Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lehetőségkeresés 132 millióból

Darnózselin idén korszerűsítik a közvilágítást, kiépítik a kábeltévé-hálózatot és új építési telkeket mérnek ki.
Relikviák: Fazekas Zoltán a Szigetköz Táncegyüttes emléktárgyai között a csoport művészeti vezetőjeként és nem polgármesterként mozog.
Darnózseli költségvetése forráshiányos: az önkormányzat idén 132 millió forintból gazdálkodhat, de a kiadási oldalán 163 millió forint áll. A hiány jelentős részét a közalkalmazotti béremelésből adódó többletkiadás okozza.

„ Darnózseli-projekt"

Darnózseli önkormányzata nincs könnyű helyzetben, de a felerészben új képviselőkkel felállt testület azon dolgozik, hogy a lehető legjobbat hozza ki a lehetőségekből. Fazekas Zoltán ősszel megválasztott polgármester mára naprakészen sorolja az önkormányzat terveit, amihez alapul az elmúlt hónapokban „Darnózseli-projekt" elnevezéssel megalkotott négyéves, valamint „Rövid távú projekt" címen összeállított idei évi tervek szolgálnak.

Nagyobb fényerővel

A szándékok szerint az áramszolgáltató részvénytársasággal kötött szerződés értelmében korszerűsítik a közvilágítást: a jelenleginél több, összesen 194 lámpa fogja megvilágítani a községet alacsonyabb fogyasztás mellett, nagyobb fényerővel. Idén nyárra vállalta a kivitelező cég, hogy kiépíti Darnózseli kábeltelevízió-hálózatát, ami több csomagra bontva földi és műholdas adás vételét teszi lehetővé és megteremti az internetezés feltételeit is. Eddig minden éven felújítottak egy-egy utcát, tavaly a Bem utca volt soron. Idén még kérdéses, hogy mire futja. Az önkormányzat elsősorban a Fő utca felújítását szorgalmazza, amit a közútkezelő közhasznú társasággal közös projektben képzel el. Pont került egy évek óta húzódó, tévesen bejegyzett telek tulajdonjogának tisztázására. Ennek értelmében a focipálya és környéke tavaly ősztől az önkormányzat tulajdonába került.

Az új testület vállalta, hogy elkészítteti az önkormányzat vagyonkataszterét, a környezetvédelmi programot és megoldást keres a hivatal számítógépes rendszerének korszerűsítésére és az erősen elhasználódott víztorony problémájára. Eredményként könyvelhető el, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan két új számítógép kerül a hivatalba. Tavasztól elindulnak a telekkialakítások a Szabadság utca folytatásaként, illetve a Mikotában, a dombhorgasi részben.
Az új testület szorosabb együttműködésre törekszik az oktatási intézményekkel. Szeretnék, ha a gyerekek és szüleik büszkék lennének falujukra és jól éreznék ott magukat. A falu szépítéséhez járul hozzá a tavasszal érkező 500 rózsatő is.

Diákcserére törekednek

A község nemzetközi kapcsolatainak dinamikusabbá, élőbbé tételére törekszik. Szeretnék ha megvalósulna az évek óta tervezett diákcsere a szlovákiai Felsőszelivel. Testületi döntésre vár még az alapellátásba nem tartozó, ám a helyi egészségügyi szolgáltatás részét képező fizikoterápiás ellátás támogatása. A cél, hogy a betegeknek ne kelljen olyan kezelésekért a városba utazniuk és ott alkalmanként várakozniuk, amit Darnózselin is megkaphatnak.
Darnózseli kulturális életében jelentős szerepet töltenek be az egyesületek. Összejöveteleik méltó helye lehet a közösségi ház, ami ugyancsak felújításra vár. Az idei év nagy célkitűzése még a tűzoltószertár helyiségeinek felújítása, az épület környékének rendbetétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz díszkút és zenélő óra is

Az illetékesek szerint tíz év kell ahhoz, hogy Moson belvárosa megújuljon és a kor színvonalának… Tovább olvasom