Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Lelkünkben felépíthetjük a hazát

A trianoni békediktátum újratárgyalása, vagy részben való újratárgyalása esetén nincs nácizmus, nem lett volna második világégés és holokauszt sem – fejtette ki véleményét ünnepi beszédében dr. Popély Gyula, Felvidéken élő egyetemi tanár, történész a mosonmagyaróvári trianoni megemlékezésen.
A Zsidanits Közéleti Társaság és a Piarista iskola szervezésében emlékeztek a Trianon-keresztnél vasárnap a mosonmagyaróváriak a 90 éve történt tragédiára, az ország megcsonkítására.

Farkas István piarista igazgató beszédében elmondta: az 1920. június 4-én hozott döntés különösen sújtotta Moson vármegyét, Mosonmagyaróvárt. A magyarok évszázadokon keresztül védték Európát a mindent elpusztító pogányoktól, ennek ellenére Európa kilencven évvel ezelőtt ítélkezett a magyarok felett.

A megemlékezés ünnepi szónoka dr. Popély Gyula, Felvidéken élő történész, egyetemi tanár az 1920 júniusában gyászba borult ország képét elevenítette fel.

- Az elmúlt kilencven év nem nevezhető múltunk legdicsőségesebb időszakának. Ennek ellenére dicsérni és nem temetni jöttem ide – fogalmazott a felvidéki történész – majd hozzáfűzte: ez a nemzet az elmúlt kilenc évtized bizonyította elpusztíthatatlanságát. Kibírt egy nemzetgyilkossági kísérletet, marták a nagyhatalmak, a szomszéd kisországok, de saját magunk is pusztítottuk. De mégis itt vagyunk és álljuk a próbát.

Farkas István atya szavait idézve dr. Popély Gyula szavait mintegy aranyfonalként mégis a reménység szőtte át. A történész szerint ugyanis van még reménység, hogy valami megmozdul az idő „méhében". „Múltunk bennünk él, és szenvedélyeket táplál."

- A békés újratárgyalásra lett volna lehetőség, csak akarat nem volt – véli a szakember, aki – mondta – felelőssége teljes tudatában jelentette ki: a trianoni békediktátum 20-as évekbeli újratárgyalása vagy részben való újratárgyalása esetén elkerülhető lett volna a nácizmus megjelenése, a második világháború és így a holokauszt is.

Fotók: Mészely Réka


Dr. Popély Gyula azt vallja: a Franciaországban hozott diktátum romlást hozott Közép-Európára, traumaként éli meg nemcsak a magyar nemzet, hanem a szlovákok, csehek, szerbek vagy románok is, csak ők ellenkező előjellel. Az elmúlt negyven év kilúgozta a szívekből a nemzeti felelősséget, és érdekünk azt diktálja, hogy ez megváltozzon.

- Nemzetünk kilencven éve űzött vad a Kárpát-medencében. Nem vagyunk jó állapotban sem fizikailag, sem szellemileg vagy tudatilag. A magyarság fogy: az anyaországban a lakosság évente 30-40 ezerrel csökken, az elcsatolt országrészekben élő magyarokat az asszimiláció tizedeli – hangsúlyozta dr. Popély Gyula, aki zárásként hozzátette: Európára nem, magunkra és az Istenre számíthatunk. Újból egyesülhetünk lelkileg, a lelkünkben felépíthetjük a hazát.

A megemlékezésen a Piarista iskola diákjainak és a Kormorán Baráti Kör Együttes műsora mellett az ökumenikus áhitaton Csáfordy Julianna református lelkipásztor és Kiss Miklós evangélikus esperes is imádkozott az anyaországban és a megcsonkított határokon túl élő magyar lelkekért.

Olvasóink írták

 • 12. zola 2010. június 17. 19:53
  „rick! ne nevettesd ki magad,méghogy pancser tényeket? ez a nap vicce. ő csak az aljas,átkozott gyilkos,terrorista zsidókat mosdatja. a tényekkel előbb tisztában kellene lenni,mielőtt leírja,leírjátok őket.
  VESSZEN TRIANON! REVIZÍÓT!!!!!!”
 • 11. amivarosunk 2010. június 10. 06:25
  „A mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban ( Gorkij u.3.) Trianoni emlékek címmel kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.
  A tárlat 2010.július 5-ig, hétköznapokon 8 és 20 óra között látogatható.”
 • 10. invektus 2010. június 09. 23:15
  „:)”
 • 9. janika 2010. június 07. 17:31
  „Aki ismeri véleményeimet, írásaimat az tudja, hogy e téren is azt vallom, hogy a kiskutyám vonítása, ugatása sem ér semmit, amikor meglátja a holdat! Ebben az országban, akár tízmillió ,de lehet tízen öt millió ember, akkor sem képes megválni egy tucat olyan politikustól, akik az orruknál fogva vezeti, a nyaka körött hordja az irányítóit.”
 • 8. RickCartman 2010. június 07. 17:28
  „KoPi
  pancser történelmi tényeket ír le, hőzőngés helyett. Ez nem tudatlanság, éppen ez az a tisztánlátás, ami sokakból hiányzik. Ajánlott olvasmány: bármelyik iskolai történelemkönyv; haladóknak Moson megye helytörténeti anyagával kiegészítve. Könyvtári óra, nem csak kezdőknek...”
 • 7. invektus 2010. június 07. 14:20
  „Lelkünkben felépíthetjük a hazát,,,,,,,,,

  Lélekben már én is De az A FRÁNYA GYAKORLAT AZ AZ HIJÁNYZIK IGAZÁN”
 • 6. Abrafax 2010. június 07. 11:41
  „Miért foglalkozunk 2010-ben is Trianonnal?
  Mert kötelességünk törődni embertársunkkal, főleg azzal, aki egy nyelvet beszél velünk, aki esetleg távoli rokonunk, legfőképpen kötelességünk, ha emiatt hátrányt szenved. Isten-haza-család: ezek értékek, ezekre lehet CSAK jövőt építeni, nem a "dögöljön meg a szomszéd tehen is" elv mentén. Az egymás iránti gyűlölet és irigység senkit nem visz valójában előre, mert attól én nem leszek szebb, bölcsebb, vagyonosabb, ha a másik megcsúnyul, hibázik vagy elszegényedik. Az egy lefelé vezető spirál. Aki "szimplán" önmagát helyezi az első helyre, a pénzt, vagyont és rózsadombi villát (ugye janika) és személyes boldogulást, az már félúton van ebbe az örvénybe. A trianonra emlékezők többsége és a szervezők sem öklöt rázni, szerepelni, hanem megemlékezni és szolidarítani indultak.

  Ajánlom a fanyalgók figyelmébe a székely lakodalmi rigmust: ELSŐ A HAZA, MÁSODIK A CSALÁD, UTOLJÁRA NÉZD A MAGAD JAVÁT! Mindenki ismeri a tanmesét vesszőkről, amiket egyenként szét lehetett törni, de csokorba kötve nem. Ugyanígy vagyunk mi magyarok is, határon innen és túl: együtt vagyunk csak erősek, egyenként megtörünk.
  Aki pedig a számokban hisz csak ( pedig éppen a pénzügyek és a tőzsdék azok, amiket elsősorban a gyarló emberi természet irányít a matematikai törvényszerűségekkel szemben), azok számolják ki: mi a több, a tízmillió vagy a tizenöt? Mire volt jó az íreknek vagy a zsidóknak, hogy a nemzetük és a hazájuk határai nem esnek egybe? Ezért, fanyalgók és pancserek, becsüljetek meg mindenkit, aki magyarnak vallja magát, ha már szeretni nem tudjátok őket...”
 • 5. janika 2010. június 07. 10:52
  „Tudod "KoPi" Szerintem a nyálverés ideje már régen lejárt! A" Pancser" meg sokszor nem is olyan pancser,mint a hogy sokan képzelik. Ő már nagyon jól tudja, hogy az országot már nekik a zsidóknak építik. Különben nem ismerem a Te Farkas Atyádat. Hisz szolga az akad bőven ebben az országban, sőt egyre több cseléd és bérrabszolga is. Viszont a "spártai élet" nem semmi, amikor milliárdos munkahelyeik vannak és nem kevés több millióba kerülő oltárok mellett színészkednek.”
 • 4. KoPi 2010. június 07. 03:43
  „Pancser:
  Elképesztő a tudatlanságod és a nemzet iránt érzett közömbösséged. Nem szégyelled magad? Egy kicsit sem?
  Janika:
  Te még pancseren is túlteszel. Amennyiben Farkas atyára értetted a dehonesztáló kijelentésed, hát tudatom veled, hogy ez az ember a szó legnemesebb értelmében SZOLGÁL. Csak elismerést és tiszteletet érdemel azért a munkájáért, amit a közösség számára nyújt. Spártai életvitele, életkörülményei valószínűleg igen távol áll az általad mennyországinak titulált élettől. Ezzel szemben te mit tettél életed során az emberek közösségéért?”
 • 3. pancser 2010. június 06. 22:41
  „Moson Vármegyében az elcsatolt területeken gyakorlatilag nem éltek magyarok. Sőt pechjükre a Szentjános, Szentpéter, Szolnok, Hegyeshalom, Levél itt maradt, jól ráfáztak, mert ki lettek telepítve. Ha Ausztriához csatolták volna őket most jó módban ott élhetnének ahol őseik nyugosznak. A világ bonyolultabb, mint ahogy a Nagy-Magyarországot ok nélkül siratól gondolják! Elfújta a szél, a mi dolgunk most a mai Hazánkat építeni.”
 • 2. janika 2010. június 06. 22:15
  „A csuhásoknak itt és ma is Mennyország van!”
 • 1. deadcode 2010. június 06. 19:53
  „lelketekben nekem is felhúzhatnátok egy kérót a rózsadombon,thx”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oldtimer rali Mosonmagyaróváron - sok fotóval

A Pannonia-Carnuntum, Ausztria legnagyobb oldtimer ralija 220 autójával szombaton délután 1 órától… Tovább olvasom