Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Látványosság lett a rózsakert

Több mint három és fél ezer rózsatő díszíti Máriakálnokon a Kápolna teret. A virágágyások gondozását helyi civil szervezetek és a közelben lakók vállalták.
Háromezer-hatszáz rózsatövet ültettek el Máriakálnokon, a Kápolna téren egy 5,3 millió forintos beruházás során, melyből 1,3 millió forint önerő, a többi pályázati forrás. Erről egyébként a Kisalföldben többször is beszámoltunk, elsőként 2008. október 22-én „Örökbe is fogadnának egy-egy virágágyást" címmel. A virágbarátok ma már teljes pompájukban csodálhatják meg a különféle illatozó csodákat.

A rózsakert – melyet szombaton adtak át hivatalosan – igazi turisztikai látványosság lehet a Szigetközben.
A rózsakert – melyet szombaton adtak át hivatalosan – igazi turisztikai látványosság lehet a Szigetközben.


Máriakálnokon a község tulajdonát képező zöldfelületet még 2007-ben rehabilitálták és parkosították. A közelében alakították ki a falumúzeumot, de itt találjuk az egyetlen szigetközi Mária-kegyhelyet is.

– Mivel az érintett terület Máriakálnok történelmi centrumában van, lakossági és látogatói javaslatok alapján a terület további fejlesztését tűztük ki célul. A szigetközi táj jellemző fafajai és cserjéi mellett a helyi emberek dísznövénykultúráját jellemző és tükröző rózsakert kialakítását tartották a megkérdezettek a legjobb megoldásnak. Így pályázatunk eredményeként mintegy 3600 rózsatövet ültettünk el – tudtuk meg dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármestertől.

Az ágyásokban – melyeket helyi civil szervezetek és a közelben lakók gondoznak, metszenek, kapálnak – tearózsa-, parkrózsa-, talajtakaró és futórózsafajták illatoznak. Kovácsoltvas rózsafuttatók, pergolák emelik a kert díszítő hatását. A rózsakert igazi turisztikai látványossággá válhat a Szigetközben.

A rózsakertet hivatalosan a szombati falunap keretében adták át.
További tervek. „További fejlesztési céljaink is vannak ezen a területen, 2013-ban Szigetköz-múzeumot szeretnénk létrehozni, ahol többek között a »Halászat és aranyászat a gyümölcsöt termő szigetek között« címmel megvalósítandó állandó kiállítás anyagát helyeznénk el, melyet a mosonmagyaróvári Hanság Múzeum már az önkormányzatnak átadott" – emelte ki a máriakálnoki polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokoládéüzem a határon

Albertkázmérpusztát csak pár lépés választja el Ausztriától. Az alig húsz állandó lakost számláló… Tovább olvasom