentkeztek diákok a mosonmagyaróvári karra, addig ezúttal az ország szinte minden részé- ről érkeztek hallgatók. Sőt, nagy számban jelentkeztek a Felvidékről is.
Dr. Szakál Pál elmondta: kiemelt képzési területe lesz az intézménynek a vízgazdálkodási szak, amit a tervek szerint – az országban egyedüliként – a jövő év szeptemberétől indítanak.

A mosonmagyaróvári kar élelmiszer-mérnöki képzését választotta a zalaszentgyörgyi Horváth Ingrid. A tanulmányait most kezdő hallgató azt mondja: mindenképpen a nyugat-magyarországi régióban szeretett volna tovább tanulni ezen a szakterületen, ezért választotta a nagy múltú intézményt. Korábban járt itt a kar nyílt napján és nagyon megtetszett neki az intézmény és a város. Hasonlóan vélekedik Barta Lili is, aki Budapestről érkezett. Noha még csak egy hete van itt, de máris megtetszett neki a környék és az egyetem is.
Bizonytalanok a keretek
Mint arról már beszámoltunk, a mosonmagyaróvári agrárkar elhagyná a Nyugat-magyarországi Egyetem kereteit. Korábban tárgyaltak a csatlakozás lehetőségéről a győri Széchenyi-egyetemmel is. („Váláspártiak az óvári gazdászok", Kisalföld, 2014. május 10.).

Sőt, a nyár elején lehetőség látszott arra is, hogy az agrár-felsőoktatás a mezőgazdasági szaktárcához kerülne, s így az akadémia akár önállósulhatna is. Ám mivel még lezáratlan a magyar felsőoktatás átszervezésének mikéntje, így az óvári gazdászkar sorsa is bizonytalan.

Információnk szerint szeptember közepén tárgyalnak erről legközelebb az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az érintett dunántúli egyetemek rektorai. A Kisalföld írásban érdeklődött a humán szaktárcánál az óvári kar lehetséges jövőjéről. Válaszuk nyomán a témára visszatérünk.

Nagy volt az érdeklődés az élelmiszer-mérnöki képzés iránt. Felvételünkön dr. Tóásó Gyula a kémia rejtelmeibe avatja be az első évfolyamosokat.


        

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászléből segítség

A napokban adta át a Szent István-napokon kínált óriási halászlé után befolyt adományokat a Rotary és a mosonmagyaróvári önkormányzat. Tovább olvasom