Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Lakóövezetre szavaztak a város szélén

Éles vitát váltott ki a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén az Akadémia-dűlő területén kialakítandó új lakóövezet szabályozási terve. A számos felvetés és érvelés ellenére végül megszavazta a testület az előterjesztést.
A mosonmagyaróvári önkormányzat a tavaly elkészített Jövőkép-koncepciónak megfelelően felülvizsgálta a távlati fejlesztési területi feltételeit. Ennek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a város bővítésének egyetlen ésszerű iránya a Majoroktól keletre, Halászi felé a Mosoni-Dunáig terjedő terület. Ez az elképzelés egyébként egybeesett az ottani tulajdonosok szándékával is. Ennek megfelelően a testület az elmúlt év végén fogadta el a módosított településszerkezeti koncepciót, így lehetőség nyílt a szabályozási terv elkészítésére is.

Feltárni a belső területeket

A városatyák legutóbb tárgyalták az Akadémia-dűlő első ütemének szabályozási tervét. A tanácskozáson dr. Pap János (Fidesz) azt kifogásolta, hogy még nem is határoztak a szabályozási tervről, ám már hetek óta folynak munkálatok a területen. A képviselő úgy véli továbbá, hogy a városban számos olyan feltáratlan vagy rehabilitálásra váró terület van, amit fel lehetne használni a lélekszám növeléséhez. Csorba Dezső (MKDSZ) elsietett lépésnek tartja ezt a döntést, szerinte meg kellene vizsgálni az infrastrukturális és a garanciákkal kapcsolatos kérdéseket és később átgondoltabb döntést hozni az ügyben. Csorba úgy véli, jelentős anyagi terheket ró majd az önkormányzatra a különféle üzemeltetési feladatok ellátása. Németh Sándor (MDF) azt kifogásolta, hogy az önkormányzat „puha" feltételekkel átadja a lehetőséget a magánvállalkozóknak a terület értékesítésére, a városnak pedig megmarad a működtetés költsége. Szerinte a már meglévő városrészeket kellene felújítani, a még feltáratlan területeket hasznosítani ahelyett, hogy kinyújtják a közigazgatási határokat. Dr. Árvay István (Fidesz) azt javasolta, készítsenek egy koncepciót arról, hogy milyen többletköltségekkel jár majd a városnak ez az új rész, a beruházó cég pedig adjon át területeket az önkormányzatnak, amiből ezt majd finanszírozni tudja.

Nincs közvetlen kapcsolat

Dr. Nagy Lajos (MSZP) vitatta, hogy a kialakítandó lakóterületnek nincs szerves kapcsolata a várossal. A képviselő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lakosság fogyásának megakadályozásához biztosítani kell a helyet a letelepedéshez.
A felvetésekre reagálva Molnár Csaba városi főépítész elmondta: az önkormányzat évek óta tesz erőfeszítéseket a mosoni városrész rehabilitálására, ám ez idáig mindössze az Erzsébet téri üzletház megépítése valósult meg. A főépítész kiemelte továbbá, hogy a kérdéses Akadémia-dűlőn folyó munkákra ez idáig semmiféle engedélyt nem adott ki a hivatal.
A szabályozási tervet végül megszavazták a képviselők, ám a feltételek közt szerepel többek közt, hogy az utak és járdák építése a beruházó kötelezettsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályosan dolgozták fel a hulladékot

A Motim Rt. vezérigazgatója politikai támadásnak minősíti Pap János tegnapi, a Motim lerakóját… Tovább olvasom