Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Lajstromba veszik a városban a kutyákat

Mosonmagyaróvár - A közelmúltban megkezdődött a mosonmagyaróvári ebek összeírása. A városlakók ezért számíthatnak arra, hogy a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. – megfelelő igazolással és kitűzővel rendelkező – munkatársai választókörzetek szerint csoportosítva végigjárják az ingatlanokat és dokumentálják, hogy melyik portán, ki hány kutyát tart.
Kosár Tibor, a VÜF Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a kilencvenes évek eleje óta nem történt ilyen összeírás a városban, így gyakorlatilag semmiféle nyilvántartás nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban. Az ebek összeírása emellett törvényi kötelezettség is. A társaság már tavaly beszerezte a nyilvántartáshoz szükséges szoftvert, most pedig megindult az érdemi munka is.

A néhány hete kezdődött összeíráson a VÜF munkatársai eddig a város mintegy ötödét járták már be, ahol összességében csaknem 1100 ebet vettek lajstromba.

A társaság munkatársai összeírják, hogy egy-egy ingatlanon milyen kutyát tartanak. A gazdik ezenfelül egy nyomtatványt is kézhez kapnak, melyet az átvételtől számított 15 napon belül kell kitöltve eljuttatni a polgármesteri hivatal igazgatási osztályára. A kötelezettséget elmulasztókat 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja a szabálysértési hatóság.

A teljes kutyalajstrom várhatóan szeptemberre elkészül. Mindennek az a célja, hogy friss adatok alapján a valóságnak megfelelő ebnyilvántartás készüljön Mosonmagyaróváron.

Olvasóink írták

 • 4. kínai étterem 2008. augusztus 25. 18:48
  „A létszámfeletti kutyákat szívesen átveszem!”
 • 3. Lakó 2008. augusztus 25. 16:11
  „Fertőszentmiklóson évek óta probléma a kutya ügy !Sajnos az illetékesek ezügyben nemlépnek semmit!!”
 • 2. Jakutika 2008. augusztus 25. 12:16
  „Nagyon helyes. Remélem ezt komolyabban veszik, mint a veszélyes harci ebek bejelentési kötelzettségét. Mo-on ma két ilyen kutya van bejelentve. Én tudok olyan családról, ahol a gyerek mellett, bent a lakásba tartanak egy Staffordsire terriert, vagy annak keverékét. Nekik gratulálok. Ha egy ilyen kutyot nyilvántartásba vesznek, szerintem mehet oda a családsegítő, meg a gyámhatóság is. Ez a német példa a magyar körülmények között, különösen vidéken nem fog működni. Sajnálom azokat, akiknek vonyítós kuty a szomszédjuk.”
 • 1. aria 2008. augusztus 25. 06:13
  „Egy kérdésem lenne! a megye minden településén érvényes az eb összeírás? Pl. faluban, családi házban ki, hány darab kutyát tarthat?
  S azokat milyen körülmény között? Mit lehet tenni, ha a sok kutya vonyít, nyűszít, s nem lehet tőlük pihenni?
  Csak a jegyző az illetékes az intézkedésben?
  Magyarországon miért nem záratják el a kutyákat estétől reggelig, ugy, mint pl. a németeknél? ( s akkor nem kóborolnak éjjel, és nem vonyítanak).l”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta a balesetet?

Hegyeshalom - Egy Hegyeshalomban történt halálos kimenetelű közlekedési baleset körülményeinek… Tovább olvasom