Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Lakóparkot építhetnek a Mosoni-Duna mellé

Mosonmagyaróvár beépített részétől ötszáz méterre, a Mosoni-Duna közelében újabb lakópark épülhet.
 Az önkormányzat sportcélúból kertvárosi lakóövezetté nyilvánította a területet. A tervezett módosítást az állami főépítész mindvégig ellenezte. Ennek ellenére az önkormányzat gazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta az övezeti besorolás változtatását.

A város beépített részétől ötszáz méterre, a Mosoni-Duna közelében épülhet újabb lakópark, miután az önkormányzat sportcélúból kertvárosi lakóövezetté nyilvánította a területet. Az átminősítést az állami főépítész és néhány ellenzéki képviselő is ellenezte.

A városban néhányan csak második „Lajta-spiccnek" nevezik a képviselő-testület legutóbbi döntését, amivel az Akadémia-dűlő egy darabját az eddigi különleges sportcélú területből kertvárosi lakóövezetté minősítették át. Mint ismeretes, a város alig öt éve engedte meg a Lajta és Mosoni-Duna folyók találkozásánál lakópark létesítését ahelyett, hogy turisztikai célokra hasznosította volna ezt az egyedülálló adottságokkal bíró területet. Akkor sokan támadták emiatt a városvezetést. Egyes vélemények szerint most hasonló helyzet állt elő az Akadémia-dűlőn, ahol a városban talán egyedüliként lehetett volna közösségi célokra hasznosítani a Mosoni-Duna még szabad partját.

A most átminősített terület az Akadémia-dűlő első ütemének keleti végén, a tervezett városi elkerülő gyűrű és a Mosoni-Duna közé esik. Eddig különleges sportcélú besorolású volt, ahol a megengedett beépítés legfeljebb 15 százalék és a besorolásból adódóan például szabadtéri sportpályák kiszolgálóépületei építhetők. Az itt lévő 11 ingatlan mindegyike magántulajdonban van és a tulajdonos jelezte az önkormányzatnak, hogy az ingatlanokra ilyen besorolás mellett nincs érdeklődés, senki sem tervezi sportpályák építését. Kérte, hogy a területet a város sorolja át kertvárosi lakóövezetbe, ahol a beépíthetőség már 30 százalékos. A kérdéses parcella egyébként mintegy fél kilométerre található az Akadémia-dűlő már lakott részétől.

Nyilván a tulajdonos tisztában volt azzal is, hogy így a tervezett elkerülő gyűrű ezen szakaszát nem kell most megépíteni, hisz egyelőre az nem vezetne sehonnan sehová. Ennek csak a területét, illetve az ingatlanok közterületről történő megközelítését kell biztosítania. Ez pedig megoldható a meglévő utak továbbvezetésével.

A tervezett módosítást az állami főépítész mindvégig ellenezte. Szerinte az Akadémia-dűlő és a Mosoni-Duna közé eső területet a város – hosszú és alapos vizsgálattal előkészítve, a jövő generációkra is gondolva – a vízpart természetközeli adottságait kihasználva sport-pihenő területként jelölte. Ez az elképzelés a város vízparti részeinek színvonalas felhasználását, a szigetközi irányú kapcsolat természetbe ágyazott elegáns megoldását adja. A lakóterületet a leendő elkerülő út megfelelően lezárja. Az út lakóterületi „átlépésével" megszűnne elkerülő jellege, ami ezen a szakaszon lakóúttá degradálódna. Az állami főépítész szerint fontos, hogy a városi külső közlekedési gyűrűt lakóterülettel sehol ne lépjék át. Lakóterület kialakítására egyebütt bőven van hely, nem kényszer Mosonmagyaróvár leendő parkjainak, szabadidős területeinek, természeti kapcsolatainak felélése. A főépítész kiemelte: fontos, hogy a város szerkezetének alakítását a jövő generációk iránti felelősségtudattal, hosszú távra tekintve, a közösség érdekében határozzák meg.

Az állami főépítész kifogásai ellenére az önkormányzat gazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta az övezeti besorolás változtatását. A napirend tárgyalásakor Szabó Miklós (MPKE) mint mondta: az állami főépítész kifogásai alapján meglepte a gazdasági bizottság egyhangú döntése. A képviselő szerint az átminősítés ellen szól, hogy noha sok vízparttal rendelkezik Mosonmagyaróvár, ezek többsége már magántulajdonban van. Valamint az érintett terület egyáltalán nincs szerves kapcsolatban a várossal, ráadásul még a leendő körgyűrűn kívül lenne. Városüzemeltetési szempontból ez nagy terhet ró majd az önkormányzatra. A városvezetés a telekadó bevezetését is azzal indokolta, hogy a belső területeken induljanak meg a fejlesztések és az ingatlanpiac jelenlegi viszonyai sem indokolják ezt az átminősítést. Szabó Miklós egyenesen károsnak tartja a város területének ilyen jellegű továbbnövelését, aminek, mint mondta, az elmúlt ciklusban sikerült gátat szabni. A képviselő emellett a terület tulajdonosának kilétét tudakolta a gazdasági bizottság elnökétől. Pető Péter (Fidesz) bizottsági elnök azt mondta: nem emlékszik az ingatlan tulajdonosi szerkezetére.

Árvay István alpolgármester szerint az eddigi besorolás jóval nagyobb környezeti terhelést jelentene itt, ha például egy sportcsarnokot akarna oda építeni a tulajdonos. Nem találtak olyan érvet, ami a módosítás ellen szólna, a kertvárosi lakóövezet jóval konszolidáltabb beépítésre ad majd lehetőséget.

Olvasóink írták

 • 12. hablaty 2011. december 23. 05:26
  „KoPi!
  Melyik ez a terület pontosan?”
 • 11. Alex64 2011. december 22. 21:12
  „Ennek a társaságnak is vannak barátai akik szeretnének szép helyen lakni. Ez van Egyébként senki nem gondolta komolyan, hogy ők mások mint az elődök. Had épüljön be minden ész nélkül Elvégre városon belül alig van olyan terület ahol még van üres elhanyagolt terület”
 • 10. KoPi 2011. december 22. 16:30
  „Már a cím is egy tendenciát sugall! Mióta lakópark 11 telek? Ekkora baromságot már régen nem olvastam!”
 • 9. pancser 2011. december 21. 15:10
  „Az biztos, hogy egy lakóterület a környéknek nagyobb nyugalmat adna mint most van. A téli időszakot kivételével, elég terhelést ad a környéknek a Strand büfé meg a Bacardi, meg a dübörgő motorcsónakok(ezt nevezik ma a szabad idő hasznos eltöltésének). Akkor majd nyugalom lesz, most tele van a környék ez irányú panasszal.
  Az állami főépítész valami sötétzöld lehet! Szabó Miklós a három tagú egyesületének a nevében beszélhet, de mindenképpen Árvay úrnak van igaza.
  "juhi" kapitalizmus van ahol a profit nem bűn!
  "sicc" nem fognak ott kamionok dübörögni pontosan a lakópark miatt!
  Amúgy meg a város legkedveltebb területe a halászi út mindkét oldala, miért kellene gátolni, gyönyörű környezetbe illő lakóparkok felépülését? Óriási kereslet van arrafelé a telkek iránt, és messziről jönnek oda ma is és nem olyanok akik a városnak terhet jelentenek, hanem azoknak akiknek pénzük van és a fejben is több van az átlagnál. Ezek adót fizetnek, vállalkozásokat vezetnek stb. Ez egyébként a magánvéleményem, semmi köze hozzá az önkormányzati vezetésnek.”
 • 8. spqr 2011. december 21. 10:09
  „Talán az lett volna a legkisebb környezeti terhelés, ha zöldövezetté nyilvánítják a területet.”
 • 7. kenderice 2011. december 20. 21:30
  „!. Sicc
  Ez nem hiba, EZ BŰN! Csak a vak nem látta mire megy ki ez az egész, akinek van asze, az tudja miről beszélek.”
 • 6. juhi 2011. december 20. 16:23
  „Ahol a mindenkori városvezetésnek és holdudvarának ingatlanjai vannak, ott nem számít semmi egyéb érv. A lényeg a minél előbbi és minél nagyobb nyereség realizálása!”
 • 5. Losba 2011. december 20. 16:15
  „..köszi fityisz”
 • 4. sicc 2011. december 20. 16:10
  „Hát ez szörnyű!!! Már a Lajta-spicc beépítése is az volt, de úgy látszik, ami miatt sikerült megbuktatni a bal-oldali városvezetést, ugyanazt a hibát követi el a jobb- oldal is ! Hát igen a gyors pénzhezjutás a lényeg, nem a jövőkép!
  Az is vicc, hogy itt fog a szigetközön átmenő forgalom majdan átvonulni (kamionok stb.) És annak az útnak a "tövébe" terveznek lakóparkot ?! Na, aki itt vesz lakást, készüljön fel a dübörgésre 10 év múlva !
  SZOMORÚ :(”
 • 3. kexmatyi 2011. december 20. 15:30
  „Nemsokára elterelik majd a Dunát is,és eladják építési telekként.Zöld pedig legfeljebb a kerítés lesz:”
 • 2. Citizen 2011. december 20. 14:55
  „Azért nem gondoltam volna hogy ennyire kell a pénz a városnak hogy minden létező területet beépítettnek már.Ez szánalmas ,és remélem hogy előbb utóbb lesz a városnak egy olyan vezetősége is majd akik nem csak a jelenben gondolkodnak hanem a jövő generációinak is az érdekeiben cselekednek majd . Én támogatni fogom bárki lesz is az .”
 • 1. tökmindegy 2011. december 20. 13:29
  „Melyik is ez a terület pontosan ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mowinparkba is járnak a buszok

Már helyi járatú autóbusszal is mehetnek munkába a Mowinpark üzemeiben dolgozók, miután a most… Tovább olvasom