Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kutyacsontváz az Árpád-korból

A lébényi ipari övezetben a napokban régészeti feltárás szemtanúi lehetnek a helybéliek. A leendő út helyén egy Árpád-kori falu határa rajzolódott ki, számos kislelet került elő és egy gazdája gondosságára, szeretetére utaló, eltemetett kutya csontvázát találták meg.
A lébényi ásatást Aszt Ágnes, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum régésze vezeti, mosoni származású korábbi feltárások során is segítő emberek, főiskolai, gimnáziumi hallgatók és helybéliek közreműködésével. A régész szerint az előkerült Árpád-kori kisleletekből egy kiállításnyi anyagot is össze tudnak majd állítani a további elemzések után.

– A lébényi ipari park területén, a bejegyzett lelőhely melletti részen egy Árpád-kori falu szélét találtuk meg – mondta érdeklődésünkre a részletekről beszámolva Aszt Ágnes. – A munka során a falu széle lévén lakóépületekkel, lakóházakkal nem számoltunk, ám több észak-déli irányú árkot találtunk, melyek nagyon jól lehatárolták az egykori települést. Ezenkívül számos cölöplyuk került elő, amelyeket térképre vetítünk és a komolyabb elemzés után derül ki, hogy ezek milyen kerítőrendszert alkottak: a falu határához tartoztak vagy belső területet védtek, illetve jelöltek, netán állatok összetartására szolgáló karám részeit adták. A leletanyag zöme komoly, nagyméretű gödörkomplexumokból, szemétgödrökből került elő.

– A feltárás érdekessége egy kutya csontváza, melyet a tetem némely részének állapota kapcsán „munkanyelven" Morzsának neveztünk el. A csontváz, azaz hivatalosan a 119-es számú objektum elhelyezkedése arra utalt, hogy az eb valaha nagy becsben tartott házikedvenc lehetett, akit kimúlása után eltemettek. Ezt a feltételezésünket arra alapozzuk, hogy az Árpád-kor embere inkább volt rideg, mint érzelgős, nem sokat foglalkozott a négylábú házőrzőkkel. Gyakran látható az előkerült csontvázakon ugyanis végzetes ütés nyoma, ám „Morzsán" nem találtunk durva bánásmódra utaló jelet.

A lébényi ipari park támogatásával, a helyi önkormányzat segítségével az ásatást három hétre tervezték és ezen idő alatt be is fejezik. A leleteket a Hansági Múzeumban további elemzés alá vetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúzás és Pro Urbe-díj-átadás

A mosoni Szent István király-szobor megkoszorúzásával emlékeztek meg Mosonmagyaróváron az… Tovább olvasom