Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Láncfűrésszel mennek a tilosba

A tél beálltával a fatolvajok száma is növekszik: a „zavaros” tulajdonviszonyú ladaméri somosban.
Láncfűrésszel, pótkocsival vagy utánfutóval járják az erdőket a fatolvajok Szigetközben. Jó néhányan lebuktak már, ám a tulajdonjogok tisztázatlansága miatt például a ladaméri somos keményfáit jócskán megritkították. Csak ezen a hétvégén 10–12 köbméter tűnt el innen. Horváth Csaba, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője elmondta: a Felső- és Közép-Szigetközben kiemelt figyelmet fordítanak a fatolvajokra. Októberben Papréten a rendőrök fogtak el egy mosonmagyaróvári fiatalembert, aki összesen mintegy nyolc köbméter fát rakott fel a pótkocsijára, közel 65 ezer forint értékben.
A kitermelt rönkök már hosszabb ideje ott hevertek, ezért azt gondolta, ott felejtették azokat és már senki sem fogja keresni.

A másik „problémás terület" a ladaméri somos, mely a szövetkezet különválása óta „gazdátlan". Öreg tölgyek szegélyezik utunkat a somos felé a Dunaszeg és Győrladamér közötti határban. A talajvíz alacsony szintje miatt kifordult fák láthatóak több helyen. A somosba vezető úton keréknyomok: jól látszik, nemrégiben már jártak előttünk. Az út mentén több helyen friss vágásnyomok: láncfűrész harapott a combnyi vastag fákba. Nem nehéz kitalálni: valószínűleg tolvajok jártak erre.
Névtelenséget kérő vezetőnk szerint „egytengelyes" traktorral, utánfutóval érkeznek a fűrészesek: a kidöntött fát gyorsan méterbe vágják, feldobják a kocsira és már mennek is. „Egy köbméter tizenhatezerbe kerül, sokaknak egyszerűbb innen lopni" – mondja. A Holt-Duna áteresztőgyűrűjéhez érünk, Alsó-Szigetközben vagyunk, a vízpótlás hiánya miatt most ez a csatorna is kiszáradt. Pedig a nádason túl – mely a Fertő tavi nádgazdaság kezelésében van – a dunaszegi Morotva-tóban állítólag bőven akad hal. A ladaméri somosról sokan azt gondolják, afféle „senki földje", ezért is viszik onnan a fát. A Szigetközi Tájvédelmi Körzethez tartozó rész gazdátlannak tűnik, úgynevezett maradványterület, emiatt gyakran megfordulnak erre illetéktelenek. Az erdő tulajdonviszonya a termelőszövetkezet szétválása után lett tisztázatlan.

Tatai Zoltánné győrladaméri polgármester elmondta: ők is tudnak róla, hogy folyamatosan lopják a fát a somosból, ám az önkormányzat – mivel nem a kezelésébe tartozik a terület – tehetetlen.

– Utánajártam, s úgy tudom, hogy használója a dunaszegi szövetkezet: az itteni nagygazdák korábban szántóföldet kértek a somosért. Nincs igazán gazdája az erdőnek, szinte az összes tölgyfát kilopták belőle. Próbáltam korábban lépéseket tenni a megszerzése érdekében, ám ez nem sikerült: enélkül viszont nem tudjuk megvédeni – mondta a polgármester.

Szállítólevél nélkül még magánerdőből sem lehet fát vinni: enélkül ugyanis nehéz kiszűrniük a rendőröknek a tolvajokat.
Pék László, a dunaszegi szövetkezet elnöke elmondta: nem tartozik a téeszhez a ladaméri somos, hisz nekik nincs is saját erdőterületük. Információink szerint – mint országos jelentőségű védett terület – a Szigetközi Tájvédelmi Körzet védelme alá esik, ám nem kincstári tulajdon. A nemzeti park emberei a természetvédelmi törvény betartását felügyelik csak ezen a részen.

A győri erdőfelügyelet tájékoztatása szerint az érintett erdőterület elvileg magántulajdonban van, ám erdőgazdálkodási szempontból rendezetlen ez a rész, a tulajdonosok be sem jelentkeztek a felügyeletnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakirányítást hiányol a gazda

A darnózseli Borbély Sándor úgy döntött: jövő évtől kiméreti földjét, s minden kapcsolatot megszakít a helyi termelőszövetkezettel. Most utoljára fizeti be „mezőgazdasági szolgáltatás szakirányítás” címszó alatt a téesznek az évi 68 ezer forintos díjat. Úgy véli, a nyáron lepermetezett kukoricája is bizonyítja: „a téesz részéről nincs szó szakértelemről”. Tovább olvasom