Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Lajta-spicc: vizsgálják az átminősítést

Vizsgálják, törvényes volt-e a Lajta-spicc területi besorolásának átminősítése.

A területi főépítész bejelentésére a megyei közigazgatási hivatal vizsgálja, törvényesen döntött-e Mosonmagyaróvár képviselő-testülete a Lajta-spicc területi besorolásának átminősítéséről. A területi főépítész nem ért egyet azzal, hogy lakóházak épüljenek  ott.

A mosonmagyaróvári Lajta-spicc területi besorolásának módosításáról áprilisi ülésén döntött az önkormányzat képviselő-testülete. A döntés értelmében a korábbi üdülőházas üdülőterület helyett központi vegyes övezeti besorolást kapott. Ennek lényege, hogy így lakóházak is építhetők az ingatlanon, a korábbi tizenöt százalékos beépíthetőséget pedig a duplájára növelték. Amint arról lapunkban korábban többször beszámoltunk: a testület Magyar Demokrata Fórum frakciója az ülésen, majd azt követően is több alkalommal kifogásolta az átminősítést. Az MDF-képviselők szerint ezzel a döntéssel elveszett az utolsó stratégiai terület is, amit a város a turizmus fejlesztésére szánhatott volna, s kizárólag a tulajdonos érdekei érvényesültek.

A testületi döntésről és az azt követő véleményekről megjelent cikkeket követően a területi főépítész a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult, mert szerinte jogsértőnek látszik az eljárás. Dimény Gábor, a területi főépítész helyettese a Kisalföldnek elmondta: a rendezési és szabályozási tervek módosításával kapcsolatos egyeztetési eljárásban a területi főépítészi irodának törvényileg meghatározott feladatai vannak. A többlépcsős eljárásba a hatóságok mellett a különböző társadalmi szervezeteket és a lakosságot is be kell vonni, s a területi főépítésznek is véleményt kell formálnia az ügyben. A jogszabály szerint egyeztetés nélkül nem hagyható jóvá a módosítás. A Lajta-spicc esetében a háromlépcsős eljárás második fázisában született meg a területi főépítész véleménye, amit el is küldtek a városházára.

A törvény szerint, amennyiben eltérő vélemények alakulnak ki – ez esetben így történt –, egyeztető tárgyalást kell összehívni, ahol mindenki elmondhatja álláspontját a kérdésben. Ezek után az utolsó fázisban fejti ki záróvéleményét a területi főépítész. Ezzel egy időben az önkormányzatnak harminc napig közzé kell tennie a rendelettervezetet, s csak ennek lejárta után hagyhatja jóvá azt a testület.
Dimény Gábor elmondta, hogy a Lajta-spicc esetében a középső fázis után döntöttek a módosításról. Ezért a megyei közigazgatási hivatalhoz fordultak, mert szerintük jogsértőnek látszik az eljárás.

A hely, ahol a Lajta a Mosoni-Dunába ömlik

A területi főépítész szakmai véleménye szerint a Lajta-spicc Mosonmagyaróvár meghatározó helye. Nevet adott a római településnek – „a kanyarnál" –, a kalandozásoktól a kurucokig megírták, megénekelték. Európa német nyelvű országaiban a város úgy határozható meg, mint az a hely, ahol a Lajta a Mosoni-Dunába ömlik. A város mindezek figyelembevételével határozta meg a korábbi rendezési tervében a méltó felhasználhatóságot, s a térség tökéletesen alkalmas a vízi turizmus fogadására is. A főépítész szerint a jelenlegi tulajdonosok is ennek a szabályozásnak az ismeretében vették meg a területet és úgy véli,  Mosonmagyaróvárnak nem lehet az az érdeke, hogy stratégiai elhatározásait a tulajdonosok változó igényeihez igazítsa.

A terület kiemelkedő, pótolhatatlan értékei miatt a főépítész olyan hasznosítást javasol, ami lehetővé teszi a közösségi használatot. A központi vegyes besorolás ellen nem emel kifogást, azzal a megszorítással, hogy a területen lakások nem építhetők. Nem ért egyet továbbá a beépítés mértékének növelésével sem.
Németh Éva, a megyei közigazgatási hivatal vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: jelenleg még vizsgálják az ügyet, s az elkövetkezendő hetekben várható döntés a kérdésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélerőmű Újrónafőn

Csütörtökön emelték a helyére a rotorját az Újrónafőn épülő szélerőműnek. A hetvenöt méter magas, 800 kilowatt teljesítményű erőművet a Lég-Áram Környezetvédelmi Alapítvány építteti Újrónafő határában, a 86-os főút mentén, a császárréti bekötőútnál. A 200 millió forintos beruházást az alapítvány uniós és hazai kormányzati támogatással valósította meg. Tovább olvasom