Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Leghamarabb négy év múlva rekultiválják a szeméttelepet

Mosonmagyaróváron a levéli úti szeméttelep rekultivációja legkorábban 2008-ban kezdődhet meg. A szakemberek szerint szintén erre az évre tehető a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése a városban.
A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta a város középtávú hulladékgazdálkodási tervét. Az anyag kizárólag a települési hulladékokkal foglalkozik, s nem számol a termelés során keletkezőkkel, így a sokat vitatott vörösiszappal sem. A tervezet fő célkitűzései között szerepel a szelektív hulladékgyűjtés kialakítása, az újrahasznosítás lehetőségei- nek feltárása, a lerakandó szemét mennyiségének csökkentése, valamint a levéli úti, bezárandó lerakó rekultiválása.

1,9 millió tonna hulladék

A városban a hetvenes évektől üzemel a levéli úti lerakó, ami bár engedéllyel rendelkezik, de műszaki védelemmel nem. Így az ott felhalmozódott mintegy 1,9 millió tonna, több millió köbméternyi vegyes hulladék nagy veszélyforrást jelent a környezetre. A környezetvédelmi felügyelőség a határozatban foglalt feltételekkel ez év végéig engedélyezte a lerakó működését, januártól semmiféle hulladék nem vihető fel a dombra. A felügyelőség ezzel együtt a lerakó rekultiválását írta elő. Elsőként a depó tetejének szintbeli kiegyenlítése történik meg, majd földdel takarják le. Az előzetes számítások szerint mintegy 80 ezer köbméter takaróanyagra lesz ehhez szükség.

A munkálatok elvégzésére kötelezett Rekultív Kft. haladékot kért és kapott az illetékes hatóságtól a rekultiváció megkezdésére a pályázat elbírálásáig, mivel a hulladékgazdálkodási projekten belül a levéli úti szeméthegy is a pályázat része. A rekultiválás várhatóan 2008-ban kezdődik, ám addig a lerakó környezetterhelését meg kell akadályozni. A bezárt telep és környéke utógondozásáról, a környezet állapotának ellenőrzéséhez szükséges ellenőrző rendszer működtetéséről az üzemeltetőnek harminc évig kell gondoskodnia. Ez idő alatt biztosítania kell a keletkező depóniagázok kivezetését, a szivárgó vizek megfelelő kezelését, illetve a vízelvezető rendszerek karbantartását.

Szelektíven kevesebbet

A levéli úti lerakó bezárásával minden hulladék a jánossomorjai regionális depóniába kerül. Ez nagy szállítási többletköltséget jelent, így mindent meg kell ragadni azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék, illetve a szelektíven gyűjtött szemét újrahasznosítása teljes körűen biztosított legyen.

A szelektivitás első feltétele a kétkannás gyűjtési rendszer kialakítása. Az így különválogatott szemét elszállítása a tervek szerint hetente történne, míg a vegyes hulladéké ritkábban. Előreláthatólag kilencven gyűjtőszigetet alakítanak majd ki városszerte. Az egyéb hulladékokat – lomot, veszélyes hulladékot, fémet, építési törmeléket, gumiabroncsot – három hulladékudvar fogadja majd.

A teljes rendszer kiépítéséhez a tervek szerint mintegy 1,15 milliárd forint kell. Ennek legjelentősebb eleme a levéli úti lerakó rekultiválása, ami 850 millió forintot emészt majd fel. Készítői szerint a terv megvalósulásának egyik legfőbb feltétele a lakosság szemléletváltása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alsó-Szigetköz vízpótlása a tét

Az alsó–szigetközi mellékágak vízpótlásának kulcsa Ásványráró kezében van. Most hajlandóak… Tovább olvasom