Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

˝Lébény város mi vagyunk˝

Az idei lébényi augusztus 20. nem a múlt, hanem a jövőnk ünnepe – emelte ki beszédében Kovács Gábor polgármester azon a rendezvényen, melyen a városi cím elnyerése mellett államalapító királyunk és az első világháború hősi halottai előtt is tisztelegtek.
Új korszak kezdődött idén július 15-től Lébény életében: Áder János köztársasági elnök városi címet adományozott a településnek. A várossá alakulást ünnepelte tegnap a település apraja-nagyja amellett, hogy államalapító királyunk előtt is tisztelegtek.

„Az itt élő emberek igyekezete, munkája nyert most elismerést azzal, hogy Lébény várossá lett" – írta a korábbi nagyközségnek címzett levelében a köztársasági elnök, akinek szavait tolmácsolták az ünneplő közönségnek.

„Az igazi város bennünk és általunk születik. Az igazi város az emberek közösségében megszülető akarat: másképp élni és tenni. Lébény város mi vagyunk. Mi és mindazok, akik valaha itt éltek és élni fognak. Akik szerették, becsülték, óvták és felvirágoztatták ezt a helyet" – hangsúlyozta a legifjabb város első embere, Kovács Gábor polgármester. Szent Istvánra emlékezve elmondta: államalapító királyunk „nem a jelent kormányozta, hanem a jövőt", ő az, „aki megtanított bennünket vállalni a holnapot".

Ünnepeltek: a fiatal város nagyságrendekkel több fejlesztési forráshoz juthat majd hozzá.
Ünnepeltek: a fiatal város nagyságrendekkel több fejlesztési forráshoz juthat majd hozzá.

Mi tesz várossá egy várost: emberei, akik gyarapították – jelentette ki ünnepi beszédében Nagy István országgyűlési képviselő. Kiemelte: „A városi címet nem adják ingyen. A száraz statisztikai adatokon túl az is számít, hogy van-e mögötte elszántság, célkitűzés, erőfeszítés és összefogás. Nagy öröm számomra, hogy a lébényi lakosok, civil szervezetek, vállalkozók és önkormányzati képviselők összefogtak a közös cél érdekében."

Nagy István adta át Kovács Gábornak a Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által aláírt emléklapot. Bedő Csaba mosonszentmiklósi polgármester szintén egy emlékplakettet ajándékozott a történelmi pillanat tiszteletére. 

A Lébény gazdag helytörténetét papírra vető Kiszeli Lajos nyugalmazott iskolaigazgató, alpolgármester a városi cím újbóli (1832–1870 között mezővárosi rangot birtokolt a település) elnyerésétől lehetőségeket remél. Egyrészt, hogy a közigazgatás átalakítása idején a lébényiek majd zömmel helyben intézhetik ügyeiket. Továbbá, hogy több pályázati lehetőség áll majd a fiatal város rendelkezésére és így nagyságrendekkel több fejlesztési forráshoz juthatnak majd hozzá.

Az önkormányzat, a képviselők és a lakók is sokat tettek Lébény városi címéért – vélekedett Wandraschekné Végh Ilona, aki családjával érkezett a különleges eseményre. Az asszony abban is bízik, hogy az ipari park és az autópálya közelsége további munkahelyeket teremt.

Wandraschekné Végh Ilona, aki családjával érkezett a különleges eseményre.
Wandraschekné Végh Ilona, aki családjával érkezett a különleges eseményre.

Az állami ünnepen a helyi sportéletben fontos szerepet betöltő Horváth Norbert munkásságát ismerték el a Közjó Szolgálatáért Emlékplakettel.

Közadakozásból újították fel az első világháborús emlékművet, melyet ugyancsak tegnap szenteltek fel újra. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő emlékeztette az egybegyűlteket arra a 173 helybeli fiúra, férjre, apára, akik soha nem térhettek otthonaikba az első világégést követően.

Olvasóink írták

 • 7. janesz67 2013. augusztus 27. 13:04
  „Bocsi Lébényiek, de a városi ranghoz szinte semmi sincs meg. Siralmas közlekedés, a vasút 6 km van a településtől, helyi járat nincs. Mindentől távol esik, ha valahova el akarsz menni egy napba kerül. Fogadjátok el hogy a városi rang csak a flancnak jó. A városi rangért tenni is kellett volna valamit, (intézmények, kórház, rendőrség, közlekedés, munkahelyek, stb). Fogadjátok el hogy még a nagyközségi címet is nehezen ütitek meg!”
 • 6. fityesz 2013. augusztus 23. 13:47
  „Sok "szarházi" büszke lehet:városlakó lettem.Kérjük a hajléktalanoknak szállót bíztosítani.Ez jár nekik.A többinek csak a szája...”
 • 5. pancser 2013. augusztus 23. 10:34
  „Ha a település címétől függnek a fejlesztési források az nincsen rendjén. Szerintem mindegy, városnak hívják vagy falunak, de hogy a hiúsági kérdéseket törvényekkel is alátámasztották.....
  Amerikában három faház is city. Lébény sziti, nem Lébény, a város név van lejáratva, a lovászlegény is "sir" azaz szőr.....
  Bocs a fentiekért, de Lébénynek sok sikert, akár város akár falu, Lébény az Lébény!”
 • 4. piroskaésabarkasz 2013. augusztus 22. 05:31
  „A "Fő utcát"elnézve-és végig zötykölödve rajta-kétségünk sem lehet,hogy Lébény,város.”
 • 3. fityesz 2013. augusztus 21. 22:34
  „A lényeg:ez a község továbbra is maximum "tanyaközpont" szerepét fogja betölteni.Az elmúlt években még falubeli polgármestert sem tudtatok választani kedves lébényiek.Gondolkodjatok el ezen....”
 • 2. Csiripiszli 2013. augusztus 21. 18:29
  „"A törvény szerint nagyközség akkor kezdeményezheti várossá nyilvánítását, ha a városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja. A feltételek közé tartozik a megfelelő gazdasági, infrastrukturális fejlettség, a megfelelő intézmények (oktatási, közegészségügyi, rendészeti) megléte, az önkormányzat térségi szervezőképessége."”
 • 1. atenyek 2013. augusztus 21. 17:15
  „"Mi tesz várossá egy várost: emberei, akik gyarapították - jelentette ki ünnepi beszédében Nagy István országgyűlési képviselő. Kiemelte: ,,A városi címet nem adják ingyen. A száraz statisztikai adatokon* túl az is számít, hogy..."

  *2010-ben 3159 főt jelentett ez. :))
  Komment helyett ítélkezzék az aki volt ott, ismeri és lakja.. hát hajrá. :)

  Szintén sokat vitatott környékbeli város sztorik 2001-ből:
  Pannonhalma: 3917 fő (2010)
  Tét: 3976 fő (2010), ez utóbbira gyakran hallottam a térségi tanyaközpont csúfolódást :(
  A legkisebb város pedig: http://hvg.hu/nagyitas/20110921_palhaza_kisvaros_nagyitas

  A rendszerváltás utáni városi rang osztás megérne egy külön tanulmányt. Helyenként már a vicc kategóriába tartozó kis- és nagyközségek, hogy lettek városok és mi változott azóta, főként a müncheni, stuttgárti és más EU polgárok pénzéből. Csakhogy nevén nevezzük a tényeket és falakon függő táblát mögötti pénzt...
  E nélkül ugyanis az "elszántság, célkitűzés, erőfeszítés és összefogás" csak üres szavak, ahogyan ezt az idézett politikus is tudja. Csak hát nem illik a tényekről beszélni szép napokon, meg úgy általában a politikusoknak sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe díj Szent István ünnepén

Vitéz Harmath Lajos nyugállományú alezredesnek ítélte oda a rangos kitüntetést a képviselő-testület. Tovább olvasom