Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Lényegesen csökkent a segélyezettek száma

Mosonmagyaróvár - A közfoglalkoztatási program keretében már a harmadik csoport kezdi meg a munkát a hónap második felében Mosonmagyaróváron. Ezzel közel száz munkanélküli dolgozhat az önkormányzat cégeinél, intézményeinél a korábbi segélyük csaknem duplájáért.



Portálunkon is többször beszámoltunk már róla, Mosonmagyaróváron – az országban az elsők között – már tavaly elkezdték a közmunkaprogramot.

Az elmúlt év márciusától már csak az kaphatott rendszeres szociális segélyt a városban, aki – ha felajánlották neki és egészségügyileg alkalmas arra – közmunkát is végzett. Az érintetteknek harminc napot kellett ledolgozniuk a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nél. A program jól működött, az abban részt vevők is elégedettek voltak a lehetőséggel és többségük elvégezte a kiadott feladatot. Idén az önkormányzat új közmunkaprogramot dolgozott ki, csatlakozva a kormány ˝Út a munkához˝ programjához. Ennek keretében a résztvevőkkel napi 6 órás munkavégzéssel, 5 hónap időtartamra kötött az önkormányzat szerződést. Első körben összesen ötvenen kezdték el a munkát májusban. A programba a VÜF mellett ezúttal már bevonták az önkormányzat szinte minden intézményét. A résztvevők munkabért kapnak erre az időre, ami közel a duplája az addigi havi 28.500 forintos segélynek.

Augusztustól újabb úgynevezett ˝rendelkezésre állók támogatásában˝ részesülőket vont be az önkormányzat a közfoglalkoztatásba – tudtuk meg dr. Nagy Istvántól. Az alpolgármester elmondta: cél, hogy a munkára képes, ám tartósan munkanélküliek fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában, így rendszeres jövedelemhez juthatnak. A program elmúlt évi sikere bebizonyította, hogy a rövid ideig tartó, de biztos munkalehetőség is pozitív hatással van a munkaerőpiacról kiszorult tartósan munkanélkülieknél, javul mentális és szociális helyzetük, növekszik jövedelmezőségük és tájékozottabbak lesznek a munka világáról.

Az alpolgármester hozzátette: a foglalkoztatottak többsége szakképzettséget nem igénylő feladatokat lát el, ebből adódóan a munkavégzés a többség esetében közterületen zajlik. A foglalkoztatást az önkormányzat elsősorban saját cégén és intézményein keresztül biztosítja. A segélyezettek a VÜF Kft.-nél, az Egyesített Szociális Intézménynél, illetve a Gyerekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központnál, a Karolina Kórházban, a város bölcsődéiben, óvodáiban és iskoláiban dolgozhatnak. A felajánlott munkalehetőségek: parkgondozás, fakivágás, csatornatisztítás, árokásás, áteresztisztítás, járdák, közutak karbantartása, köztisztasági feladatok ellátása, zöldterület-fenntartás, kertészeti munka, karbantartás, idősgondozás, oktatás-nevelési kisegítő munka, sport, szabadidős tevékenység szervezése.

A program sikerét bizonyítja, hogy a májusban kezdett első csoportból nyolc embernek módosították a munkaszerződését, így ők egészen az év végéig dolgozhatnak ebben a formában. Két résztvevőnek pedig már fel is ajánlottak elhelyezkedési lehetőséget a közmunka befejezése után. Augusztus elején újabb 23 embert vontak be a programba, a hónap második felében pedig kezd a harmadik ˝turnus˝ 22 közmunkással, ők egészen december végéig dolgoznak majd.
 
Dr. Nagy István elmondta: a közmunkaprogram beindítása óta lényegesen csökkent a segélyben részesülők száma. A felajánlott munkalehetőséget a többség elfogadta, csupán néhányan utasították vissza azt, tőlük természetesen megvonták a segélyt és két évig nem részesülhetnek semmiféle ilyen jellegű rendszeres szociális juttatásban. 

Olvasóink írták

 • 1. ökosuli 2009. augusztus 17. 21:35
  „A mosonmagyaróvári Városi Kollégium igazgatójaként ezúton is szeretném megköszönni Városunk Önkormányzatának a lehetőséget,hogy intézményünk is részt vehet ebben a programban!
  Külön köszönöm az Igazgatási Osztály vezetőjének,Preier Zsuzsannának támogatását,segítségét.
  Intézményünk környezete ezután már még egy szorgos kéz által szépül a város lakosságának és diákjainknak
  örömére és elégedettségére.

  Köszönettel:Simon Zsuzsanna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forintban mért áfaváltozás

Mosonmagyaróvár - A júliusi áfaváltozás minimális csökkenést hozott az élelmiszerárakban, jóval… Tovább olvasom