Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Lébény - Megmentik az egykori rendházat

Az engedélyek beszerzését követően a tető felújításával megkezdődött az egykori pálos rendház felújítása Lébényben.

Az engedélyek birtokában megkezdődhetett a lébényi pálos rendház épületének felújítása. Most ötmillió forintot fordít rá az új tulajdonos, azaz a helyi önkormányzat. Mint ismeretes, a legifjabb megyei város az utolsó pillanatban mentette meg az enyészet elől az egykor jobb időket is megélt épületet. Működött már plébániaként, iskolaként, hadikórházként, 1949-től ide költözött be a termelőszövetkezet irodaháza.

Kovács Gábor – Kinek a feladata lenne a volt rendház megmentése, ha nem a mienk?
Kovács Gábor – Kinek a feladata lenne a volt rendház megmentése, ha nem a mienk?


2007 óta magántulajdonban volt, gazdája még ötcsillagos szállót álmodott az ingatlanba. Sajnos azonban az akkori tervekből semmi nem lett, csak az ingatlan állapota romlott. Betört ablakokkal, a nyílászárókon bekandikáló faágakkal, felázott falakkal várta a ház a szebb napokat a város szívében, a híres lébényi templom közelségében.

– Hétmillió forintra pályáztunk a középkori alapokon nyugvó barokk épület felújítási munkálataira. Ebből végül kétmillió forintot nyertünk el, melyhez hasonló összeget kell nekünk is hozzátennünk, ami még kiegészül a tervezés és engedélyezés egymillió forintjával. Idén elsősorban az épület tetőzetének javítását terveztük be, a további beázások elkerülésére, illetve a csapadékvíz elvezetését is megoldanánk.
A nyílászárókat is zárhatóvá kell tennünk – hangsúlyozta Kovács Gábor lébényi polgármester.

A tető felújításával megkezdődött az egykori rendház rendbetétele.
A tető felújításával megkezdődött az egykori rendház rendbetétele.


A településvezető szerint az országos védettség alatt álló épület karbantartási munkálataihoz számos szakértői véleményt és engedélyt kellett beszerezniük. Ezek birtokában a napokban elkezdték a tetőzet felújítását. Kovács Gábor szerint augusztus végére jó eséllyel elkészülhet a komplett héjazatcsere és ezzel felülről nem romlik tovább az épület állaga. A polgármester hozzátette: az alapok szigetelésére is szükség lenne, ám ez becslések szerint mintegy húszmillió forintba kerülne.

– Nagy terhet vett az önkormányzat a nyakába azzal, hogy megvásároltuk az egykori rendházat. De kinek a feladata lenne annak megmentése, ha nem a mienk? – vélekedett a városvezető. A kalkulációk szerint százmilliós tételt jelentene a teljes felújítás, ám erre saját forrásból nem futja a számos más kötelező feladat mellett. Pedig sok ötlet felmerült, hogy minek adhatna otthont ez az épület, mely hivatalként, múzeumként vagy kulcsos turistaházként egyaránt funkcionálhatna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levél - Gyűjtés a tűzkárosultaknak

A helyi önkormányzat és a Levél Barátainak Egyesülete gyűjt adományokat a családnak, miután az ott… Tovább olvasom