Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Lesz díszkút és zenélő óra is

Az illetékesek szerint tíz év kell ahhoz, hogy Moson belvárosa megújuljon és a kor színvonalának megfelelő külsőt kapjon. Nagy érdeklődés kísérte a csütörtök esti lakossági fórumot.
Lakó- és üzletház: A tervezők ilyennek álmodták meg az épületet, mely két-három éven belül elkészül.
Az összejövetelen a mosoni belváros rekonstrukciós terveit ismerhették meg a jelenlévők, különös tekintettel a most épülő Erzsébet téri lakó- és üzletházra.
A főként királydombi lakosok alkotta hallgatóságot elsősorban az érdekelte, hogy az építkezés miatt megnövekedett teherforgalom okozta kellemetlenségeket meddig kell még elviselniük. Arra is szerettek volna választ kapni, hogy a városrész felújítása hány évet vesz igénybe és a végeredmény miként befolyásolja majd a környéket és saját ingatlanjaikat. Többen kifogásolták, hogy az építőanyagokat szállító teherautók zajosak, ezen túl olyan fokú rázkódás éri házaikat, hogy repedeznek a falak. Kellemetlenül élik meg, hogy az építkezés miatt leszűkült a Mosonvár utca: a gépkocsiforgalom szünetel, csupán gyalogosan és kerékpárral haladhatnak át a megszokott útvonalon.

Bontanak, felújítanak

Kovács Gergely alpolgármester elmondta: az elképzelések szerint úgy tíz év kell ahhoz, hogy Moson belvárosa újra értékes és szép legyen. A tervek szerint megújul a Kápolna tér, díszburkolat húzódik majd az Erzsébet téren át az Iskola utca felé, s az így kialakult korlátozott behajtású sétálóutcán létesül díszkút és zenélő óra is. A piac megmarad, a volt leányiskola helyén az idegenforgalomhoz, kereskedelemhez kapcsolódó létesítmények kapnak helyet. A királydombi kiskápolna szintén megmarad, a Mosonvár 2-es szám alatti tömböt pedig majd lebontják, helyette 2–3 éven belül itt üzletház és önkormányzati lakóház épül. A városrész részletes rendezési terve a környék több épületének átalakítását, újjáépítését irányozza elő és megváltozik a forgalmi rend is néhány utcában. A folyamat legalább tíz évet vesz igénybe. A lakók megnyugtatásául az alpolgármester hangsúlyozta: a végeredmény nagyon szép lesz, reméli, minden környékbeli örömét leli majd benne.

Megszűnik a zaj

A lakó- és üzletház építéséről a beruházó Flexum Rt. részéről Nagy Sándor főépítész adott tájékoztatást. Ismertette az épület jellemzőit. E szerint egy négyszintes, a pincében parkolókat rejtő, a földszinten üzletekkel ellátott, az emeleten és a tetőtérben irodákkal és lakásokkal bővített ház készül az Erzsébet téren a környék rendezésének első lépéseként. Az építkezés ez év végére, a következő év elejére fejeződik be. A nagyobb építőanyagokat szállító teher-

autók még néhány hónapig zavarják a környék nyugalmát, amiért türelmet kért az építész.
Rongits József, a városháza illetékese a megnövekedett teherforgalom kapcsán kitért arra, hogy a közlekedés rendjét szabályozhatja az önkormányzat. Arra törekszenek, hogy a forgalmat az építkezés ideje alatt úgy irányítsák, hogy a lehetőségekhez képest az a lakóknak is optimális legyen. Hangsúlyozta: az építkezés után az útburkolatok rendbehozatalát kiemelt feladatként kezelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vacsora a sertéstelep melletti dögkútból

Egy közeli dögkútból ellopott, ismeretlen okból elhullott sertés húsából fogyasztott egy császárréti… Tovább olvasom