Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Lefoglalt kölcsönkocsik

A csempészek új módszerének szenvedő alanyai az autókölcsönzők. A közelmúltban két mosonmagyaróvári autós társaság járművét is lefoglalta a vámhivatal, miután a kocsijaikban nagy mennyiségű adójegy nélküli cigarettát találtak a fináncok.
 „ A legnagyobb probléma, hogy nem tudom, mikor kapom vissza az autómat. Akár évek is eltelhetnek, amíg rendeződik a dolog, a 2,5 milliót érő kocsi eközben pedig folyamatosan amortizálódik, a cégnek pedig jelentős bevételkiesést okoz. Jogtalannak érzem ezt az eljárást."
Jankó Csaba
Az érintett autókölcsönzők szerint jogtalan ez az eljárás, a pénzügyőrség szerint joghézag van ez ügyben.
Jankó Csaba, az egyik mosonmagyaróvári autószalon ügyvezetője jogtalannak érzi, hogy kölcsönbe adott autójukat már több mint két hónapja lefoglalta a vámhivatal.

– Egy jól szituált hölgy akart autót bérelni nálunk még június elején – mondta el Jankó Csaba. – Megírtuk a szerződést, a bérlő pedig előre kifizette kaucióként a napidíjat. Néhány nappal később tudtam meg, hogy a hegyeshalmi vámhivatal lefoglalta az autót, majd megkaptam az erről szóló határozatot is.

Kiderült, hogy a bérlő az autót továbbadta egy harmadik személynek, aki cigarettát próbált átcsempészni a határon, ám lebukott. A kölcsönadási szerződésben azonban az áll, hogy az autót kizárólag a bérlő vezetheti, nem adhatja azt át másnak.

A törvényes út nem járható

– Ezután minden lehetséges fórumon fellebbeztem a döntés ellen, minden törvényes lehetőséget kiaknáztam, de hiába. A rendőrségen és az ügyészségen is tettem bejelentést ez ügyben, ám bűncselekmény hiányában megtagadták a nyomozást, mivel az autó helye ismert. A hatályos jogszabály értelmében ebben az esetben ugyan el nem kobozhatják a kocsit, ám lefoglalhatják, amíg az elkövető nem fizeti ki a jövedéki bírságot. Ennek azonban rendkívül kicsi a valószínűsége, hiszen közel kétmillió forintról van szó. Már több mint két hónapja történt az eset, ám azóta sincs semmi előrelépés az ügyben.

Más esetben visszaadták

Szinte ugyanez történt egy másik mosonmagyaróvári márkakereskedő kölcsönautójával is két hónappal ezelőtt. A kétmilliós autót lefoglalta a vámhivatal.

– Egy középkorú férfi egy nővel és egy kisgyerekkel jött be hozzánk, hogy autót béreljen – kezdi a történetet az ügyvezető. – Tíz napra szerették volna elvinni a kocsit, mondván, a Balatonra mennek nyaralni. Megírtuk a szerződést, lerakták a kauciót és megkapták az autót. Rendkívül meggyőzőek voltak, fel sem merült, hogy becsapnának bennünket. Egy hét elteltével aztán kaptunk egy határozatot a vámhivataltól, miszerint a kocsinkat jövedéki eljárás miatt lefoglalták. Az iratokból kiderült, hogy 200 karton cigarettát akartak átcsempészni vele a határon.

Az elkövető azonban nem a kocsi bérlője volt. A határozatban szerepelt továbbá az is, hogy az autót csak azután kapjuk vissza, ha befizették a mintegy 2,5 millió forintos jövedéki bírságot. Jogtalannak tartom ezt az eljárást, hiszen a törvény szerint ilyen esetben nem tarthatják vissza a kocsit. Sőt, tudomásom van arról, hogy korábbi hasonló esetekben a tulajdonos néhány héten belül visszakapta a járművét a vámhivataltól.

Hiányos a jogszabály

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatása szerint a jelenlegi rendelkezések szerint a nem tulajdonostól lefoglalt gépjárművek elkobzására nincs mód, ugyanakkor konkrét jogszabály hiányában a lefoglalás megszüntetése csupán a jogsértésért felelőssé tett személy fizetési kötelezettségének teljesítése esetén lehetséges. E hiányosság mielőbbi orvoslása érdekében a vám- és pénzügyőrség már megtette a szükséges intézkedéseket a jövedékiadó-törvény módosítására, a lefoglalás megszüntetésére. Míg a törvénymódosítás meg nem születik, a vámhatóság a hasonló ügyek elbírálásakor az alkotmányos alapelvek szerint és a tulajdonviszonyok teljes kivizsgálása mellett kíván eljárni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigicsempészek: adójegy nélkül, fél áron füstölögnek

A márkás cigarettát fogyasztók körében egyre kedveltebb az adójegy nélküli vagy külföldi jegyes… Tovább olvasom