Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Lenin és Szent István egyazon házfalon

Április 4-től a Felszabaduláson át egészen Ságvári Endréig viheti a levelet a postás a Szigetközben.
20 évvel a rendszerváltás után is alig találunk olyan települést a Szigetközben (s igaz ez a megye egészére is), ahol ne köszönnének vissza a megmaradt utcanevekben 1989 előtt elismert kommunisták, vagy a szovjetekhez köthető jeles napok. „Nincs igény a rendszerváltás előttről maradt utcanevek megváltoztatására" – mondják a szigetközeik, akik az átíratás költségeitől és maceráitól tartanak. Mosonmagyaróváron másfél éve az akkori Schönherz Zoltán és a Marx Károly utca lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek a név megmaradásáért – sikertelenül.

Mosonmagyaróvár környékén népszerű a Felszabadulás utca: Arakon, Dunaszigeten, Kisbodakon, Újrónafőn, Várbalogon, Kimlén, Mecséren és Mosonszentmiklóson is találtunk ilyet.

A „lenini úton
A „lenini úton" – Mosonmagyaróváron nem a helyére, hanem a korábbi (Lenin) utcanévtábla fölé került az érvénybe lépő (Szent István király) elnevezés.

A cikk teljes terjedelmében az alábbi hivatkozáson érhető el:
http://www.kisalfold.hu/embargo/lenin_es_szent_istvan_egy_hazfalon/2110778/

Olvasóink írták

 • 17. janika 2009. augusztus 18. 20:31
  „Szerintem még a"pancser" név is ott fityeghetne az sem zavarna! Hisz "eben guba"!”
 • 16. MTT 2009. augusztus 17. 07:37
  „És mégis milyen szépen, csendben elférnek egymással, ugye? Csak mi, emberek hangoskodunk és öljük egymást...”
 • 15. pancser 2009. augusztus 15. 13:00
  „Attól, hogy nem szerettem Lenin és Marx elvtársakat nem bratyizok a náci elméletekkel sem! Sokal inkább szimpatizáltam Churchill-el, aki Hesst azonnal börtönbe dugta!”
 • 14. vonLichthofen 2009. augusztus 14. 22:38
  „pancser laci,
  elnézésedet kérem, de nem tudtam ezt a helyzetet kihagyni olyan pompásan föladtad a magas labdát.”
 • 13. atika3887 2009. augusztus 14. 20:03
  „Párizsban is van Marx út,de nem olyan "jó minőségű",mint itt...Lehet,hogy ott is aláírást gyűjtöttek,de csak azért,hogy legyen má´ Marx út...MUHAHA”
 • 12. pancser 2009. augusztus 14. 19:53
  „10! Egyáltalán nem mindegy, csak annak akinek minden mindegy! 9-hez! Hogy kielégülj! Tényleg hozzátanultam a kötelező elméletekhez. Csak nem azt és ott ahogy gondolod, sem őket sem a nemzeti szocialistákat nem preferáltam!”
 • 11. koborlo 2009. augusztus 14. 18:41
  „FUCK LENIN !!”
 • 10. janika 2009. augusztus 14. 17:21
  „Nem mindegy mi az utca neve? Az nem mindegy, hogy milyen az utca burkolatának a minősége! No meg,hogy egyáltalán van e út vagy csak "ca" van mint Bágyogszováton ! Csak az utca helyét jelző tábla van, mert út az nincs! Sőt az oda vezető is elkopott a karbantartás hiánya miatt!”
 • 9. vonLichthofen 2009. augusztus 14. 16:29
  „pancser laci, Szabadság!
  örülök véleményednek amit a Tudományos Szocializmus, a Marxista Gazdaságtan és/vagy a Permanent Forradalom ideologiájának megteremtőiről írsz. Véletlenül tudom, hogy annak idején te is /én is - tegyem hozzá/ elmerültünk e studiumok tanulmányozásában, márcsak azért is mert ezek nélkül nem engedtek volna államvizsgára más tárgyakból.
  Széleskörű ösmereteid a témában viszont arról árulkodnak, hogy te jócskán hozzátanultál a kötelező tárgyaknak. Talán a Marxismus-Leninizmus Esti Egyetemen vagy a Párt Alapszervezeted által inditott tanfolyamokon?”
 • 8. f.varga 2009. augusztus 14. 16:04
  „Lehet, hogy ez csak egyszerű előrelátás, mert könnyen elképzelhető a mai világban, hogy belátható időn belül ujra a Lenin és tsa.-i nevek lesznek a trendik!”
 • 7. pancser 2009. augusztus 14. 15:47
  „Sajnálatos, hogy egxyáltsalán ilyen táblák léteznek közterületen. Az emberek közömbösek, nem érdekli őket ilyemi. Nekem szúrja a szememet Lenin, Engels meg Marx is. Akiknek mindegy, csinálnák nekik egy kis szocializmust. Azt hiszem egy hét múlva rimánkodnának, hogy vissza a mába. Ki az a Marx? Elmélete már régen megbukott, nem a cuculizmus bukásával, hanem sokkal korábban. Az egész elmélet, a marxizmus egy badarság, amit követői megpróbáltak ráhúzni a világra. Le a tábláikkal és a szemétbe velük! 6-hoz! Méghogy igazodás a társadalomtudományban? Talán akkor amikor még a cuculizmus állt és omladozott akkor rugdalták ezt a tarthatatlan elméletet, így igazodtak hozzá. A bukásuk az igazi cáfolatuk. Senki de senki nem igazodik hozzájuk!”
 • 6. zstoth 2009. augusztus 14. 13:24
  „civac: Egyszerűen ostobaság, amit Karl Marxról írsz. A mai napig az első számú igazodási pont a társadalomtudományokban, még a kritikusai számára is. Bár ezt neked hiába mondom, nem olvastál tőle semmit, a történelmet legfeljebb ma jobboldaliként vagy liberálisként politizáló egykori párttitkárok pamfletjeiből ismered.”
 • 5. AHA.. 2009. augusztus 14. 12:49
  „Nincs ebben semmi rossz! Miért ne lehetne Lenin út, vagy Felszabadulás út?
  Hisz ugyan azt az eszmét követő elvtársak irányítják az országot mint pl. 40 éve.”
 • 4. civac 2009. augusztus 14. 12:33
  „persze, ha Rudolf Hess, vagy Adolf Hitler lenne az utca neve, akkor egyből nem hiszti lenne

  Nem azért van a béka popsija alatt az ország, mert gazdaságilag tönkrement, hanem mert szellemiekben! Akinek nem szúr szemet Marx Károly neve, akinek hamis statisztikája és elvakultsága miatt emberek százmilliói kerültek a túlvilágra, annak miért fáj az, hogy több adót kell fizetnie. Kár, hogy nem jöttök rá arra, hogy a "felszabadúlás" és ami utána következett, sodorta lelki-szellemi-testi-anyagi csődbe az országot!

  Majd megszokják! Az ifjú asszony is megszokja, hogy fölvette a férje nevét! és ha elköltözik valamelyik ismerősöd, vagy megváltozik az e-mail-címe, akkor is a régire külditek a levelet? :)”
 • 3. Sahin 2009. augusztus 14. 12:24
  „Minden esetre az én házamon nem sokáig szerepelne Lenin neve, akármennyire is bántaná ez a begyöpösödött bolsevik patkányokat.”
 • 2. Kenobi28 2009. augusztus 14. 12:22
  „Hát igen, erre van pénz.
  Kicserélni egy csomó utcanév táblát, csak azért mert valakinek b..sza a szemét :S
  Én azt sem tudom melyik utca mire változott, szerintem még évekig a régi neve marad a köztudatban.”
 • 1. zopika02 2009. augusztus 14. 10:28
  „Jó lenne ha már az utcanév hisztit abbahagynák, nem tudom kit zavart a Marx Károly, csak kellemetlenséget jelent mindenkinek a névváltoztatás. Pl a GPS - ek alapján sem találnak el a külföldiek az új utcákba. Inkább írnák ki a postára írnák ki hogy POSTA a rendőrségre meg hogy RENDŐRSÉG akkor nem csak a helyiek számára lenne egyértelmű, hanem a városba látogatóknak is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láncfűrész a gyóntatószékben: lopott holmik a templomban

Lopott árucikket találtak a rendőrök a várbalogi templomban elrejtve. A termékek az egyik mosonmagyaróvári szupermarketből származnak, néhány dolgozó ˝mentette ki˝ azokat a boltból. Tovább olvasom