Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Légből pottyant polgármester

A dunaszigeti falunappal együtt megrendezett IV. Aranymosó Fesztivál ugyan ezreket nem csalogatott ki a Zátonyi-Duna partjára, ám akik mégis ezt a programot választották szombatra, nem csalódtak.
(illusztráció)
Az eseményeket időrendbe állítva a budapesti Kézdi László néprajzkutatóval kell kezdeni a sort, a derék ember ugyanis mielőtt bevezette volna az érdeklődőket az aranymosás tudományába, szigetközi körútján beleesett a Dunába. Így kissé megviselt külsővel, ám annál nagyobb lelkesedéssel tanította az ifjakat a hajdanában általa is űzött mesterségre, amelyről könyvet is írt. Követője is akadt bőven, néhány helybéli család, talán a nyaralás költségeinek fedezetét remélve az akciótól, kereste az aranyszemcséket a homok között.

Makacs rizs és mederátúszók

Az aranymosás a legektől végül is nem lett hangos, ám annál nagyobb tömeg vette körül a paellafőzést, a rizs viszont nem bírt megpuhulni. Kár érte.
Étel-ital fogyasztás és a nemesfémkeresés között megérkezett a délután sztárvendége, a magát szórakoztató kisiparosnak nevező Pataky Attila is, aki a közönség kedvében járva Edda-dalokat éppúgy hozott Dunaszigetre, mint szórakoztató nótacsokrot. Utána fellépett a helyiek büszkeségeként az ifjabb Quittner János vezette Tündérrózsa néptánc-

együttes is, valamint a helyi diákok jóvoltából Tátika szórakoztatta a nézőket.
A rekordkísérleteknél maradva említést érdemel a mederátúszó bajnokság, ahol a távot ruhában kellett teljesíteni. A mezőnyből nem hiányozhatott Tóth István polgármester sem, aki kommandós felszerelésben vágott neki a közel 100 méternek. Fogta is a fejét utána. A versenyt egyébként a férfiak mezőnyében Gombos János, a hölgyek között pedig Orbán Petra nyerte, míg Simon Gyuláné különdíjban részesült.

Elsodort ejtőernyősök

A legek ezzel nem értek véget: délután 5-re ígérték, ám a kedvezőtlen időjárás miatt fél 8-ra halasztott ejtőernyős ugrás tartotta izgalomban az érdeklődőket. Mi is vártuk a pillanatot, a hírek szerint ugyanis a víz után a levegőből érkezett ismét a falu közösségébe annak első embere. A polgármester a Duna elterelése óta megváltozott földrajzi viszonyokat háromezer méter magasból megszemlélve végül is úgy döntött, inkább ugrik. Na de hova ? Miután bejelentették a repülőgép péri felszállását és érkezését, a doborgazi sportpályán minden szempár az égre szegeződött. Aztán egyszer csak egy fényes tárgy jelent meg elegáns zúgás kíséretében a légben, utána pedig néhány aprócska színes „ esernyő " tűnt fel alig észrevehetően.
A helybéliek akkor már sejtették, hogy a landolás bizony nem a közelben, hanem inkább a szlovákiai Doborgazon történik majd. Valóban, a határon túl, Vajkán értek földet Dunasziget polgármesterével együtt mind a kilencen épségben, ám útlevél nélkül.
Az embercsempészet hírétől gyakran hangos környéken „ alig " volt feltűnő a néhány érdekes öltözékű sportember. A polgármestert is csak hosszas szemrevételezés után ismerték fel határon túli kollégái, akik végül is a határőrizeti szervekkel méltányosan próbáltak eljárni a légből kapott idegenekkel szemben. A „ szél sodorta " társaság végül éjfél előtt Vámosszabadinál, immáron a földön átlépve az országhatárt érkezett vissza a falunapra, a soproni Juice nosztalgiaműsora után fellépő Irigy Hónaljmirigy együttes koncertjére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTE: elmaradva a céloktól

Az elmúlt év nyarán jelentős vérátömlesztésen esett át a mosonmagyaróvári gárda, nyugodtan… Tovább olvasom