Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Lekerül a lakat a műemlékről

Két és fél éves „halódás” és biztonsági őrzés után hamarosan ismét látogatható lesz a hédervári kastély. Az új bérlő augusztusban nyitja meg a település „ékkövét”, ahol ősztől újra szálloda és étterem működik.
A park továbbra is nyitott a látogatók számára, ám a kastély területét lezárták a felújítási munkálatok elvégzéséig.

A Héderváry család várkastélyának sorsa több éve húzódik. Sokáig nem látogathatták az érdeklődők a műemléket, lakattal és őrző-védő kft. embereivel őrizték a hívatlan vendégektől. Az 1989-ben felújított kastély a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdona. A korábbi bérlővel támadt vita után két és fél éve bezárták az épületet. A kuratórium lázasan keresett egy számára elfogadható bérlőt, hisz a kastély állagmegóvó téli fűtését és őrzését a közalapítvány kasszájából kellett finanszírozniuk.

Az új bérlő a korábbihoz hasonlóan szintén szállodaként és étteremként kívánja hasznosítani a műemléket. Pusztai György szállodavezetőtől megtudtuk, az augusztusi megnyitó után tizenkilenc szobával negyvenhét vendég fogadására lesz alkalmas a hotel. A felújítások a műemléki hivatal engedélyének megérkezte után, három hete kezdődtek el. A szobák átalakítása, a faanyagok restaurálása, a pince és a konyha berendezéseinek lecserélése a napokban is folyik. A park továbbra is nyitott a látogatók számára, ám a kastély területét lezárták a munkálatok elvégzéséig. A kastélyt őrző-védő cég sincs már Héderváron, maga a szállodavezető – aki itt lakik – vigyázza az épületet. A Makovecz Imre nevével fémjelzett, s a tárgyalások szintjén lévő termálhotel megépítése valószínűleg a kastély bérlője számára is kedvező lenne, hisz egy a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit magán viselő várkastély termálhotellel kiegészülve unikumnak számítana a környéken.

Kapcsolódó cikkek >>

Modellen a hédervári kastély (2002-08-22) >>
A fejlődés fenntartható (2002-11-06) >>
Nem készült el időben a terv (2003-04-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazgató szerint sok a dicséret is

Szentkuti Károly, Mosonmagyaróvár humán területekért felelős alpolgármestere lapunk június 19-i… Tovább olvasom