Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Lébény március 15-i műsorában a látványosságra is adott

A lébényi iskolások színvonalas műsorukban a szokásostól eltérően nem csupán szóban mondták el a forradalom és szabadságharc történetét, hanem azt képekkel is illusztrálták. Az ünnepélyen Kiszeli Lajos alpolgármester tartott lelkesítő ünnepi beszédet a szép számú közönség előtt.

Március 15-én 15 órakor kezdődött a helyi Művelődési Központban az önkormányzat által megszervezett ünnepély a Hinusz közös eléneklése után a Lébényi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és A Pannonhalmi Radnóti Miklós Általános és Alapfokú Művészeti Iskola énekkarának közös produkciójával. A fiatalok népdalcsokrokat, huszárénekeket és katonadalokat adtak elő László Balázs vezényletével, melyet Korda Péter zongorán is kísért.

Az iskolások színvonalas műsora után Kiszeli Lajos alpolgármester mondta el ünnepi beszédét, melyben a forradalmat a magyar történelem fényes csillagának, egy magasztos, sorsfordító pillanatának értékelte, jelképeként mindannak, amit Szent István megteremtett, s amely csillag bár magasan csillog,mindannyiunk számára követendő példaként szolgálhat. Ahogy elmondta, 1848-nak és 1849-nek büszkeséggel kell eltöltenie a magyarokat, hiszen ekkor a magyar nemzet példát mutatott egész Európának bátorságból, helytállásból és a szabadságért, igazságért történő együttes fellépésből. Bár a tragikus végkifejlet elkerülhetetlenné vált, a pozsonyi országgyűléssel a magyarok lerakták a fejlett Európához való csatlakozás alapjait, az alkotmányos átrendeződés és a polgári átalakulás megkezdődött. Az akkori eseményeket igazán magunkénak vallhatjuk, hiszen tartást, méltóságot adott népünknek. Tisztelegnünk kell a hősök előtt, akik mertek tenni álmukért, a szabadságért, az igazságosságért, ugyanis az akkor megfogalmazott értékeink érvényre juttatása mindenkor a megmaradás, az előrejutás feltételei lesznek.

Fotók: Tamás K.Az alpolgármester beszéde után az általános iskola 6. osztályosainak előadását láthattuk, amelyben a diákok a március 15-i eseményeket, illetve a szabadságharc történetét megszokottól eltérően nem csupán szóban mondták el, hanem a színpad hátfalára kivetített képekkel is szemléltették. A 12 pont felsorolásánál pedig egy-egy fiatal elmagyarázta azt is, hogy ezek hogyan valósultak meg, vagy hogyan képzelték el az akkori márciusi fiatalok ezen pontok érvényre juttatását.

Az ünnepély a Vörösmarty Szózatával zárult, a színvonalas műsorokat pedig elismerő tapssal díjazta a szép számú közönség.

Olvasóink írták

  • 2. Csiripiszli 2011. március 20. 13:31
    „Kevesen tudják vagy ismerik múltunkat, sajnos!!!! Pedig az alpolgármester iskolaigazgató volt, neki illene tudni!”
  • 1. fityesz 2011. március 17. 20:20
    „....a magyarok leraktáka fejlett Európához való csatlakozás alapjait.....idéztem a szónok szavait.Ekkora tévedést!Magyarország már rég Európához tartozott,nem ekkor volt a Honfoglalás.Illene tudni.Nem a mai szoclib alapon álló történelem könyveket kell olvasni és akkor kiderül a való multunk.....Magyarország 2011.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi megemlékezés Mecséren

A mecsériek ünnepi megemlékezésén Petőfi Sándor élete került a középpontba. Az ünnepélyen Dr. Nagy… Tovább olvasom