Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Lehangoló városkép a Futura árnyékában

Kevesebb mint fél év múlva tervezik a Futura ünnepélyes megnyitását. Az egykori magtár környezetét már rendbe tették, a szomszédos ingatlanok közül viszont többnek igencsak lehangoló az állapota. Egyelőre vállalkozói érdeklődés sem látszik a környéken a majdani látogatókra alapozva.
Kevesebb mint százötven nap van már csak hátra a Futura természettudományi élményközpont nyitásáig. Az építési munkálatokkal a kivitelezők már szinte elkészültek a régió legnagyobb turisztikai beruházásaként és egyben Mosonmagyaróvár idegenforgalmának zászlóshajójaként emlegetett létesítményen.


Eközben pedig – a tavaly felújított Fehér Ló Közösségi Házat leszámítva – a környék siralmas képet mutat kevesebb mint fél évvel a nagyszabásúra tervezett ünnepélyes nyitástól. A szomszédos ingatlanok közül több lakatlan, meglehetősen leromlott állapotú, igencsak rombolja a városképet. Úgy tűnik, a vállalkozók egyelőre nem bíznak a Futura sikerében és kivárnak. Eddig egyetlen közeli ingatlanban sem látták meg a lehetőséget a naponta várt kétszázötven látogatóban, akik a „csodáktól" megszomjazva és megéhezve betérnének egy szomszédos vendéglátóhelyre. Néhány száz méteres körzetben számos ház évek óta lakatlan, homlokzata omladozik vagy már le is omlott. Sőt, még a Futura közvetlen szomszédságában lévő egykori – szintén évek óta üresen álló – étterem állapota is lehangoló. Ebben sem látott senki fantáziát.


Nemrégiben négy meghatározó civil szervezet (Mosoni Polgári Kör, Széchenyi Polgári Kör, Városvédő Egyesület, Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület) is felhívta erre az önkormányzat, a vállalkozók és a polgárok figyelmét. Fél évvel a nyitás előtt az önkormányzat is úgy gondolta, tenni kellene valamit a környező ingatlanok elfogadhatatlan állapota ellen. Bár tisztában vannak azzal is, hogy augusztusig ebben már nem érhetnek el nagyobb előrelépést.

A folyamatot azért elindították: három lerobbant állapotú épületre adtak ki településrendezési kötelezést. A testület a tulajdonossal szemben elrendelte a beépítési, illetve a helyrehozatali kötelezettség teljesítését. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény ugyanis lehetővé teszi az ilyen kötelezések kiadását.


A városképet rontó állapot megszüntetése érdekében az építmény helyrehozatali kötelezettségét rendelték el a Szent István király út 157. szám alatt ingatlanon. A határozatot egy kínai állampolgárnak küldték el Tajvanba egy tajpeji címre. Ennek végrehajtására a kézhezvételtől számított 180 napot adott az önkormányzat. Amennyiben ennek nem tesz eleget, 5 ezertől 500 ezer forintig bírságolhatják.

Szintén ezen kínai tulajdonost kötelezték a szomszédos, Szent István király út 159. szám alatti telek beépítésére. Amennyiben a tulajdonos ezt nem teljesíti az előírt 500 napon belül, úgy a bírságolás mellett az önkormányzat az ingatlant kisajátíthatja.

Ugyancsak helyrehozatalt rendeltek el a Szent István király utca 148. szám alatti, egykori étteremre is. Ennek a tulajdonosa egy budapesti ingatlanhasznosító társaság. Ők 180 napot kaptak a rendbetételre. Ellenkező esetben – mivel nem magánszemélyről van szó – akár 1 millió forint is lehet a bírság.

Néhány száz méteres körzetben számos ház évek óta lakatlan, homlokzata omladozik vagy már le is omlott. Mindez igencsak rombolja a városképet.
Kevesebb mint százötven nap van már csak hátra a Futura természettudományi élményközpont nyitásáig.

Olvasóink írták

 • 18. kotorék 2012. április 17. 19:08
  „Mire számítotok ? Városunk legforgalmasabb kereszteződésében , (Erkel utcai lámpás kereszteződés)amit minden átutazó is lát, megdöntött kandeláber lassan egy éve úgy árválkodik. Gazdája lehet , hogy ennek is Kínában van?
  Idehaza biztosan nincs , mert akkor már rég megjavították volna. l”
 • 17. Hori 2012. április 17. 11:13
  „Kedves "embertelen"!

  Ez a szakasz nem elmaradott, hanem romokban van... Uh ne azzal magyarázzuk, hogy 20 éve is le volt maradva...”
 • 16. akela4 2012. április 16. 05:56
  „Ez a való igazság és a Reality ShoW!
  Ha meg el is téved majd a megnyitó után egy pár félrevezetett és letéved a főútról, majd felrázza az utak rettenetes állapota, ahol ki sem kell tenni a sebességkorlátozó táblákat, mert az első métereken ha nem esik ki a tetőablakon, úgyis lelassít és felébred a valóságra!
  Amire kéne, arra nincs sem ember, sem pénz!”
 • 15. mkálmán 2012. április 14. 17:01
  „Az a minimum, hogy a parkolót bekamerázni, és/vagy őrizni !”
 • 14. pancser 2012. április 12. 23:35
  „Ha a környékbeli falvakat meg a várost annak idején elcsatolják, most úgy néznének ki mint a nyugati szomszéd átvette többi falu. No de ezt hagyjuk! A pályáztatás mostani módszere csak növeli a kontrasztokat, lásd a felújított mosoni Főtér. Valahol itt van a kutya elásva! Mondjuk nem kéne önrész, hanem helyette a környék a létesítményhez méltó környezetének megteremtését írhatnák elő. Ha így lett volna, akkor a Futura szomszédságának rendbetételére is jutott volna pár száz millió!”
 • 13. Kasztor 2012. április 12. 18:10
  „Csak számomra érthetetlen hogy a futura ötlete kb. 5 éve pattanhatott ki valaki fejéből,de azok a bizonyos ingatlanokat eszi az idő és a társadalom perifériáján ténfergők nagy része 10-15 éve legalább,nem most kellene a városnak instantba levelezgetni...”
 • 12. embertelen 2012. április 12. 14:30
  „Mosonnak ez a része az Alsó-Főutca, ami mindig elmaradottabb volt, mint a Felső-Főutca, még akkor is, amikor egyetlenegy szotyolázó sem élt még a környéken! Most is az ott élők, és ott tulajdonnal rendelkezők miatt olyan ez a rész, amilyen, a szotyolázók csak rátesznek erre még egy lapáttal. Az eltűnt kínai miatt minimum még 15-20 év, hogy ezt a területet jogilag és építészetileg rendbe lehessen hozni. A cikkhez csatolt képekből egyértelműen látszik, hogy a 6 éve hatalmon lévő fideszes városvezetés sem tesz semmit az állapotok javulásáért. Már csak egészségügyi szempontból sem lehetett volna hagyni, hogy képen lévő állapot tartósan fennmaradjon.”
 • 11. Hori 2012. április 12. 08:35
  „Nem akarom, hogy moderáljanak, ezért kérdésként teszem fel! Vajon kik miatt nem nyitott még senki egy normális vendéglátóhelyet a Futura 200 méteres környékén? Szotyizik a piacnál, nem dolgozik...

  Ezen kellene elgondolkodni végre! Amíg ezeket nem telepítik ki onnan, addig ez az egész Futura lehetőség kihasználatlan marad...”
 • 10. nagyjancsi 2012. április 12. 07:57
  „Végre megjelent ez a cikk! Valóban ez egy égető probléma, mert mit fog majd látni a betérő és kijövő díszes társaság? Hogy a kisebbség ott áll szemben a járdán a romos kapualjakban?”
 • 9. Alex64 2012. április 11. 22:51
  „Semmivel nem lerobbant ez a város bármely része mint az ország bármely másik városa. Ha ez visszatartó ok kell, hogy legyen soha nem indulna el sehol semmi. A szkeptikus emberek soha nem vittek előre semmit. Nem is értem miért nem maradnak meg általuk tökéletesnek hitt környezetükbe maguknak?”
 • 8. RickCartman 2012. április 11. 22:49
  „Tajvan=Taipei (?)”
 • 7. kenderice 2012. április 11. 19:51
  „Szotyit is lehet majd kapni a futorában?
  Mosonban nagy igény van rá!”
 • 6. kotorék 2012. április 11. 17:50
  „Le kell takarni ponyvával! ( Patyomkin falu)”
 • 5. Pollákrudolf 2012. április 11. 17:07
  „Hát igen ez sajnos nem ma kezdödött a látványosság.Már hosszú évek óta tart ,és gondolom és persze tudomásom van arról, hogy megszeretnék oldani ezt a borzalmas ugymond ,lepúsztult épületeknek a hejre hozását.Persze kéne valamit tenni, a lepusztult épületekkel,mert így nagyon síralmasak.Szerintem meg lehet találni rá a megfelelő módot, csak többet kéne kutatni keresgélni és mi hamarabb,míg össze nem omlanak maguktól.”
 • 4. abszurdisztán 2012. április 11. 17:00
  „Rengeteg pénzébe fog kerülni a Futura a városnak.....az ötletgazda meg majd vállalja a felelősséget !”
 • 3. zöldike 2012. április 11. 15:56
  „Csodapalota ha másra nem is, de arra talán jó lesz: kezdenek kapcsolni az illetékesek, hogy ha vendéget várnak, először is ki kell takarítani a várost! Anélkül álom a turizmus!
  Más kérdés, hogy nemcsak a turisták, magunk miatt is illene rendbehozni az épületeket, szépíteni a környezetünket.
  Érdekes, NIckelsdorftól kezdődően nem látni olyan lepukkant épületeket, mint nálunk. Nem mindig a pénzről szól a dal, ott valószínűleg igényesebbek a tulajdonosok, és nyilván léteznek számukra előírások, melyeket be is tartatnak!
  MI lesz a Fő utca "díszével", a volt Holzhammer házzal? Arra is ráférne egy kis tatarozás!”
 • 2. Kasztor 2012. április 11. 12:32
  „Arról megfeledkeztek,a ponyva jótékony takarása alatt,városon belül meg felesleges levelezgetni :D :D”
 • 1. hovatovabb 2012. április 11. 10:43
  „...Korona szálló ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumigazgatót keresnek

Mint ismeretes, a Hansági Múzeum működtetését tavaly vette át a város a megyei önkormányzattól. Az… Tovább olvasom