Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Lefoglalózták az újrónafői kastélyt

Értékesítették a már régóta gazdát kereső újrónafői kastélyt, amelyből egészségügyi szolgáltatást nyújtó centrum lenne.
Az egykoron szebb napokat is látott újrónafői kastély eladásáról már csaknem öt éve döntött a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete két másik, korábban a Karolina Kórházhoz tartozó ingatlannal együtt. A Szent István király úti egykori Sattler-villán és a Régi vámház téri gazdasági épületen hosszas vajúdás után ugyan, de végül az elmúlt évben sikerült túladnia az önkormányzatnak. Az újrónafői kastély és a hozzá tartozó park azonban „fekete bárányként" továbbra is az önkormányzat nyakán maradt.

A patinás újrónafői épületnek az elmúlt több mint egy évszázad alatt számos gazdája volt. Az egykoron szebb napokat is látott kastély története az 1800-as évek utolsó negyedéig nyúlik vissza. Ebben az időben vásárolta meg báró Götz Gyula a mosonszolnoki németség tulajdonában lévő 1600 katasztrális hold területet, ahol Rónafőpuszta elnevezéssel telepet alapított. Istállókat, cselédházakat és egy nagy kastélyt kezdett építeni a birtokon. A báró halála után – az 1890-es években – Somogyi Dezső tulajdonába került a patinás épület, majd a földesúr birtokát egy kártyacsatában vesztette el az 1920-as években. Egy évtizeddel később a Földhitel Intézet tulajdonába került a birtok. A mosonmagyaróvári Karolina Kórház tüdőosztálya 1961-ben került az egykori vadászkastélyba. Az intézmény első ütemű rekonstrukciója során az itt működő osztályokat beköltöztették az anyaintézménybe, így az ingatlan feleslegessé vált. A 2,7 hektáros parkos terület közepén álló, 1618 négyzetméteres patinás épületet azóta próbálta értékesíteni az önkormányzat.

Az elmúlt években több érdeklődő is kopogtatott a városházán az ingatlannal kapcsolatban. Ám egyikük sem bizonyult komolyabb vevőnek, hiszen az adásvétel nem köttetett meg.

Többen akartak már itt gyógycentrumot és emelt szintű idősek otthonát is létesíteni, ám ezek az elképzelések rendre elakadtak a tervezés szintjén és így az adásvételi szerződés sem köttetett meg. Az önkormányzat költségvetésének bevételi oldalán évről évre betervezték a kastély eladásából származó mintegy 140 millió forintot, mindeddig hiába.
A jövő évi költségvetési koncepcióban ugyan már nem szerepelt az egykori Kórházi ingatlan eladásából származó összeg, ám most mégis úgy tűnik, vevőre talált a kastély. Szabó Miklós polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: egy magyar származású, az Egyesült Államokban élő asszony jelentkezett a közelmúltban, hogy megvásárolná az ingatlant. A leendő vevő néhány héttel ezelőtt előleget is fizetett, ám két hetet kért, amíg építészetileg megvizsgáltatja az ingatlant. Mivel mindent megfelelőnek talált, a napokban az előleg – a korábban megkötött szerződés értelmében – foglalóvá minősült. A megállapodás szerint a vevő április végéig kifizeti a teljes vételárat az ingatlanért, ami magasabb, mint a kastély eredeti kikiáltási ára volt. A vevő egy magas szintű szolgáltatást nyújtó egészségügyi centrumot kíván létrehozni az újrónafői birtokon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februártól a Hunyadiban ebédelnek a kisdiákok

Az elmúlt években számos sikertelen törekvés történt a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola alsósainak… Tovább olvasom