Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Lakossági fórum Bajnai Gordonnal Mosonmagyaróváron

Egy 25 évre előretekintő programra van szükség, mert azok az országok képesek csodákra, ahol az elvi alapvetésekben megegyezés uralkodik a politikai centrumban, és azon belül zajlik a vita - hangoztatta mintegy kétszáz fős hallgatósága előtt Bajnai Gordon volt miniszterelnök a szocialista párt helyi szervezete által rendezett mosonmagyaróvári lakossági fórumon.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke azt mondta, négy fogalomnak kell az alapvetések között szerepelnie: haza, haladás, szolidaritás és Európai Unió. Mint mondta: "a fojtogató rezsim" leváltása mellett azt az - ennél szélesebb - intézményrendszert is fel kell számolni, amely kétharmados törvényekkel bebetonozva blokkolni tudná a változásokat.

"Ehhez pedig összefogás kell az ellenzék demokratikus erői között, szükség van benne reménykedő baloldaliakra, de szükség van a csalódott jobboldaliakra is, vagy az elárvult liberálisokra, a bizakodó, változást akaró zöldekre, és nagyon sok olyan szavazóra van szükség, aki ma sehova nem sorolja magát, aki egyszerűen csak szeretné, ha az életében lenne perspektíva" - fogalmazott a szónok.

Szavai szerint az kell ehhez, hogy a résztvevők ne azt nézzék, mi az, ami elválasztja őket egymástól, hanem ott húzzanak határt, "kik azok, akik változást akarnak, Magyarország fejlődését akarják, demokráciát akarnak, működőképes demokráciát".

"Ha ezek az emberek összefognak, akkor rá fogunk jönni, hogy valójában egy nagyon pici, manipulatív hatalmi kisebbség az, amely Magyarországot ma erre a rossz pályára tereli, és nem mindig csak hozzá nem értésből és butaságból, hanem nagyon sok önérdekből" - tette hozzá Bajnai Gordon.

Kiemelte: az utóbbi 12 évben négy olyan fontos kérdés volt, amelyben szembefordították egymással az embereket, akik ettől a megosztottságtól várták, hogy hatalomra kerülhetnek. Az első ilyen pont az volt, ki tartozik a nemzethez; ennek része volt 2002-ben a kokárdában szavazás - emlékeztetett.

Mint mondta: a jobboldal választási veresége után következett "a haza nem lehet ellenzékben" jelszó kiadása, miközben ma "a haza egyre nagyobb része van ellenzékben". Második pontként említette, hogy 2002 és 2010 között az akkori ellenzék minden előrevivő javaslatra nemet mondott.

Harmadikként azt említette, hogy felmondták a szolidaritás elvét, ezzel pedig "a nemzet után a második olyan kapcsot is megpróbálták eltörni, ami minket, magyarokat összetart". Negyedik pontnak az Európai Unióból való mostani kifelé fordulást nevezte a volt kormányfő.

Képünk illusztráció. Forrás: [origo]

Olvasóink írták

173 hozzászólás
 • 173. load 2012. november 21. 18:17
  „166.Abrafax
  "2002 és 2010 között senkit nem zavart a magas magyar hiány és a trükkök sora. A tőke jobban szereti a baloldali kormányokat, mert azok könnyebben féken tartják a munkavállalókat. Itthon is szinte csak a jobboldali kormányok alatt sztrájkolgattak."
  Ehhez csak két megjegyzésem lenne.
  - Orbánnak pechje van, hogy éppen az uralkodása idejére esett az euroövezeti válság. Ha korábban jön, Veres Jánosékat is fenékbe rugták volna a a magas deficit miatt.
  - Ugyan nézd már meg, hogy hány szervezett sztrájk volt Gyurcsány és Bajnai alatt, és mennyi az elmúlt két és félévben, amikor már Orbán volt a főmókamester! Meg fogsz lepődni.”
 • 172. Abrafax 2012. november 19. 22:33
  „Pancser ha rajtad múlna, húsz év múlva csak egy rezervátumban élhetnénk a Homokhátság közepén, mint az apacsok, az ország többi részét eladnád egy tál rizsért. Az osztrák paraszt könnyen vigéckedik, nem pofozták be kétszer is a téeszbe, nem vették el a tulajdonát, nem kényszerítették be a gyárba proletárnak, sőt az EU is kétszer annyit ad oda, mint ide. Akkor vegyen az osztrák magyar földet, amikor a magyar osztrákot.
  Bajnaival együtt Te sem érted, hogy a szabad verseny a gazdagot gazdagabbá, a szegényet szegényebbé teszi. A nyugat nálunk piacot vesz, olcsó munkaerőt, és olcsó természeti kincseket. Ha nem adjuk, bepipulnak, ránkküldik az EU-t, az IMF-et, a Velencei bizottságot, és keresnek maguknak egy Bajnait, hogy demagokratikusan megválasszuk nekik.”
 • 171. pancser 2012. november 19. 01:11
  „Semmi nem tart örökké, a Fidesz hatalma sem! Az üzleti világban ismeretlenek az érzelmek, Orbán számtalan lépése a nacionalizmusra lett hangolva, ez érzelmi hozzáállás. Itt van például a földügy. elhiszi azt valaki, ha osztrák tulajdonban van a szántó, hogy attól az nem magyar föld? Igen elhiszi az akit félrevezettek. Pedig ugye magyar államiság minden törvénye vonatkozik rá még elvinni sem lehet. A földhöz tőke, hozzáértés kell, nem magyar anyanyelv meg állampolgárság. Viszont át lehetett játszani több 10 ezer ha területet a táborhoz tartozók kezére. Jól jön az a milliárdos földalapú támogatás, meg a túzok ás egyéb természetvédelmi juttatások. De az osztrákot akarják üldözni, aki magas szintű gazdaságot teremtett.
  Nem értem, mi ez a nagy izgalom Bajnai kapcsán? Igen neki nagy a hátországa a passzívak között, elég nehéz lesz lejáratni, talán nem is lehet. majd meglátjuk.”
 • 170. Abrafax 2012. november 18. 22:29
  „Hazudsz, Demalgon. Orbán soha nem volt Antall tanácsadója. A halálos ágyáról felhívatta, ennyi.
  Narancsködözni, birkázni tudsz, de forrást tenni a kitalálmányaid mögé nem.”
 • 169. Demalgon 2012. november 18. 20:43
  „load, jogos és igazad van. Végül is a senkivel nem lehet vitatkozni, mert gyakorlatilag nem létezik.”
 • 168. Demalgon 2012. november 18. 20:43
  „Kicsit nagy a pofa, de mögötte kevés a tudás, gyér az ember és hézagos az emlékezet. Ahogy urad és parancsolód könnyed mozdulatokkal írja át a történelem azon részét, ami 1 - 5 - 10 - 20 éve volt, nálad is ugyanazon hézagosság, mint betegségi tünet jelentkezik. Kicsit tessék olvasni, művelődni és emlékezni, hogy ki volt az, aki zárt bársonyajtók mögött, mint tanácsadót annyit fogadott Antall, és akiről nem egyszer 1993-as haláláig külön megemlékezett. De hát kit narancsköd borít annak a szelektivitás emlékek és valóság mezsgyéjében szükséges képesség, mert a belátás és az igazság oly mértékű fájdalom, amit nem tudnának elviselni, hisz utána bocsánatot kellene kérni.

  Darwin az embereket sorolta egy kasztba, nem pedig a birkákat vegyítette a gondolkodó egyének közé.”
 • 167. Abrafax 2012. november 17. 22:52
  „Demalgon, az én Uram, akiben hiszek nem egy ember. Én csak a bizalmamat adom annak, aki úgy gondolkodik, mint én. Csak a materilaisták "hisznek" egy politikusban.
  A privatizáció jórészt Horn alatt folyt, és Antall idejében kezdődött (Szilvásy akkor is a húsosfazék közeklében maradhatott) . Akkoriban a Fidesz ellenzékben volt, ezt azért illik tudni, ha leállsz kötözködni.
  Darwin egy fajba sorol téged és engem, de végül nem ennek alapján leszünk megméretve, az én mércém nem a tiéd.”
 • 166. Abrafax 2012. november 17. 21:53
  „Amit te látsz, load, az csak a felszín. Azért elég világos, hogy Magyarországon az USA és az EU diktál a saját hatalmi érdekei szerint. Amit a jelenlegi politika keres, az valamiféle egyensúly, hogy ne legyünk egyoldalúan kiszolgáltatva egy többpólusú világban. Piac, profit, geostratégia a kulcsszavak, a "demokrácia" (ami nekik egy gleichschaltolt, engedelmes rezsimet jelent, magyar fordításban balliberális),habverés neked és a hozzád hasonlóknak.
  Orbán leépítette az eddigi struktúrákat, ez igaz. De az újak felépítése éppen egy gazdasági világválság kellős közepén történik. Német- és Lengyelországon kívül a nyugati féltekén gyakorlatilag mindenhol recesszió van, és kapaszkodj meg, ahol nincs, ott sem érzi a nagyközönség hogy neki jobb lenne mint volt 2008 előtt. Orbán nem Jézus, hogy kenyeret szaporítson, bár elvárod tőle. Mutass egy országot, amelyik a Valutaalap instrukciói alapján valaha kimászott a gödörből!
  Azt simán el tudom képzelni, hogy az EU egyszerre elnézőbb lenne gy Bajnai-kormánnyal - de ez miegintcsak az én igazamat bizonyítja. 2002 és 2010 között senkit nem zavart a magas magyar hiány és a trükkök sora. A tőke jobban szereti a baloldali kormányokat, mert azok könnyebben féken tartják a munkavállalókat. Itthon is szinte csak a jobboldali kormányok alatt sztrájkolgattak.”
 • 165. load 2012. november 17. 21:34
  „163. Demalgon
  Érdemben soha nem szólt hozzá, egyetlen állítására nem hozott bizonyítékot, a hozzászólásai vagy egy tőmondat és szmájlik, vagy magyarnemzet-magyarhírlap - tahótévé - rémhírtv copy-paste-ek.
  Ráadásul még hazudik is.
  Talán nem vele kellene vitatkoznod!”
 • 164. Valaki 2012. november 17. 10:19
  „Ja, már messziről fel vagy ismerve kutyuli! :)))”
 • 163. Demalgon 2012. november 17. 09:07
  „senki, magadról vagy elcseszett nevelésedről beszélsz? ... tudod miért kedvellek? Mert tipikus élő példája vagy annak, akinek csak itt van szája, mert a valóságban már átment volna pár fogorvosi beavatkozáson. Tudod messziről fel lehet ismerni a gyáva provokátort.”
 • 162. Valaki 2012. november 17. 07:18
  „Load, már évek óta osztod azt aminek erősen híjján vagy, de még egyik jövendölésed és megmagyarázásod se jött be! De azért csak próblkozz tovább! :)))”
 • 161. Valaki 2012. november 17. 07:15
  „157. Abrafax

  Jó és reális meglátásaid vannak!
  Ezeknek a balosokknak mindegy ki a gazdájuk, hitler vagy sztalin, csak gyűlölködhessenek. :)))”
 • 160. Valaki 2012. november 17. 07:11
  „158. Demalgon

  Jól van kutyuli, apárt majd mekkhálálja hűséges csaholásodat! :)))”
 • 159. load 2012. november 16. 23:58
  „157. Abrafax
  ,,Most viszont az ország és a gyerekeim sorsát teszik fel javíthatatlanul naívak tétnek, és az nekem nem mindegy."
  Ha valóban az emberi butaság miatt vagy ideges, néhány dolgot sürgősen tisztáznod kellene önmagaddal.
  Ha a gyermekeid, és önmagad sorsáért aggódsz, akkor úgyszintén.
  Először is azt, hogy melyik ma az ,,aktuális nagyhatalom", és melyik másik ,,aktuális nagyhatalom" lenne az, akivel szövetséget kellene kötnünk.
  Kis ország vagyunk, egyedül nem megy és ezt a jelenlegi kormány is belátja.
  Ezért utazik Szíjjártó árnyék külügyminiszter úr Azerbajdzsánba, Kínába, Oroszországba, Szaúd-Arábiába.
  Keres egy másik, még aktuálisabb nagyhatalmat.
  Fél-ázsiai népnek ázsiai nagyhatalmak kellenek, hogy teljesen ázsiai lehessen. Világos, nem?
  Aki a Veesenmayer, Vorosilov, Andropov - kontra Bajnai összehasonlítást érveinek alátámasztására citálja, annak az értékrendjén - legalább is - elgondolkodok.
  Bajnait nem úgy kell tekinteni, mint a Mindenhatót, hanem egy lehetséges alternatívát a jelenlegi rezsimmel szemben.
  Ma már nagyon sokan látják úgy, hogy valóban rosszabbul élünk, mint négy éve.
  Nagyjából azt is sejtik, ha Orbán eddigi szabadságharcos politikája folytatódik, akkor az idei igen nehéz év (-1,5% GDP, 6% infláció, - 4% reálbér...stb.) madárfüttyös, verőfényes örömünnepnek látszik majd 2014-hez, a választás évéhez képest.
  Orbán szétzilálta az adórendszer, a szociális ellátó hálózatokat, a nyugdíjrendszert, az oktatást, az egészségügyet pedig döglődni hagyja.
  Szétzavarta a régi, jól-rosszul teljesítő struktúrát, de az új - amit bevezetett helyette - abszolút nem működik. Semennyire sem.
  A 300 forintos vizitdíj igazságtalan volt, a százezres hálapénzek elfogadhatóak.
  A két és fél év alatt, a Száll Kálmán Terv I-től, a héten (majdnem) bejelentett Matolcsy 3.0 csomagig, adók, különadók, járulékok, illetékek formájában mintegy 3.000 milliárdot vontak ki a gazdaságból, és még mindig nem látjuk a végét.
  Mindezek után a Mi Üdvözítőnk kiáll a média elé, és az egész ország pofájába hazudja, hogy megszorítás nincs, nem is volt és nem is lesz.
  Teheti, mert még mindig nagyjából 1 millió olyan híve van, akiknek - ha kijelenti - hogy az idei tél elmarad, azonnal rohannának decemberi strandbérletet váltani.
  Szerintem, te is ott állnál a sorban.”
 • 158. Demalgon 2012. november 16. 22:50
  „Abrafax ... csak egy kereszt kérdés ... van valamid, amire annyi büszke lehetsz, verheted a melled, amit nem adott el a mostani urad és parancsolód, mikor az Antall vállán volt a kis ördögöcske?

  Valaki, attól, ha még emberszabásúként a tanulatlan és ostoba szinonimák egységesített kivetülése vagy, igazán tudhatnád, hogy attól még senki vagy, ha magad valakinek tartod. Fejlődj még egy kicsit, és akkor talán Darwin is máshova sorol be téged.”
 • 157. Abrafax 2012. november 16. 18:26
  „Ideges csak az emberi butaságtól leszek, amikor ugyanarra a sötét trükkre ugyanazok ikszedszerre is ráharapnak. Ha az illető a huszonkettedik pilótajátékba ugrik bele, az az ő baja. Most viszont az ország és a gyerekeim sorsát teszik fel javíthatatlanul naívak tétnek, és az nekem nem mindegy.
  Egyébként nincs új a nap alatt. Veesenmayer, Vorosilov, Andropov, Mark Palmer - midegyikük megtalálta azokta a zsoldosokat, akik az aktuális nagyhatalom érdekeit szolgálják a saját népük ellenében. Csak az eszközök finomodtak, már nem csavarnak szőnyegbe, nem lőnek halomra, hanem a dicsőséges demokrácia dicsőségére és az európaiság nevében önként megválasztjátok magatoknak Bajnait. Majd ő kulturáltan megegyezik a Valutalappal, kibékül a multikkal, megszünteti a különdadókat és a brüsszeli, washingtoni javaslatok szerint fog kormányozni. Mint a szintén békeszerető és kompromisszumkereső, kulturáltan európai görög, olasz, spanyol, portugál, ír kormány - akár a saját állampolgárai ellenére is. Hát így válasszatok!”
 • 156. Valaki 2012. november 16. 11:11
  „demalgon, rólad mindíg nagymestered szavai jutnak eszembe: " az impérializmus láncos kutyulija"! :)))”
 • 155. szekelyse50 2012. november 16. 06:11
  „Hát igen ,hol leszünk már 2045-ben ,még ilyet ezt hallottuk az elvtársaktól is ,minden kezdődik elölről.A LuddMilla meg mit keres újra a porondon.??”
 • 154. Demalgon 2012. november 16. 05:54
  „Abrafax ... részvétem, beszélj a dokiddal, hogy emelje a gyógyszeradagodat. Sajnos ez a kóros elmezavar és torz valóságkép, befolyásoltság .... nem egészséges

  Apropó : rendeld haza az összes magyart, aki kinn dolgozik. Ha annyira magyarkodunk és verjük a semmire magunk, akkor sokan tőlünk miért is dolgoznak külföldön? Felesleges. Jöjjenek haza. Leégették az itthoniak is a hozzád hasonló fajták őket bőven úgyis, lassan úgyis hazaárulók lesznek, mert kinn nyomják a tőkét, stb.”
173 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat iskolásoknak: tervezz környezetbarát sulit!

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hangsúlyosan foglalkozik a tagtelepüléseken élő iskolás korú gyerekekkel, ennek keretében pályázatot hirdet. Tovább olvasom