Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Látogatható volt a Habsburg-kripta

A hétvégén ismét látogatható volt a Habsburg-kripta a magyaróvári plébániatemplom altemplomában. A történelmi nyughelyet minden évben a kulturális örökség napja alkalmából nyitják meg.
Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Croy Izabella örök nyughelye nyilvánosan minden évben egyszer, a kulturális örökség napja alkalmából látogatható a Magyaróvári Római Katolikus Plébánia és a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület szervezésében. A Szent László téri Szent Gotthárd-plébániatemplom altemploma egész hétvégén várta ez alkalomból a látogatókat.

Az altemplomban kettős fémkoporsóba zárva Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Croy Izabella főherceg asszony hamvai találhatók.
Frigyes főherceg 1889-ben pozsonyi hadtestparancsnok, majd hadtestfőparancsnok, utóbb az osztrák–magyar hadsereg főparancsnoka, egyben a Monarchia egyik legnagyobb földbirtokosa volt. Birtokainak jelentős része Trianon után Magyaróvár környékén maradt meg, ezért a világháborút követően itt telepedett le. A főherceg utolsó éveit csendesen töltötte, a vadászatok és a vendégségek sem voltak olyan gyakoriak náluk. Sokszor kiült a háza közelében egy padra, és magányosan pipázgatott. Az uradalom

ügyeibe már kevéssé szólt bele, de a város lakói még érdekelték. 1936 decemberében halt meg magyaróvári házában keringési zavar miatt. A városban temették el a neki és feleségének kialakított templom alatti kriptában. Korábban elhunyt feleségét a Mátyás-templom kriptájából hozták vissza. Temetése a legnagyobb társadalmi esemény volt a város akkori életében, ahol a spanyol királytól az ország kormányzójáig rengeteg nagyság jelent meg. Belépővel lehetett csak bemenni a templomba. A koporsót katonai tiszteletadás mellett ágyútalpon vitték körbe a belvárosban a Régi vámház térig és vissza. A temetésről az akkori filmhíradó is beszámolt.

Frigyes főhercegnek már közvetlenül a halála után szobrot szerettek volna állítani, ami akkor nem valósult meg. Emlékét azzal fejezték ki, hogy a Fő utca az ő nevét viselte egykoron. A korabeli elképzelés azonban most úgy tűnik, a közeljövőben mégis megvalósul és szobrot állítanak a városban a főherceg tiszteletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új város kulcsát

Várossá avatta Jánossomorját Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár tegnap. Ökörsütéssel,… Tovább olvasom