Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kulcsos rajkai előhatárnyitás

Szimbolikusan megnyitották szerdán a rajkai magyar–szlovák határt. A brüsz- szeli Európai Néppárt frakcióelnöke és a szlovák belügyminiszter, Vladimir Pal- ko mellett Varga Kálmán, Rajka polgár- mestere is részt vett a szalagátvágáson.
Szalagátvágás: A brüsszeli frakcióelnök kérte, hogy jelképesen megnyithassák a két ország közötti határt.
Hans-Gert Pottering, az Európai Néppárt Európai Demokraták frakciójának elnöke Szlovákiába látogatott, hogy informálódjon az EU-csatlakozás küszöbén álló ország felkészültségéről. Klenovics Gábortól, a Magyar Koalíció Pártjának külügyi titkárától megtudtuk, az elnök kérte, hogy pártjának néhány tagjával a magyar határra is ellátogathasson, s hogy szimbolikusan megnyithassák a két ország közötti államhatárt.

A frakcióvezető és Vladimir Palko szemlét tartott a határállomáson. A szalag átvágása után Dunacsúny és Rajka polgármestere egy kulcsot nyújtott át Potteringnek jelképéül a határok megszüntetésének és a két ország közötti szabad átjárásnak.

Hans-Gert Pottering az ünnepi alkalommal kijelentette: az európai demokraták mindig támogatták az unió bővítését. Már csak egy lépés, és Magyarország–Szlovákia között a határok végleg megszűnnek. „A rendszerváltás előtt a két ország csak féltestvér lehetett, ám most már édestestvérek" – zárta mondandóját a frakcióvezető.

Vladimir Palko belügyminisztert rokoni szálak is fűzik a két határ menti településhez. Nagyapja Rajkán, nagyanyja és ő Dunacsúnyban született. Így ezen rész képviseletében különösen illetékesnek érzi magát. Arra a kérdésre, hogy Szlovákia mit adhat az uniónak, így válaszolt: „Szabad tőke- és munkaerő-vándorlást." Azt is hangsúlyozta, tudják, hogy még néhány évre szükség van ahhoz, hogy Szlovákia teljesen kihasználhassa az EU kínálta előnyöket.

Pottering elnök és kísérete ezután autóbusszal túrát tett a környékbeli falvakban. A határra tegnap negyed négykor érkező rangos küldöttséget szlovák televíziós stábok és zsurnaliszták fogadták. A rendezvényen Vladimir Palko, Szlovákia belügyminisztere mellett a szlovák pártok képviselői és a rusovcei (oroszvári), valamint a cunovói (dunacsúnyi) polgármester, Broz Erzsébet is részt vett. Magyar oldalról egyedül Varga Kálmán, Rajka első embere kapott meghívást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timaffy László nevét kapta az iskola

A neves néprajzkutató – aki egyben a település díszpolgára – emlékének adózva a… Tovább olvasom