Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Látványos gyakorlatok a fittségért: saját testsúlyos edzés, mindenkinek!

A hazánkban még kevésbé ismert, ám annál divatosabb saját testsúlyos edzés, azaz a calisthenics egyre többeket mozgat meg, tesz fitté és erőssé. A sportról a Calisthenics Kingz Hungary egyik vezetőjével, a hegyeshalmi Koloszár Dániellel beszélgettünk.

A calisthenics torna egyszerű gyakorlatok rendszere, súlyzó és más eszközök nélkül végzett sport.

Elsődleges calisthenics gyakorlatok a húzodzkodás, a fekvőtámasz, a híd, a lábemelés, a guggolás és a kézenállásos fekvőtámasz - ezek egyaránt növelik a testi erőt és a hajlékonyságot, az egyén saját testsúlyát használva ellenállásként.

A calisthenics egyre több embert mozgat meg hazánkban is, szép számmal akadnak már itthoni követői és képviselői is.

A Calisthenics Kingz Hungary egyik alapítójával, a hegyeshalmi Koloszár Dániellel beszélgettünk a sportról, annak előnyeiről és hazai viszonylatairól.

- Mikor és hogyan lett a sport elterjedt Magyarországon?
- A sport még nem igazán elterjedt nálunk, viszont egy bizonyos könyvnek köszönhetően egyre többen ismerik meg és vágnak bele. Rengeteg videó van róla a világhálón, mi pedig mindenkinek segítséget nyújtunk, aki csak elkezdi.

- Mik az előnyei, illetve hátrányai?
- A gyakorlatok olyan mértékben égetik a zsírt az ember testéről, amire semmilyen súlyzós edzés sem képes. Fiziológiai hátránya nincs, könnyen segítséget nyújt a fogyásban, fitten tart bárkit. Nem számít benne a magasság, a kor és a súly sem.

Balról: Koloszár Dániel és Szőke Ákos
Balról: Koloszár Dániel és Szőke Ákos

- Hogyan ismerkedtél meg a sporttal?
- 2009. januárjában beszereztem egy itthoni, ajtófélfára felszerelhető húzodzkodó rudat, mellette fekvőtámaszokat csináltam. Vékony voltam és gyenge, erőssé akartam válni. Rendszeresen csináltam a gyakorlatok, az interneten videókat kerestem hasonló edzésformákról, akkor találtam rá a leghíresebb amerikai calisthenics edzőre, Hit Richardsra és a Calisthenics Kingz-re. Teljesen magával ragadott, elképesztő mikre képes, milyen erős.

- Mikor és kikkel alapítottad meg a csapatot?
- 2012. szeptemberében az a megtiszteltetés ért minket, hogy Hit Richards, a Calisthenics Kingz tulajdonosa és vezetője kiemelt engem és Major Ádámot a magyar calisthenics világából azzal a felvetődő kéréssel, hogy hozzunk létre egy, a sportot képviselő magyar oldalt.

- Hogyan vetted fel a kapcsolatot Hit Richards-al?
- Miután elkezdett komolyabban érdekelni a sport, megtaláltam a videóit, ott pedig a nevét. Egy közösségi oldalon többször is beszéltem vele, kértem ötleteket, tanácsot. Ma már nap mint nap egyeztetünk az edzésekről, a csoport haladásáról.

Hit Richards, a Calisthenics Kingz tulajdonosa
Hit Richards, a Calisthenics Kingz tulajdonosa

- Hogyan zajlik egy ilyen edzés? Úgy kell elképzelni, mint egy csoportos órát edzői vezetéssel?
- Nem szoktuk felvenni a vezetők szerepét, és a csoportos edzések nem elterjedtek. Inkább gyakran kérnek tanácsot edzéssel, étkezéssel kapcsolatban, mint személyesen, mint az oldalon keresztül.

Az edzés előnye hogy tulajdonképpen bárhol lehet végezni, nem kell hozzá semmi, maximum egy húzodzkodó rúd. Győrben a Bem-téren található egy kifejezetten ennek a sportágnak felállított park, illetve még máshol is találhatók húzódzkodók és tolódzkodók a városban.

Természetesen otthon is edzünk, nekem van egy saját kisebb parkom a kertben, amit megosztok a barátaimmal, de egyéb helyekre is kijárok edzeni, éppen attól függően, hogy milyen izomcsoportokra szeretnék edzeni, és mire megfelelő az adott hely.

Az emberi zászló
Az emberi zászló


- Ki lehet tagja a csapatotoknak?
- Ezekben a kérdésekben hárman döntünk, de a végső szó kimondása Hit Richards-é. Elsősorban teljesíteni kell a fizikális követelményeket, amik az oldalunkon megtalálhatóak, illetve még más feltételeknek is eleget kell tenni - ilyenek például a tisztességesség és a lojalitás.

- A sport iránt érdeklődők hol léphetnek veletek kapcsolatba?
A csapat oldalán bárki kapcsolatba léphet velünk, illetve hivatalos weboldalunkon is, ahonnan DVD-ket és különböző relikviákat is beszerezhetnek az érdeklődők, valamint informálódhatnak minden a sportot érintő kérdésekről.

Engem leggyakrabban a lakóhelyemen, illetve a már korábban említett Bem-téren lehet megtalálni, szívesen segítek bárkinek az edzés elkezdésében, vagy folytatásában a minnél jobb eredmények érdekében.

A Calisthenics Kingz Hungary és támogatóink jóvoltából amerikai mintára épül majd egy teljesen komplex, Magyarországon egyedülállónak mondható park Pannonhalmán. A parkban minden edzéshez szükséges eszköz megtalálható lesz.


A videón: Hit Richards

Olvasóink írták

 • 5. beastmode 2012. november 30. 13:49
  „Kételkedő barátom.Írd be a google ba hogy CALISTHENICS és kicsit olvass utána hogy ez mi is tulajdonképpen hogy miről szól,mi célt szolgál,mire jó,mióta létezik, mert egy kicsit régebbi a dolog mint hiszed szerintem, ha már a régi görögök is hasonlót csináltak akkor gondolom nem véletlen hogy müködik és van értelme a dolognak.Kérlek jelezd amennyiben egyetlen egy negatívumot találsz róla.(persze az értelmesebb oldalakon érdemes rákeresni és nem a gyak.kérdéseken és hasonlókon.)Street workout foreva!Lone_wolf igazad van az eddigi próbálkozások elég gyengének sikerültek és sokkalta többe kerültek mint amennyiből meglehetett volna oldani akár 2-3 helyen is egy egy normális parkot.”
 • 4. Lone_wolf.. 2012. november 30. 01:40
  „Talán az "európai" jáccóterek /rakás moderálva/ mellé leáshatnának pár huzitoli állványt is.Nem pedig a parkihoz hasonló használhatatlan gagyi "edzőgépekre " költeni a pénzt.”
 • 3. Hasiente 2012. november 29. 19:42
  „enéh! A hozzáállásod elég negatív inkább ne szóltál volna! Ez az edzésforma semmibe nem kerül. Max. egy húzódzkodó rúdba. Annyit meg simán kifizetek az egészségem érdekében.”
 • 2. Muaddib 2012. november 29. 17:07
  „Időssebek is elkezdhetik. :)”
 • 1. enéh 2012. november 29. 10:59
  „Ezer és egy módszer testedzésre és diétára. Mindegyik a saját igazát hangsúlyozza. Mindenki másra esküszik, főleg, amiért megfizetnek neki.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendeletek, díjak, koncepció

Soros ülését tartja a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete november 29-én, csütörtökön… Tovább olvasom