Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kutatóközpont uniós pénzből

Uniós támogatásból épül fel a mosonmagyaróvári egyetemi karon az Szigetközi Kutatási Központ.
Kattintson a látványtervre >>
Szigetközi Kutatási Központ létrehozására nyert 180 millió forint uniós forrást a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara. A központ kivitelezése várhatóan a jövő év elején kezdődik meg a várépület mögötti, Lajta-parti területen.

Dr. Ördög Vince dékán úgy véli: értelemszerű, hogy a tájegység kutatását egy olyan felsőoktatási intézmény végezze, illetve koordinálja, amely a Szigetköz kapujában helyezkedik el, ráadásul már hosszú ideje foglalkozik agrár- és biológiai kutatásokkal. Az ország minden részéről érkeztek kutatók a Szigetközbe, ám a kar nem sok szerepet kapott eddig ezekben a vizsgálatokban. Az intézménynek most sikerült uniós forrást szereznie a kutatóközpont kialakítására.

– A Szigetköz folyamatos kutatásra szorul, többek közt az Európai Unió vízkeretirányelvében rögzített monitoringozási kötelezettség miatt. A központ létrehozásának egyik célja, hogy az ország számos területéről a szigetközi ökológiai és környezetvédelmi változásokat vizsgáló kutatóknak magas színvonalú laboratóriumot biztosítsunk. Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy

a karon dolgozó és többéves nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberek az eddigieknél intenzívebben folyhassanak bele a szigetközi kutatásokba.

Szorosan együttműködik továbbá a kar ökológiával és környezetvédelemmel foglalkozó tanszékeivel és laboratóriumaival is. A leendő központ ezenfelül nyaranként főként a környékbeli diákoknak szeretne ismeretterjesztő táborokat szervezni a szigetközi ökológiai változások értékelésének módszereiről.

– A Szigetközi Kutatási Központ létesítése és az esetlegesen létrehozandó nemzeti park között nincs semmilyen összefüggés. Mint ahogy nincs kapcsolatban a beruházás a Magyar Tudományos Akadémia Szigetközi Munkacsoportjával sem. A munkacsoport archívuma a Biotechnológiai Oktató- és Bemutató Központban van, ám annak áthelyezését nem tervezzük – hangsúlyozta a dékán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határkaland hivatali útvesztőkben

A levéli Nagy Attila tavaly szeptemberben kezdett először aláírásgyűjtésbe a hegyeshalmi határátkelő előtt gyakorta kialakuló hosszú várakozásokra megoldást keresve. Legkézenfekvőbb és reális lehetőségként felmerült a kishatár megnyitása a személyautók előtt. Úgy tűnik, hiába nyújtottak be beticiót a belügyminisztériumhoz, válasz azóta sem érkezett. Tovább olvasom