Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ladikos Fesztivál Mecséren - fotók

Szombaton ismét megdobbant Szigetköz piciny szíve: a Ladikos Fesztivál nyüzsgése immáron hetedik alkalommal töltötte be Mecsért és a Mosoni-Duna-partot.

Ahogy minden évben, úgy most is lázas készülődés és lelkes várakozás előzte meg a kis falu nagy napját, amelyet még az esőnek sem sikerült elrontania.

Délelőtt a helyszínen kaptam el egy bájos párbeszédet két vendégtől: "Hány óra van? Meddig is maradunk?" Csakhamar jött a válasz: "Hova sietsz? Pont jó helyen vagy." Majd bólogatva összenevettek. Talán nem is tudták még: az egész nap értelmét öntötték akkor szavakba.

A helyiek és a szervezők példamutatásból és kitartásból jelesre vizsgáztak, a fesztivál ismét megmutatta, hogy a vidék nem csak árvíz idején tud összefogni.

A helyszínen már korán nagy jövés-menés volt, a szervezők és segítőik hajnalban keltek, hogy a vendégeket tárt karokkal fogadhassák. Optimistán indult a nap, a helyi polgárőrök viccelődve hangoztatták az érkezőknek: "Bár még nem írtuk ki táblára, de az esőt kizártuk a rendezvényről." A kiírás minden bizonnyal elmaradhatott, hiszen a felhők a délelőtt folyamán vészjóslóan tornyosultak fölénk.


Ladikos Fesztivál Mecséren

A fesztivál délelőtt 10 és 12 óra között indult a megnyitóbeszédekkel és a helyi tánccsoportok fellépésével. A Ladikos Lakoma bográcsai ez idő tájt már ontották magukból a finom falusi falatok utánozhatatlan illatát, magához vonzva az emberek sokaságát.

A választék felettébb széles volt, többféle pörkölt, gulyás, sült kolbász, halételek voltak terítéken. Sokaknak vidám pillanatokat okozott egy nosztalgikus hangnemet megütő, belülről irányított "orosz automata" is, melynek kínálatában szerepeltek az apró finomságok, sütemények mellett az úttörő nyakkendők, a zsarabu és a proletár nyaralósapka is.

Az első zenekari produkció az osztrák Pristup együttes fellépése volt bécsi, szerb, horvát és magyar zenével "sajátos megközelítésben" avagy szerbül fonetikusan "prisztup"-ban, majd buzai táncokkal a Délibáb és a Cseperedő Táncegyüttes a Dűvő Népzenei Együttes és Salamon Ferenc közreműködésével, illetve később a Szigetköz Táncegyüttes helyi táncokkal.

A Fláre Beás devecseri roma együttes hamisítatlan cigányzenével pezsdítette fel a nézőket, akiket a tüzes dallamokkal sikeresen be is vont a produkcióba.

A falubeli szereplőkkel felálló Boka Színház műsora hatalmas sikert aratott a nézők körében. Bár az ég ekkor beborult, Arany János Toldijának komikus stílusban színpadra vitt képeitől a közönség felderült.

A délután ismét a kulturális sokszínűség jegyében telt. A nagyérdem négy óra után a Magyarpalatkai Banda műsorát élvezhette, akik Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatóval kiegészülve egyben egy meglepetéssel is készültek.

Mindenki Zoli bácsija Kolozs megyei népdalgyűjtéséből hozott egy nótát, amelyet a nézők soraiban kis lapokon kiosztottak a szervezők. A Fordulj, kedves lovam kezdetű dalt így a közönség aktív részvételével énekelhették el.

Az ötlet bátorsága hűen tükrözi a "Ladikos szellemiséget", amely megépíti a hidat a közönség és az előadók között, és azokból együtt közösség kovácsolódik.

A szemerkélő eső ellenére is önfeledt mulatáshoz hozzájárult ezek után a Szeret Zenekar, a mohácsi Sokadija Tamburazenekar és Gráf Vivien sokác, szerb és magyar dallamokkal, majd egy erdélyi családi banda, a Poros Zenekar gondoskodott a jó hangulatról, utánuk pedig a Fonott Zene következett a folk és a blues laza fonatával.

Eközben egész nap kirakodóvásár, ladikozás, folk kocsma, gasztronómiai és borbemutatók várták a látogatókat, valamint a „Koccintó Galéria", mely idén Korzenszky Anna Ladikos 2011 címet viselő fotókiállításának és a szárítkozó látogatóknak is helyet adott.

A töretlen optimizmusról mik sem tanúskodnak jobban, mint Henics Tamás főszervező szavai: "Az eső eleredt ugyan, de szerencsére nem kellett megszakítanunk a fesztivált, mint ahogyan azt négy éve tennünk kellett. Akkor a hirtelen jött szélvihar, és a mindent elmosó felhőszakadás lehetetlenné tette a folytatást. Sajnos fel kell készülnünk ilyen kockázatokra is. Idén azonban végig tudtuk csinálni, és az eső nem törte le a hangulatot."

A megjelent látogatók többségét valóban nem tántorította el a kedvezőtlen időjárás, a ráeredő eső elől menedéket nyújtó sátrak alá húzódzkodva várták az elcsendesedést, amikor újból a színpad közelébe merészkedhettek. Következtetésképpen bátran kijelenthetjük, hogy a vihar és a hangulat párharcában jelentős fölénnyel az utóbbi diadalmaskodott.

Este aztán a Halmos-Sebő-Nagy trió nyűgözte le a tántoríthatatlan, lelkes publikumot, majd az örök visszatérő zenekar, a Csűrös Banda húzta a nótát a Cserók Táncegyüttes produkciójához. Azután ismét a Dűvő Népzenei Együttes szórakoztatta a nézőket, akik lassan, de biztosan kezdték betölteni a színpad előtti üres teret, így a Fanfara Complexa muzsikája idején már táncházi hangulatban folytatódott az éjszaka.

A színpadi műsorokat Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs elragadó bluesjátéka zárta. A közönség gyakran csukott szemmel, átszellemülten hallgatta a melódiákat, melyek mintha az ő szívük húrjain szólaltak volna meg. A koncert végeztével "Ripi", az énekes meghatódva búcsúzott e szavakkal: "Köszönjük Henics Tamásnak, hogy itt lehettünk veletek, és köszönjük mindenkinek, hogy a rossz idő ellenére is kitartottatok. Igaz, ami igaz, a Woodstockon is esett, és mégis..."

A szokásokhoz híven a mulatság ekkor még csak a helyszínen ért véget, ugyanis a helyi vendéglőben hajnalig ropták a táncot a fáradhatatlan népzenekedvelők a Fanfara Complexa, a Magyarpalatkai-, a Dűvő- és a Csűrös Banda őszinte örömzenéjére.

A nap tanulsága számomra mégis ebben a balszerencsében mutatkozott meg. A közönséghez közelebb lépve mindig kicsit melegebb van, szebben szól a zene, örömtelibb egy mosoly, és olyankor, mint egy csacsi gyermek, azt kívánjuk, bárcsak megállíthatnánk az idő kerekét.

Mert ott vagyunk egészen otthon, ahonnan nem vágyunk máshova.

És ugyan, mit számít egy kis eső, ha a barátság tartja fölénk az esernyőt?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei fizikaverseny házigazdája lenne a Futura

A Futura részt vett a minap rendezett Simonyi Károly Megyei Fizika Versenyen. Tovább olvasom