Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Lebontják a kollégiumot, eladják a laktanyát

Mosonmagyaróvár - A Határőr utcai kollégium lebontásáról döntöttek a képviselők a testület csütörtöki rendkívüli ülésén. Emellett határozat született a volt szovjet laktanya eladásáról is.
Gyakorlatilag két társasházi kazán működtetéséről vitáztak hosszasan a képviselők a testület csütörtöki rendkívüli ülésén. Az előterjesztés szerint a város a Mosonvár utca 2. szám alatti és a Mofém-telepi önkormányzati bérlakások fűtési rendszerének üzemeltetését vagyonműködtetési megállapodás keretében átadja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek (VÜF).


Vagyonműködtetési szerződés

Ezen önkormányzati lakások fűtését központi gázkazán látja el. Ki kell fizetni az elfogyasztott gáz árát, ezenfelül biztosítani kell a kazán felügyeletét, normális üzemmenetét, a fűtési rendszer egyéb elemeinek megfelelő színvonalon való üzemeltetését. Ezek a feladatok jelentik a fűtési szolgáltatást, amire a Movinnov Kft.-nek nincs jogosultsága, viszont a VÜF Kft.-nek – a Joule Kft. beolvadása után – van. Egyebek mellett ezért is volt indokolt a vagyonműködtetési szerződés megkötése. A tanácskozáson Kovács Gergely (MSZP) a szerződés hiányosságait kifogásolta, többek között nem tartalmazza azokat az elveket, ami alapján számláznak majd, illetve amivel a szolgáltató érvényesíteni tudja jogait a lakók felé. Nyitrai József (Labe) szerint is sok a tisztázatlan elem a szerződésben, a vagyonkezelőnek pedig csak kötelezettségei vannak a lakók felé, jogai pedig nincsenek. A tanácskozáson több képviselő is felvetette a kintlevőségek kezelésének kérdését. Dr. Árvay István (Fidesz) úgy véli: az önkormányzatnak kellene megtérítenie a VÜF-nek a behajthatatlan kintlévőségeket. Németh Sándor (MDF) óva intette a képviselőket attól, hogy az önkormányzati lakások közüzemi költségeit a város magára vállalja, mivel lavinát indítanának el, s nagymértékben nőnének a behajthatatlan kintlévőségek. Nyitrai József szerint a Movinnovnak kellene beszednie ezeket a költségeket. A félreértések tisztázásaként Bella Sándor, a Movinnov ügyvezetője elmondta: a behajthatatlan kintlévőségekből adódó hiány eddig is az önkormányzatnál jelentkezett, nem pedig a társaságnál. A Movinnov csupán közvetítő a lakbérek és az egyéb díjak beszedésében. A szavazáson végül éppen csak – 11 igen, 5 nem és 5 tartózkodás – „átment" a szerződés.

Lebontják a Bolyai-kollégiumot: A kollégium házgyári panelelemekből épült, amelyek hőszigetelése a mai kor igényeinek nem felel meg, nyílászárói tönkrementek.
Lebontják a Bolyai-kollégiumot: A kollégium házgyári panelelemekből épült, amelyek hőszigetelése a mai kor igényeinek nem felel meg, nyílászárói tönkrementek.

Januárban még rémhírkeltés, most valóság

A Határőr utcai kollégium épületének hasznosításáról szóló előterjesztés valójában a diákszálló lebontását jelenti. A panelépület valamikor munkásszálló volt, majd a Bolyai-iskola, később az egyetem használta kollégiumnak. Mára az épület nagyon rossz műszaki állapotba került. A kollégium házgyári panelelemekből épült, amelyek hőszigetelése a mai kor igényeinek nem felel meg, nyílászárói tönkrementek. A vizes helyiségek az épület közepén egy blokkban vannak, a szobákban nincs víz. Ahhoz, hogy a használhatósághoz a legszükségesebb beavatkozásokat megtegyék, aránytalanul sok pénz kellene. Az önkormányzat ezért szeretné lebontani az épületet. A kollégium toldaléképületében helyezték el az ipartelepi háziorvosi rendelőt és gyógyszertárat. Ezeket már korábban értékesítették, jelenleg magántulajdonban vannak, viszont egy átjárón keresztül kapcsolódnak a kollégiumhoz, a villany- és távfűtésellátást ezen keresztül kapják. Ezért a bontás előtt szükséges ezek leválasztása, a rendelő és gyógyszertár villany- és távfűtésellátásának önálló kialakítása. A kollégium lebontása után lehetőség nyílik itt lakópark kialakítására. Dr. Nagy Lajos (MSZP) azt tudakolta, hogy a tervezett lakóparkot az önkormányzat vagy magánbefektető építi-e meg. Sári Gyöngyi (MSZP) azt kifogásolta, hogy amikor januárban azt kérdezte a polgármestertől, valóban lebontják-e a kollégiumot, rémhírterjesztéssel vádolták. Szabó Miklós polgármester elmondta: januárban nem volt aktuális ez a probléma, mára változott a helyzet. A lakópark kialakításának részleteiről pedig az egységes területi szerkezet kialakítását követően döntenek.
Nagy István alpolgármester elmondta: az év elején még nem lehetett tudni az egyetemre jelentkezők számát. A felvételik után kiderült, hogy a karnak nincs szüksége az épületre, így megszűnt a bérleti jogviszony. Az alpolgármester hozzátette: nem hiszi, hogy az ipartelepiek szívesen vették volna, ha a város munkásszállónak adja ki az épületet. A tanácskozáson a képviselők döntöttek továbbá a Barátság utcai egykori szovjet laktanya értékesítéséről is, amivel megindulhat végre az ingatlan megfelelő hasznosítása.


Majoroki problémák

Az ülést követő közmeghallgatáson a polgármester beszélt az idei adóbevételekről, az önkormányzat gazdasági helyzetéről, illetve a benyújtott pályázatokról. A meglehetősen kisszámú hallgatóság közül csupán egyetlen felszólalás érkezett. A majoroki kör egy tagja a városrészt – főként a Wittmann parkot – érintő problémákat vetette fel és várt rájuk megoldást.

Olvasóink írták

 • 5. kopi 2008. szeptember 30. 21:44
  „Mosonmagyróvár egy szeméttelep,fos,mocsok szemét külföldiek, bűnozők drogosok csempészek,ja és fogorvosok,disznószag!!!!Nem is tudom miért Győr-MOSON-Sopron?"Szégyen város"”
 • 4. Érdekelt voltam 2008. szeptember 29. 08:54
  „Nekem a korábbi ciklusban hivatalos levélben azt közölték,"Válaszolva megkeresésére, a városi zöldterületeken lakópark, vagy társasház nem építhető, mert a zöldfelületeket meg kell hagyni...." Ehhez képest láthatjuk mi történt(ik)! Csak az számít ki mennyit fizet ide-oda, és már mehet is az építkezés! Aztán utána, majd hány lakás lesz üres arról egyelőre senki sem beszél....”
 • 3. egy óvári!! 2008. szeptember 28. 18:13
  „Kultúrpatkánynak!!!

  Hogy tudja nem vagdalózok csak a tényeket írom.Ha előző garnitúra adta el azt is mér engedte a város vezetés???? Elég tájékozott vagyok sok mindent tudok a mostani vezetőségről is.Az biztos hogy elöző ciklus azért épitett a városba dolgokat fel fejlesztette mert Plucer úr se csinált semmit.Ahogy Szabó úr se én elhiszem hogy nagyon nehéz a városnak csak itt is egyeseknek megy de nagyon!!! De arra nem válaszolt hogy volt sport létesitmény helyet hogy lehet lakóparknak eladni???? mivel jogszabály van arról hogy nem lehet!és ezt a mostani ciklusba adták meg rá mert pereskedtek egyeseknek lehet csak pénz kelll!!!!”
 • 2. Kultúrpatkány 2008. szeptember 28. 17:10
  „Egy Óvárinak!
  A Mofém pályát, csak tudd(!), az előző garnitúra adta el, ők adósították el a várost!Fillérekért aljátszották a városi vagyont (pl:Flexum, Termál, stb)!A lehetőségeket kihagyták (pl: iparipark, saját fűtőmű, stb.)!
  A kollégium helyén a mostani önkormányzat a Movinnovon keresztül lakásokat épít, telkeket alakít ki, ami kevesebbe kerül, mintha felújítanák ezt az amúgysem patináns "műremeket"!
  Jó lenne, ha előbb tájékozódna és csak azután tessék vagdalózni, mert az előző városvezetés bűneit még 10 év múlva is nyögni fogjuk!!!”
 • 1. egy óvári 2008. szeptember 27. 21:12
  „Itt Mosonmagyaróváron már mindent eladnak.Régen szerettem itt élni mozgalmas és büszke voltam városomra de most már semmi szó szerint semmi nincs.csak a nagy régi politikusok uralnak mindent és ők mondják komunisták így úgy!!!! Ők nem komcsik hanam egyed uralkodók polgármester meg egy báb amit mondanak az van!!!!!!!! Sajnos lassan nem marad már semmi.Mofém pályát is hogy lehetett eladni lakóparknak???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átütő ötletre vár a turizmus

Mosonmagyaróvár - Mosonmagyaróvár turizmusa az elmúlt években hanyatló fázisba került, teljesítménye… Tovább olvasom