Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Lejárt a türelmi idő, kötelező a kutyachip

Január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek csak chippel megjelölve tarthatók. A híresztelések ellenére azonban razzia-szerű ellenőrzésekkel és negyvenezres bírságokkal nem kell számolni, a chipnek inkább gyakorlati jelentősége van.

Január elsejétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak chippel megjelölve tarthatók.

"A mikrochipet a jegyző, valamin a Járási Állategészségügyi Hivatal ellenőrizheti. Gyakorlatban nálunk is vannak chip olvasók, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. is rendelkezik ilyenekkel. Keringenek különböző rémhírek negyvenezres azonnali büntetésekről, melyet cáfolnék. A bírságot külön kormányrendelet szabályozza, minden esethez van szorzószám. Az alapbírság tizenötezer forint.

Jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban a chipet, amit ha nem talál, fel kell ajánlania a beültetés lehetőségét a kutya gazdájának. Ha a gazda elutasító, az állatorvosnak jelentést kell tennie a Főállatorvosi Hivatalban, akik felszólítják az állattartót, hogy tegyen eleget a kötelezettségének. Ha a gazda ezt követően sem intézkedik, bírság szabható ki.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a kutyachip (transzponder) beültetéssel és annak regisztrációjával együtt nem lehet több, mint 3500 ft. ontos megemlítenem, hogy a mosonmagyaróvári Önkormányzat december 31-ig mosonmagyaróvári lakosok számára támogatta a beültetést.

Kiemelném azonban, hogy az említett összeg a chip árát, a beültetést és a regisztráció díját tartalmazza, a beültetés azonban ezres tételekkel nagyobbra is növekedhet. A beültetést ugyanis többnyire megelőzi egy vizsgálat, illetve fontos az aktuális veszettség elleni védőoltás megléte, amit hiány esetén az állatorvos pótol, hiszen anélkül a chip nem ültethető be." - mondta Majer Krisztián, a mosonmagyaróvári önkormányzat igazgatási osztályvezetője.

Légből kapott hírnek bizonyult az is, hogy az illetékesek razzia-szerűen ellenőrzik majd a chipek meglétét minden nyilvántartott kutyában. "Úgy gondolom, életszerűtlen lenne minden kutyát egyesével ellenőrizni, a chipnek inkább gyakorlati jelentősége van. A chip az elveszett állat azonosítását, mielőbbi hazajutását szolgálja, és az állatvédő szervezeteknek nyújt segítséget." - tette hozzá Majer Krisztián.

A chipet rejtő, szövetbarát kapszula mérete egy rízsszem méretével megegyező eszköz, amit az állat bőre alá ültetnek be egy nagy injekciós tűhöz hasonló szerkezettel. A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az egyidejű regiszrtáció. Maga a chip csupán egy vonalkódnyi számsort tartalmaz. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen, valamint ezt a számsort regisztrálják egy központi adatbázison. Jelenleg ennek honlapja a www.petvetdata.hu, számos információval együtt, egyrészt az állatról másrészt a gazdi elérhetőségéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják az iskolákat Mosonmagyaróváron

Felújítják az oktatási intézményeket Mosonmagyaróváron, pár év alatt az összes iskola és óvoda… Tovább olvasom