Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kultúrprogramok három napon át

Még a megszokottnál is több horvát szótól és énektől volt hangos három napon át Bezenye (horvát nevén Bizonja). Apropójául az a háromnapos rendezvény szolgált, melyet a hagyományoknak megfelelően nyár közeledtével rendeztek meg a községben.
A Lastavica (Fecske) néptánccsoport
Az első nap délelőttjén horvát napot tartottak az iskolában. Az ezt követő ünnepélyes megnyitón dr. Mijo Karagic, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke mondott beszédet, majd Behon Pál festőművész kiállítását, dr. Margalits Ede horvát – magyar szótárát és a helyi Bjele Vile énekkar bemutatkozását tekinthették meg az érdeklődők.
Másnap a Horvátok Akadémiája című műsor keretében a hármas határ menti kulturális együttműködésről, a népfőiskolákról és a hagyományokról egy előadás-sorozaton esett szó. A Lastavica osztrák – szlovák – magyar – horvát néptánccsoport első ízben lépett fel hazánkban – hatalmas sikert aratva. A Parndorfból érkező együttes először egy dokumentumfilmmel mutatkozott be, amelyben az érdeklődők elé tárták, hogy honnan érkeztek a horvátok elődei a településükre, s hogyan őrzik ma is hagyományaikat. Ezután a zenéé és a táncé volt a főszerep: muraközi táncok, bánáti játékok, magyar népdalok voltak terítéken.
A zárónapon horvát misén és egyházközösségi találkozón ápolhatták a hagyományokat a résztvevők. A kora esti bezenyei folklórfesztiválon visszatérő vendégként üdvözölhették a Mladi Bizonjci együttest, valamint fellépett még a Mali Bizonjci, a Mali Dunaj és a Zidansko Kolo csoport. Az idei eseménysorozat gyerekkavalkáddal és a falu nagyjai síremlékeinek megkoszorúzásával zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámosok akcióban

A határon töltött évek alatt a vámosok rengeteg különös esettel találkoznak. A Kisalföld kérésére… Tovább olvasom