Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Lajta-spicc: Újra a testület elé

A mosonmagyaróvári önkormányzat elfogadta, hogy törvénytelen volt
a Lajta-spicc átminősítése üdülőterületből vegyes övezetté, így újra döntést kell hozni.

A területi főépítész állásfoglalása alapján a mosonmagyaróvári önkormányzat elfogadta, hogy törvénysértő volt a testület döntése
a Lajta-spicc övezeti besorolásának módosításáról. A városnak
 a szükséges egyeztetések lefolytatása után szeptember végéig kell újra döntést hoznia a kérdésben.

Amint arról lapunkban korábban már többször beszámoltunk, Mosonmagyaróvár önkormányzata áprilisi ülésén döntött a Lajta-spicc övezeti besorolásának módosításáról. A döntés értelmében a korábbi üdülőházas üdülőterület központi vegyes övezeti besorolást kapott. Ennek lényege, hogy így lakóházak is építhetők az ingatlanon, a korábbi tizenöt százalékos beépíthetőséget pedig a duplájára növelték. Már a testületi ülésen és azt követően is több fórumon fogalmazódtak meg képviselői ellenvélemények az átminősítés kapcsán. Néhányan úgy vélik, ezzel a döntéssel elveszett az utolsó stratégiai terület is, amit a város a turizmus fejlesztésére szánhatott volna. Közben a területi főépítész a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult: szerinte jogsértőnek látszik az eljárás, mivel a jogszabályban előírt egyeztetést nem folytatták le.

A területi főépítész véleménye szerint egyébként a Lajta-spicc Mosonmagyaróvár meghatározó helye. A terület kiemelkedő, pótolhatatlan értékei miatt olyan hasznosítást javasol, ami lehetővé teszi a közösségi használatot. A központi vegyes besorolás ellen nem emel kifogást, azzal a megszorítással, hogy a területen lakások nem építhetők.

em ért egyet továbbá a beépítés mértékének növelésével sem.
Németh Éva, a megyei közigazgatási hivatal vezetője a Kisalföldnek elmondta: a hivatal nem hozott határozatot az ügyben, mivel időközben az önkormányzat a területi főépítész állásfoglalása alapján elfogadta, hogy törvénysértő volt a döntés meghozatala és visszavonta határozatát. A szükséges egyeztetési eljárás lefolytatása után szeptember 30-ig kell ismét döntést hozniuk a kérdésben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készülnek Schengenre

Évente 16 millió utas halad keresztül Hegyeshalomnál, hazánk legnagyobb határátkelőjén. Újszászi Zsolt alezredes, kirendeltségvezető szerint a tavaly május óta elrendelt változtatások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Míg a régióban korábban négy kirendeltség működött, azok összevonásával létrehozták a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltséget. Tovább olvasom