Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Lendületben a baráti kör

A Duna-rehabilitációs keretből újabb lépést tesz Kisbodak természeti környezetének szépítéséért. A faluban játszótér épül és pályáznak kultúrház-felújításra.
Kisbodak költségvetésében négymilliós a hiány. A szűkös anyagiak ellenére intézményeik további biztonságos működtetésére törekednek és a körzeti iskola fenntartása mellett foglaltak állást a képviselők. Vállalták, hogy a püski intézményt 2008-ig az uniós normáknak megfelelően fejlesztik.

Pályázat önrésszel

A kisbodakiak nem mondtak le a település közösségi életében egyre nagyobb szerepet betöltő kultúrházuk rekonstrukciójáról sem. Idén egy felújítást, benne a tetőtér-beépítést célzó, anyagi támogatást nyújtó pályázat megírásához külső segítséget kérnek, s kigazdálkodják az önrészt is. Az épületre nagy szükség van, ugyanis a néhány száz lelkes faluban pezsgő civil élet folyik.

Rendezik az udvart

A nehezen fűthető helyiség ellenére ott gyűlnek össze kéthetente a baba-mama klub tagjai is, akik ötletes kézimunkáikkal legutóbb falunapkor kápráztatták el az érdeklődőket. Ajándéktárgyaikkal az adományozóknak kedveskedtek. A jótékony akció keretében befolyt összeget aztán a Kisbodaki Baráti Körnek adták, hogy azt a főtéren megvalósuló fa játszótér kialakításához használják fel. A baráti kör vállalta továbbá, hogy a kultúrház udvarát rendezi: a tagok fedett szín, grillező, kemence, sziklakert kialakítását és virágosítást terveznek.

A „barátoknak" köszönhetően tavaly további 250 rózsatövet ültettek a településen és fásítottak a Püski és Kisbodak közötti út mentén. A Szent Kristóf híd környékére továbbra is nagy gondot fordítanak és az egyre népszerűbb vízi turizmust erősítvén a tavaly elkezdett szárazföldi tanösvény mellett egy vízi tanösvény kialakítását is fontolgatják.

Konditerem és teleház

A volt ÁFÉSZ-bolt épületét megvásárolta az önkormányzat, a vételéhez felvett hitelt visszafizette. Az épületnek két funkciót szán a fenntartó: egyrészt konditeremként üzemelteti, másrészt a meglévő két számítógép mellé további háromra pályáztak, hogy teleházat hozhassanak létre. Idén díszburkolatot kap a ravatalozó előtti terület, ahol jelentősen megrongálódott már a betonburkolat.

Felújítják a ravatalozót és a temetőben egy közlekedési útvonalat alakítanak ki. A település természeti környezetének védelmében jelentős az a 8,2 millió forintos pályázati összeg, amit a Duna-rehabilitációs keretből nyertek. Egy holtágat élesztenek újjá ebből nyárig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stipkovits Pál: Kereteinket a lehetőségeinkhez igazítjuk

Mosonmagyaróváron 2003 viharos esztendőnek mutatkozott iskolabezárással, tüntetésekkel. Aztán a… Tovább olvasom