Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Legfőbb ok a gyorshajtás

Továbbra is a gyorshajtás, illetve az elsőbbségi jog és a kanyarodás szabályainak megsértése okozza a legtöbb közlekedési balesetet Mosonmagyaróváron és környékén. Idén ez idáig csaknem kétezer gyorshajtóval szemben intézkedtek a rendőrök.
Hatvanhárom személyi sérüléssel járó közúti baleset során összességében hetvennyolcan sebesültek meg az év első hét hónapjában Mosonmagyaróváron és a környékén – mondta el lapunknak Gergó Gábor alezredes, a rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Ezek közül öt követelt halálos áldozatot, huszonhét járt súlyos, harmincegy pedig könnyű sérüléssel. Az esetek száma szinte teljesen megegyező a tavalyi év hasonló időszakával, ám pozitív változás a halállal végződők csökkenése. A balesetek közül legtöbbet – összesen negyvenegyet – még mindig a gyorshajtás, az elsőbbségi jog, illetve a kanyarodás szabályainak megsértése okozta. Továbbá öt esetben volt ittas az okozó, ezzel szemben a tavalyi év első hét hónapjában tizenhárom baleset történt ittas vezetés miatt.

A délután veszélyes

A legtöbbször személyautó vezetőjének figyelmetlensége miatt történt szerencsétlenség, de számos esetben a biciklisek voltak az okozók. A hatvanhárom baleset közül mindössze kilenc alkalommal volt külföldi a vétkes. A statisztikából kiderül továbbá az is, hogy a délutáni időszak a legveszélyesebb a közlekedés szempontjából.

A rendőrség a balesetek csökkentése és a gyorshajtók kiszűrése érdekében folyamatosan ellenőrzi a közlekedőket. Ez idáig összességében 430 vezető ellen tettek szabálysértési feljelentést, akik több mint a felével lépték túl a megengedett sebességet. Ezenfelül mintegy ezerötszáz esetben szabtak ki helyszíni bírságot a gyorshajtókkal szemben.

Ittas vezetés miatt ötvenhat esetben indítottak büntetőeljárást a rendőrök ez idáig, száznyolc sofőr ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Gyakrabban a tilosban

Az alezredes kiemelte továbbá: az elmúlt időszakban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a közlekedők – köztük a gyalogosok is – figyelmen kívül hagyják a tilos jelzéseket. Az egyik hegyeshalmi vasúti átkelőnél a minap tartott ellenőrzés során például a rendőröknek hat kerékpárossal szemben kellett szabálysértési feljelentést tenniük, mivel a már leengedett sorompó mellett áthajtottak a síneken. Az osztályvezető szerint ugyanez a tendencia állapítható meg a gyalogosoknál is a jelzőlámpás átkelőhelyeknél.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól indul a nyári fesztivál

Egyetlen rendezvény kivételével ingyenesen lehet majd látogatni az idei Mosonmagyaróvári Nyári… Tovább olvasom