Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Legendák a Wittmann parkban

Gólzáporos mérkőzésen győzött bő fél évszázada az aranycsapat a legjobb mosonmagyaróvári futballisták ellen.
A mosonmagyaróvári Cihák Hubert egy kollégájától szerezte azt a korabeli fotót, melyen az aranycsapat a mosonmagyaróvári legjobb futballistákból összerakott gárdával játszott edzőmeccset 1955 szeptemberében. Az MTE-pályát előzőleg füvesítették s telt ház várta a világbajnoki ezüstérmes válogatott vendégszereplését, akik egy Svájc elleni barátságos meccsre indultak a Lajta partjáról. Cihák Hubert akkor a Kühne úttörőcsapatának ifjú futballistájaként izgatottan várta az összecsapást: úgy volt ugyanis, hogy az MTE hasonló korosztálya ellen ők játsszák az előmérkőzést. Csakhogy előző nap hatalmas eső zúdult a pályára, így ez a meccs elmaradt, pedig még az iskolából is kikérték őket.

„ Puskás igazat adott nekem"

Az aranycsapat fellépése azonban nem váratott magára: a Fazekas – Buzánszky, Kárpáti, Várhidi – Bozsik, Szojka, Raduly – Kocsis, Tichy, Machos, Puskás (Hidegkuti) összeállítású gárda ellen a Mosoni Vasas (Kühne), a Hubertus és az MTE legjobbjai álltak szemben. Így Botló Ferenc is, aki centerhalfként (középhátvédként) szerepelt.
– A Kühnéből „válogattak be", öten kerültünk a legjobb óváriak közé – kezdte. – Nagyon jó hangulatú meccs volt. Puskással nem sokat „találkoztam", vele inkább beszélgettem a meccs alatt. Kocsist ugyanis hárman kergették, ő meg húzogatta a labdát.

„ Kiabáltam a védőknek: »tegyél oda neki«. Puskás számon kérte, miért mondok ilyet. Azt válaszoltam: »nektek nem számít, ti ma elmentek a városból, ám ha mi nagyon kikapunk, rajtunk egy évig röhögnek a helyiek«. Erre Puskás igazat adott nekem, s szólt Kocsisnak, hogy fejezze be a cselezgetést."

– A vacsoránál aztán Öcsi odaült közénk, nagyon közvetlen srác volt. Meg is kérdezte tőlem, nem akarok-e Pestre menni, ám azt mondtam neki: „köszönöm, de jól érzem magam Mosonmagyaróváron".

Szorosan kellett fogni

Becze András Puskással gyakran összecsapott a meccsen: mint a világ összes bekkjének, neki sem volt könnyű dolga.
– Engem az MTE-ből válogattak be arra a mérkőzésre. Puskás nagyon jó focista volt, kevés ilyen kaliberű játékost láttam. Természetesen gólokat is rúgott azon a meccsen: gyorsasága, cselezőkészsége a világ legjobbjai közé emelte.
Elek Antal jobb oldali középpályásként szintén sokat tud mesélni Puskásról.

– Érvényesítette a tudását: a világot nem akarta itt megváltani, de nagyon szorosan kellett fogni. Akkoriban Mosonmagyaróváron is nagyon jó focisták voltak. Jó hangulatú meccs volt rengeteg nézővel: az aranycsapat számolatlanul rúgta a gólokat. Egyébként a válogatott gyakran tréningezett a Lajta partján: például ha Bécsbe indultak, az utolsó edzést mindig itt tartották – mondta.
A szemtanúk szerint egyébként a mérkőzésen egy „köpködéses affér" is kialakult a mosonmagyaróvári Szalay és Puskás között, ám a vacsoránál már megbarátkoztak az érintettek. A néhány nappal későbbi svájci mérkőzésen a magyar csapat nehezen, 5–4-re nyert, s az akkori lapok kiemelték Machos remek játékát.

Mennyi is lett a végeredmény?

Az aranycsapat számolatlanul lőtte a gólokat Mosonmagyaróváron, így a végeredményről mindenki másképp emlékszik. A korabeli fotó hátulján 9–0 szerepel, egyes vélemények szerint 8–1 lett, Botló Ferenc 6–2-re emlékszik, míg Elek Antal 7–2-re. Azonban nem is ez a fontos, hanem talán az: Mosonmagyaróvár akkoriban világszínvonalú futballt látott, s azóta legendássá vált játékosok rúgták a bőrt a Wittmann park gyepén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös megegyezéssel távozik a jegyző

A döntést érdeklődésünkre sem a polgármester, sem a jegyző nem kívánta indokolni. A megüresedő… Tovább olvasom