Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Külterületen ötven százalékkal drágább

A szigetközi szúnyogirtást idén hektáronként 670 forintért vállalta a Corax Kft. A rendkívüli invázióra a belügyi tárca most tizenkét és fél milliót utalt a megyének a külterületi irtásokra: a permetező cég ezt a munkát ezer forintért vállalta, amely ajánlatra az illetékesek is rábólintottak.

Támogatás 14 településnek

A Szigetköz tizennégy települése megkapta a támogatást a dunai elárasztás miatti szúnyoggyérítési többletköltségek megtérítésére. A belügyi és a pénzügyi tárcák közös vis maior tartalékából a megye összesen 12 millió 542 ezer forinthoz jutott. Az összegek 100 ezer és 1 millió 808 ezer forint között változnak, az önkormányzatok igénye szerint. A legtöbbet Püski, a legkevesebbet Kisbodak kapta. A kifizetést információink szerint tegnap írta alá a belügyminiszter.

Hektáronként egy ezres 670 forint helyett

Az állami többlettámogatás jól jön, ám vélhetően hamar elfogy. Az eddig minden évben a térségbeli szúnyogirtást elnyerő cég a külterületi irtásra ugyanis jócskán megemelte árait. A szigetközi 4208 hektár belterületre nyár elején a Corax 670 forintért vállalta a hektáronkénti permetezést, 270 napos fizetési határidővel, 1,5 milliós késedelmi kötbérrel. A szúnyogirtás évről évre olcsóbb lesz: tavaly a Corax 720 forintért vállalta a munkálatokat: idén ötven forinttal tudta csökkenteni az árakat. Lőrinc Árpád, a kft. vezetője lapunknak korábban elmondta: hektáronként ezer forintot kellene kérnünk, hogy húsz százalék nyereségünk legyen az üzleten.
Azonban ez a 670 forintos összeg, úgy látszik, nem vonatkozik a szükségesség vált – s ehhez állami pénzt nyert – külterületi irtásokra. Ide ezer forintban állapították meg a tarifát. Ajánlatukat elküldték a megyei önkormányzatnak, mely elfogadta az ötvenszázalékos emelést. Lőrinc Árpád, a Corax vezetője elmondta: jövő kedden egyeztetnek a helyi polgármesterekkel a vegyszerezésről.

A nyár elején „ pokoli verseny volt"

– Egyelőre még a listát sem kaptuk meg azokról a településekről, melyek állami támogatást kaptak szúnyogirtásra – kezdte a vezető. – Jövő héten tárgyalóasztalhoz ülünk, s kielemezzük, hogyan dolgozhatnánk a legjobb hatásfokkal, mely területeken kell permeteznünk. A szigetközi szúnyogirtásért nyár elején pokoli verseny volt, s mi mindenképp meg akartuk tartani a területet: ezért ajánlottunk 670 forintot hektáronként. Ez az ár szinte csak az önköltségeinket fedezi, de belekényszerültünk az irreálisan alacsony ajánlatba.

A mostani külterületi irtásra már 1000 forintos ajánlatot tettünk: ez már egy elfogadható összeg. Egyébként tavaly 15 milliós állami támogatást kapott volna a térség, ám az aszályos időszak miatt nem volt szükség védekezésre. Idén azt az összeget radikálisan, harmadára csökkentették, pedig ez egy rendkívül fertőzött terület.

Augusztus huszadikáig szeretnénk a külterületeken – s ha szükséges, még a belterületi részeken is – elvégezni a szükséges vegyszerezést. Az idő szorít: az egyeztetés után a méhészeket is értesíteni kell hat nappal az irtás előtt. Tavaly egyébként rengeteg „méhészper" volt: önhibánkon kívül jó néhányszor fizethettünk, mert a helyi önkormányzat – ígérete ellenére – nem értesítette időben a méztermelőket.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hódok meghódították a Szigetközt

Magyarországon kihalása után száz évvel először a Szigetközben telepedett meg a hód természetes… Tovább olvasom