Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Kutatási eredményeit Bajkonurban is hasznosítják

Marosvári Miklós-emlékéremmel tüntette ki a napokban a Magyar Hypertonia Társaság dr. Liziczai Imre belgyógyász-kardiológust. Az elismerést a horkolás és vérnyomás összefüggéseinek kutatása terén elért eredményeiért kapta.

A horkolással küzdők hetven-nyolcvan százalékának magas vérnyomással is szembe kell néznie, míg a magas vérnyomásban szenvedők harminc-negyven százaléka horkol. A horkolásnak a magas vérnyomás mellett elhízás és cukorbetegség is lehet következménye – állapította meg kutatásai során dr. Liziczai Imre kardiológus-belgyógyász.
A mosonmagyaróvári orvos 1996 óta még akkori munkahelyén, a Karolina Kórházban kezdett komolyabban foglalkozni a témával. 2002-től a magánszférában helyezkedett el, és 2005-ben alakította meg magánvállalkozását. A kutatást mindvégig folytatta munkatársaival. Mára mintegy kétezer-ötszáz vérnyomás-monitorizálást és mintegy négyszáz alvásdiagnosztikai szűrővizsgálatot végzett.

Dr. Liziczai Imre kutatásaiért kapta a Marosvári Miklós-emlékérmet.
Dr. Liziczai Imre kutatásaiért kapta a Marosvári Miklós-emlékérmet.

– Tíz éve még azt láttuk, hogy a felnőtt lakosság kettő-négy százalékát érinti ez az alvászavar, a mostani eredményeink ennél magasabb arányt, tíz-tizennégy százalékot mutatnak – magyarázza a szakember. A negyven-hatvan év közötti férfiak a legveszélyeztetettebbek, a férfiak és nők aránya tíz az egyhez. A betegség okai még nem kellően tisztázottak, egy része a problémának alkati és idegrendszeri tényezőkkel magyarázható. A vizsgálatok és a kutatás eredményei alapján egy, a diagnosztikában használható orvosi műszert fejlesztett ki egy budapesti székhelyű kft. A még csak három létező ilyen eszköz egyikét jelenleg a kazahsztáni űrbázison – Bajkonurban – használják.

A Marosvári Miklós-emlékérmet évente egy szakembernek ítéli oda a Magyar Hypertonia Társaság. A 2000-ben alapított elismerést ezúttal a mosonmagyaróvári szakember vehette át. Egyébként nem ez az orvosi csapat idei első kitüntetése. Dr. Liziczainé Bazsó Andrea kapta meg idén szeptemberben „Az év esélynövelő nővére" elismerést, melyet a Magyar Kardiológus Társaság és a Magyar Hypertonia Társaság hozott létre.

Olvasóink írták

 • 5. zsuzsa3. 2010. december 20. 05:55
  „gratulálok, további jó sikereket!

  !”
 • 4. Japo 2010. december 10. 21:28
  „A lényeget lefelejtettem Gratulálok Lizi!”
 • 3. housedok 2010. december 10. 17:16
  „Gratula”
 • 2. ejmiakő 2010. december 09. 22:30
  „Gratulálok!
  Nagyon jó érzés, hogy az ő kezeik között gyógyulhatok én is. Csak így tovább! Erőt, egészséget kívánok a további munkájukhoz, és persze kitartást az "akadályok" legyőzéséhez.”
 • 1. Japo 2010. december 09. 08:14
  „Na végre! Olyan is kap kitüntetést akinek a töménytelen munkája van mögötte nem pedig sógor-koma. Dr. Liziczai Imre szenzációs orvos és nagyon jó fej. Kár, hogy a városban inkább akadályokat gördítenek elé ahelyett, hogy segítenék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi versmondók Mosonmagyaróváron

A Kulturális Egyesület a napokban rendezte meg hagyományos vers- és prózamondó versenyét a Fehér Ló… Tovább olvasom