Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kutatóállomást avattak

Mosonszolnok - Ünnepélyes keretek közt adták át a Nyugat-magyarországi Egyetem Studinka Lászlóról elnevezett kutatóállomását a minap Irénmajorban. A létesítményben vadgazdálkodással kapcsolatos kutatásokat folytatnak.
Studinka Lászlóról nevezték el a Mosonszolnokhoz tartozó Irénmajorban működő, most felújított kutatóállomást. A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának Vadgazdálkodási Gerinces Állattani Intézete és a Mezort Zrt. együttműködésének eredményeként létrejött és működtetett állomást a minap adták át.

Az ez alkalomból szervezett ünnepségen Sótonyi László vezérigazgató kiemelte: a Mezort Zrt. jelentős ráfordítással rendbe tette a kutatóállomást, hogy továbbra is azokat a célokat tudja szolgálni, amiért eredetileg létrehozták. A névadással pedig a nagy előd előtt akartak tisztelegni, Studinka László ugyanis a Lajta–Hanság Állami Gazdaság megalakulása után szervezte meg itt a vadgazdálkodást, és tevékenysége eredményeként jöttek létre a mai vadászterületek is.
A vezérigazgató elmondta: az állami gazdaságok létrejötte gyökeresen megváltoztatta a hazai mezőgazdaságot és átalakult a vadállomány élőhelye, illetve összetétele is. A gazdaság az egyetemmel karöltve reagált erre a változásra és létrehozta a kutatóállomást, majd elindult a Lajta-projekt, a fogoly élőhelyének vizsgálata, illetve a mezőgazdasági területen élőhely kialakítása.

Kutatóállomás: A létesítményt dr. Faragó Sándor rektor és Sótonyi László vezérigazgató avatta fel.
Kutatóállomás: A létesítményt dr. Faragó Sándor rektor és Sótonyi László vezérigazgató avatta fel.


Ezt követte a Moson-projekt, ami a védett területen kívül túzokélőhely kialakítását célozta. Sótonyi László hangsúlyozta: ez a kutatás nagyszerű példa a vadgazdálkodás, a mezőgazdaság és a természetvédelem együttes érvényesülésére.

Dr. Faragó Sándor rektor mérföldkőnek nevezte az egyetem életében a kutatóállomás átadását és az ott folyó munkát. Mint mondta, ebben valósul meg a kutatás kiváló hasznosítása a gyakorlatban.
Az állomáson zajló vizsgálatokból már több mint húsz szakdolgozat
és nyolcvan előadás anyaga született.

Egyebek mellett az itt végzett kutatások eredményeinek sora az alapja a Túzok Life projektnek is. A rektor felidézte a névadó, Studinka László életútját és jelentőségét, aki, mint mondta, példája és mércéje a mindenkori vadgazdálkodási tevékenységnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron is járunk könyvtárba

Mosonmagyaróvár - Nyáron csak nehezen veszünk a kezünkbe klasszikusokat, inkább könnyedebb… Tovább olvasom