Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Lesz elég parkoló a piacbővítés után

Mosonmagyaróvár - Találtak megfelelő megoldást a mosoni piac bővítése és a Kápolna tér átépítése során megszűnő parkolóhelyek pótlására. Erről és a rendezési terv módosításáról határozott a testület.
A mosoni piac bővítésével korábban foglalkozott már Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. Tavaly ősszel határoztak a megfelelő kategóriájú zóna kiterjesztéséről a jelenlegi parkoló területére, hogy megkezdődhessen a szabályozás módosítása. Mint ismeretes, valamint lapunkban is több alkalommal beszámoltunk már arról, hogy a mosoni belváros rehabilitációja érinti a piac területét is. A piacot ugyanis fejleszteni kell, ám mára kiderült: a városrészben egy fedett bevásárlócsarnok létrehozásának nem sok esélye maradt. Az önkormányzat ezért döntött a bővítés mellett. A testület legutóbbi ülésén határozott a piac bővítéséhez szükséges településrendezési terv módosításáról.

A piac bővítése a mosoni belváros rehabilitációjának szerves része, erre 540 millió forint pályázati támogatás áll rendelkezésre.

A beruházás során az Erzsébet tér és környezete gyalogoszónává válik. Megújul a Kápolna tér is, ennek keretében bővítik a szabadtéri piacot is. Ez újabb pavilonok építését jelenti a meglévők folytatásaként, egészen a Tourinform-iroda vonaláig. Az érintett ingatlan övezeti besorolásának módosítására volt szükség, a különleges rendeltetésű – piac – zónát terjesztették ki a jelenleg meglévő parkoló rovására. Az állami főépítész a véleményezési eljárás során tett nyilatkozatában kérte parkolómérleg készítését, amivel igazolható a megszűnő parkolók pótlása. Előírta azt is, hogy a tér beépítése egységes legyen, s az főépítészi kontroll mellett történjék.

Mosoni piac: A bővítés után is lesz elég parkoló a vásárlók számára.
Mosoni piac: A bővítés után is lesz elég parkoló a vásárlók számára.

A Tourinform-iroda melletti, megszűnő parkolóban jelenleg 15 férőhely van, míg az iroda és kápolna közötti szakaszon, hosszanti parkolással 13 autó tud várakozni. Ez utóbbi szakaszon merőleges beállású parkolók – összesen huszonhat – lesznek a három méter széles járda felhasználásával. A járda beljebb kerül a téren kialakítandó gyalogosrendszer részeként. További bővítés az Osztermayer utca Erzsébet tér és Fürdő utca közötti szakaszán lehetséges. Itt egyoldali, ferde beállású parkolókkal lehet a jelenlegi kapacitást növelni. Tehát a megszűnő parkolókat a közvetlen környezetben lehet pótolni. A tér környékén tervezett, remélt új beruházások – szálloda, kistérségi központ – csak az előírt parkolómennyiség biztosításával építhetők meg. A parkolók konkrét tervezése, engedélyeztetése egy későbbi, külön eljárás része lesz.

A tér egységes koncepció szerinti beépítésére az önkormányzat beépítési terv készítését írja elő. A tervezett beruházások legalább fele remélhetőleg önkormányzati lesz, így ez biztosítható. Előírják továbbá a teret határoló ingatlanokra a kötelező tervtanácsi véleményeztetést is.

Olvasóink írták

 • 7. Px 2009. április 16. 18:43
  „Sziasztok! :)

  Nem tudom miért bánt benneteket, hogy a délelőtti kemény vasgyűjtés (turul fűrészelés) után a megfáradt munkásember kicsit megpihen (és megfürdik) a szökőkútnál(ban)..
  Minek parkoló, lassan úgysem mer Mosonban megállni senki... :(

  Rbar - készült ilyen riport, nem is egy. Csak a kereskedelmi tévék nem foglalkoznak ezekkel a dolgokkal, mert az általuk ajnározott "kisebbségekkel" fordul elő...
  Youtube-n másold be a következőket, érdekes és vérlázító..

  Cigányterror Magyarországon - Kötelező tananyag!
  Cigánybűnözés - 2008 - 1. rész
  Cigánybűnözés - 2008 - 2. rész
  Cigánybűnözés - Brutális támadás a Magyar Gárda egyik alapítója ellen - 1. rész
  Cigánybűnözés - Brutális támadás a Magyar Gárda egyik alapítója ellen - 2. rész
  A__magyar__maffia - a szeretet ünnepe

  Ha esetleg nem áll módodban ott megnézni, odaadom cd-n akár, keress itt.. :)

  Szebb jövőt! :)”
 • 6. pancser 2009. április 14. 17:32
  „A parkoló most is nagyon kevés, a cikkből kiderül, hogy gyakorlatilag nem lesz több, sőt kevesebb. Buszparkolót látott valaki arrafelé, mert én nem. Az egész környék el lett ballintva rendesen, ez is a régi városvezetés bűne. Helyrehozni szinte lehetetlen. Megengedtek egy olyan épületet emelni amelyik kong az ürességtől, a kutyának sem kellenek az ott lévő üzletek, építészetileg nem illeszkedik a környezetébe, viszont a piactól, a parkolótól helyet vesz el. A régi vezetés tette tönkre a MAGYARÓVÁRI piacot is teljes egészében. Ezeknek az uraknak, akik közül egyesek még mindig ott ülnek a szenátusban az emberek lelkéhez és a valódi piac logikájához otromba módon álltak hozzá. A múzeum szomszédségában emelt áruház sem semmi, amelyet egy iskola udvarán emeltek, városképi és forgalmi szempontból selejtes helyzetet teremtve!”
 • 5. Legate 2009. április 14. 09:42
  „Na ez egy jó téma! Sőt azt hiszem ez az igazi mosoni probléma! Hogy lehet hogy az indiánok érinthetetlenek?? Hogy lehet hogy ott parkolnak ahol akarnak, ott szemetelnek ahol akarnak? Talán nincs olyan kereskedő a környéken akit ne loptak volna meg! Hogy lehet?? Hogy tudják megtenni? Miért megy el a rendőr autó meg a zöld közterületes Suzuki is a járdán parkoló autók mellett?? Hihetetlen...”
 • 4. Rbar 2009. április 11. 08:14
  „Sajnos a padok megszünteteése nem megoldás, láttam én már olyant, hogy kicipelték a fotelokat(!) az út szélére, és abban terpeszkedtek, ha nem volt mire ülniük...
  Meg ugye ott van a kemény munkával, bodzaszedéssel pl. megkeresett merci vagy bömös, nem érdekli ezeket, hogy az út mellett is tilos megállni, simán felállnak a járdára.
  DE MOST TÉNYLEG! KI VIZSGÁLJA, HOGY EZEKNEK A MOCSKOKNAK MIBŐL VANNAK A JAVAIK!?????
  Nem vagyok fajgyűlölő, de azért álljon meg a menet, kinyílik a bicska az ember zsebében. Bármiről, bármelyik tv csatorna képes oknyomozó riportot, vagy ehez hasonlót készíteni, de ezekről még nem láttam sosem. MIÉRT??? Mi különbség van abban, hogy mondjuk rejtett kamerával leleplezek egy zsebre dolgozó parkolóőrt, vagy egy CIGÁNYT? Egyik is egy csoport, másik is... Mindkettőnek vannak jogai, mégsem hördült fel az említett műsor után az ország többi parkolóőre, hogy kérem ez hátrányos, általánosító megkülönböztetés!
  Nem kellene "kézbe venni" a dolgot nekünk, és tenni valamit?”
 • 3. menyus 2009. április 11. 07:31
  „ááá nem lehet kissebségnek több joga van mint nekünk!!! ők mehetnek mindehova sirni és kapnak pénzrt mert félnek tőlük ennyi!!!! mi aki meg dolgozik alig tud megélni.”
 • 2. 666.hu 2009. április 11. 07:22
  „Jogos... ezek a szemetelő-szotyizó tahók MINDENT mocsokkal borítanak. Reggeltől estig a mosoni templom környékén áll a tahó-bál, majd gyülekező a szökőkútnál... Szabó Miklós Úr, kérjük a padokat SZÜNTESSÉK meg ! Nem megy haza a tahó, de legalább nem közvetlenül az út mellet keltik jó hírünket.”
 • 1. Rbar 2009. április 10. 20:27
  „Minek megújítani, a svédek úgyis tönkreteszik, lezüllesztik, ellehetetlenítik a piac környékét, nekik még parkoló sem kell, állnak a járdára, szökőkútra, ahová akarnak...
  A rendőrök meg semmit sem tesznek!
  Érdekes volt a minap, ellenőr büntetett őstermelő nénit a piacon, mert nem adott nyugtát, az út szélén meg a kárikák csomagtartóból árulták a hamis parfümöket, gagyi cuccokat, cipőket.
  TISZTELT KAPITÁNY ÚR, TESZ EZ ELLEN VALAMIT VÉGRE!??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét hajók a Szigetközben?

80–100 fős hajókat üzemeltetne egy szlovák befektető Dunakiliti és Dévény (Devin) között. A turisták és a magyar oldalra költöző szlovákok így gyorsan Pozsony belvárosába juthatnak. Tovább olvasom