Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kultusza lett a gyertyának

Másfél évvel ezelőtt még csak az egyszerű háztartásit keresték, mára kultuszuk lett az illatos gyertyáknak.
Másfél évtizeddel ezelőtt még csak az egyszerű háztartásit keresték, mára kultuszuk lett az illatos, színes, kézzel festett adventi gyertyáknak. A fiatalok körében egész évben nagy a kereslet, ám karácsony előtt szinte minden otthon megtelik a megolvadt viasz utánozhatatlan illatával.

A mosonmagyaróvári Flexum-Lux Gyertyagyártó és Forgalmazó Kft. elődjétől 1993-ban vette át a munkát. Hurtikné Strausz Ilona ügyvezető elmondta: eleinte leginkább a háztartási, asztali gyertyákra volt kereslet belföldön, s csak halottak napja előtt élénkült meg a forgalom. Később az ünnepi alkalmakra a színesek is divatba jöttek, majd 8–10 éve már az illatosak is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Kézzel festett és illatos

– Az ünnepek előtt most elsősorban a karácsonyi illatokat kedvelik: mézeskalács-, alma-, fahéj-, narancsaromát árasztó gyertyákat is gyártunk. De vannak nálunk kézzel festett, karácsonyi hangulatú, díszes viaszöntvények is. Az utóbbi években érezhetően nőtt a forgalom, különösen a fiatalabbak körében – egész évben vásárolják termékeinket. Nemcsak a gyertyákat, mécseseket veszik, hanem a kiegészítőket is: például a párologtatót és a gyertyagyűrűt, mely díszítőelemként körbeveszi a viaszöntvényt. Emellett kegytárgyakra, füstölőkre, szentképes vagy speciális, bérmálkozásra, keresztelőre gyártott gyertyákra is nagy az igény. Az ünnepek előtt óriási tételben szállítunk az ország minden pontjára, sőt, idén egy üzletet is nyitottunk Mosonmagyaróváron.

Alkalomhoz illően

– A piaci verseny nő: sajnos Magyarországon is egyre több a gyengébb minőségű külföldi viaszöntvény. Az alapanyagon, a kanócon és a gyártási technológián sok múlik. Én is rendszeresen meggyújtom otthonomban az alkalomhoz illő színes és illatos gyertyát, egy ünnepi vagy akár egy hétköznapi ebédhez is. Úgy gondolom, a gyertyának, a gyertyagyújtásnak mára már kultusza lett Magyarországon – zárta beszélgetésünket Hurtikné Strausz Ilona.

Gyertyaárak a boltokban

A batikolt, mártott gyertya mérettől függően (3 darab) 400 forinttól, az asztali gyertya mérettől függően (3 darab) 400 forinttól, a díszített gyertyák darabja 700 forinttól, a gyertyagyűrű darabja 229 forinttól, az illatos gyertya (12 darab) 1000–1500 forintért, a szülinapi „partigyertya" (24 darab) 150 forintért kapható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős eredmények Karolinában

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház traumatológiai osztálya az elmúlt évtizedben sokat fejlődött, mára az intézmény legnagyobb forgalmú egysége. Az osztályon évente közel 25 ezer sérültet látnak el. Az osztályt irányító dr. Vermes Tamás főorvos jelentős eredményként értékeli az elmúlt évtizedet, s szeretnék jó pozíciójukat megőrizni a régióban. Tovább olvasom