Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Lávakitörés a laborban

Az ökörszemboncolástól a vulkánkitörésig számos érdekes kutatást végezhetnek a diákok a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium Öveges-laborjában. Itt ismerkednek a természettudomány rejtelmeivel a környék tizenegy általános iskolájának hetedikes és nyolcadikos tanulói is.
A természettudományos oktatás megújítását célzó program keretében tavaly ősztől egy modern természettudományos laboratórium működik a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban. Az Öveges-labor nemcsak a gimnázium diákjai számára nyitott. A város, valamint vonzáskörzetének tizenegy általános iskolájából érkező 7. és 8. osztályosok is kísérletezhettek itt az elmúlt tanévben heti egyszer kémia, biológia, földrajz és fizika tantárgyakból a gimnázium tanárai, Bacher József, Bekő János, Horváth László, Tóth Tibor irányításával. A kezdődő tanévben viszont már saját tanáraik vezetik be őket a természettudományok rejtelmeibe.

Tavaly nyáron alakították ki a laboratóriumot a gimnázium két tantermének összenyitásával. Medgyesi Imre projektvezető tájékoztatása szerint modern eszközöket szereztek be a tanév folyamán a laptopoktól, mérőszondáktól a mikroszkópokig. Informatikai hálózatot alakítottak ki, kamerákat szereltek fel, digitális tananyag készült, tanári és tanulói munkafüzeteket adtak ki évfolyamonként. Neves előadókat láttak vendégül, s tanárokat képeztek tovább.

Liziczai Márk az Öveges-laborban kutat. Munkája nyáron sem szünetelt.
Liziczai Márk az Öveges-laborban kutat. Munkája nyáron sem szünetelt.

– Célunk, hogy az általános iskolákkal karöltve megszerettessük a régió diákjai körében a fizika, kémia, biológia és a földrajz tantárgyakat, elterjesszük a hatékony tanulás lehetőségeit. Elindultunk azon az úton, amely lehetővé teszi, hogy a Kossuth-gimnázium a természettudományos oktatásban térségi módszertani és tudásközponttá váljék – hangsúlyozta Horváth Éva, a gimnázium intézményvezetője.

– Otthon tenyésztek díszhalakat. Itt vettem észre, hogy több nőstény születik, mint hím. Mi lehet az oka ennek? – vezeti be kutatása történetét az iskola diákja, Liziczai Márk, aki az Öveges-laborban az elevenszülő fogaspontyok vizsgálatát kezdte el. A fiatalember kutatásával egyébként már országos első helyezéssel is büszkélkedhet. Nyáron sem maradt annyiban a munka, hiszen a szünet alatt is bejárt a laboratóriumba megetetni az állatokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítették a sportcsarnokot és az iskolát

A Hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola két telephelyen működik, ebből most az 1940-es évek… Tovább olvasom