Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Kutyák már vannak, autójuk még nincs

A mosonmagyaróvári polgárőrség tavaly, július közepén járőrözött először. Azóta létszámuk közel a duplájára nőtt, s a rendszeres járőrözések mellett már számos helyi rendezvényt biztosítottak.
„A tavalyi munka tulajdonképpen tanulófélév volt. Elsajátítottuk a polgárőrség alapszabályzatát és a szolgálatunkhoz kapcsolódó törvényeket, ezekből vizsgát tettünk. Megismertük és zónákra osztottuk a várost, kitapasztaltuk, hol érdemes járőröznünk. Az első nagy rendezvény, amin részt vettünk, a tavalyi Szent István Napok volt" – értékelt Barna Viktor, a Kis-Duna Polgárőr Egyesület vezetője.

Az idei év még mozgalmasabban telt, a polgárőrséget az önkormányzat is biztosította támogatásáról. „A Mosoni Polgári Kör és az önkormányzat mosoni bizottsága is meghívott bennünket az ülésére. A képviselő-testület is külön napirendként foglalkozott ügyeinkkel. Támogattak bennünket, s abban is segítettek, melyik iskoláknál, óvodáknál lenne szükséges és hasznos a gyalogosátkelő biztosítása.

Az egyesület tagjai a Karolina Kórház gyermekosztálya javára szervezett főzőversenyen is részt vettek.
Az egyesület tagjai a Karolina Kórház gyermekosztálya javára szervezett főzőversenyen is részt vettek.

A piacnapokon való felügyelet szívügyünkké vált, illetve péntek és szombat éjszaka az egész városban járőrözünk. Idén már a nagyobb városi rendezvények biztosítására is felkértek bennünket: ott voltunk a majálison, a Volután, a veterán autó-motor kiállításon, az oldtimerralin, s ismét a Szent István Napokon. A rendőrséggel is vannak közös szolgálataink, gyakran szórakozóhelyeknél is besegítünk – tájékoztatott a vezető.

Az egyesület az Országos Polgárőr Találkozón és jótékonysági főzőversenyen is részt vett, az árvíznél pedig Mecséren és Ásványrárón is közel húszan segítették a munkálatokat.

„Büszkén említem meg egyik tagunkat, aki életet is mentett. Ő a szolgálat után hazafelé tartva látott meg egy férfit parkoló autójában a kormányra borulva. Kiderült, a férfi cukorbeteg és elfelejtette beadni magának inzulinját. Ugyanakkor alapító tagunk, Horváth Attila halálával súlyos veszteség is ért minket" – tette hozzá Barna Viktor.

Akcióban Kormi, a Kis-Duna Polgárőr Egyesület járőrkutyája.
Akcióban Kormi, a Kis-Duna Polgárőr Egyesület járőrkutyája.

A polgárőrség március végén csatlakozott a Kerékpár Regisztrációs Programhoz, azóta több mint kétszáz kerékpárt tartanak nyilván a rendszerben. Ennek köszönhetően már több biciklit is vissza tudtak juttatni a tulajdonosához. A regisztrációt minden hónap utolsó szombatján 14 és 17 óra között, a volt orosz laktanyában tartják az egyesület telephelyén. A nyilvántartásba való felvételhez maga a kerékpár és személyi igazolvány szükséges.

A kutyákkal való járőrözés még várat magára. Minden felszerelés és háttér biztosított, csak a vizsgáztatás van hátra. „Két kutyával jártunk iskolába, s már alkalmasak a feladatra. A vizsgát a jövő év elejére tervezzük, mert egyik ebünk kölyök. Az autó beszerzése továbbra is csak terv" – tudatta Barna Viktor.

Tagtoborzás. A Kis-Duna Polgárőr Egyesület soraiba folyamatosan várják az új jelentkezőket. Belépés után három hónapos próbaidő következik, majd az új tagnak polgárőrvizsgát kell tennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németnyelv-tábor felejthetetlen kalandokkal

A Hegyeshalmi Lőrincze Lajos Általános Iskola tanulói pályázati támogatásnak köszönhetően számos… Tovább olvasom