Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Kuka nélkül szelektíven

A Mosonmagyaróvár környéki polgármesterek összefogtak, s tárgyalni akarnak a Rekultív Kft.-vel.

A Mosonmagyaróvár környéki polgármesterek összefogtak, s tárgyalni akarnak a Rekultív Kft.-vel. Egyszeri ingyenes – mennyiségtől független – lomtalanítást, üveggyűjtő edényeket s rendszeres elszállítást szeretnének. Nem értik: most, mire sikerült megértetni az emberekkel a szelektív gyűjtés fontosságát, üzleti érdekekre hivatkozva miért vették vissza az „üvegeskukákat".

A rendszertelen elszállítás, az üveghulladék gyűjtőedényeinek hiánya és a drága lomtalanítási díjak ellen emelt szót Lébény polgármestere nemrégiben a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás ülésén. Támogatásra és összefogásra hívta fel a jelen lévő településvezetőket.
– Mire az emberek rászoktak volna a szelektív hulladékgyűjtésre, addigra a szolgáltató elvitte az üvegeket tároló piros kukákat Lébényből – kezdte Csaplár Zoltán polgármester. – Hosszú időbe telt, míg szórólapokon, falugyűléseken megértettük a helyiekkel a szelektív gyűjtés fontosságát. Működött is a dolog, ám egy ideje a szolgáltató nem tesz ki színes és fehér üvegnek való tárolóedényt. Az emberek így most bedobálják az uborkás- vagy pezsgősüvegeiket a műanyag hulladékok közé. Korábban a településen volt egy szeméttelep, s így mindig volt hová kivinni a limlomot. Ezt a tárolót azonban bővíteni már nem lehetett, így nemrégiben bezárt.

Tárgyalódelegáció alakult

– Nemrég kistérségi társulási ülésen hívtam fel a településvezetők figyelmét erre az ügyre, s közös fellépést, támogatást  kértem tőlük. Egy „tárgyalódelegáció" alakult, amely megbeszéléseket folytat majd a szolgáltatóval. A Rekultív megállapodást kötött az önkormányzatokkal, a szolgáltatás azonban úgy tűnik, nincs ezzel összhangban: van, ahová tesznek ilyen gyűjtőedényeket, máshová nem. Úgy gondolom, a teljes körű szolgáltatásba ez is beletartozna. Sokszor úgy kell könyörögnünk, hogy vigyék már el a megtelt papír- vagy műanyag kukákat.

Fuvarköltség nincs a díjban

– A másik gondunk a lomtalanítás. Lébényben egy évben kétszer tartunk ilyen akciót: az egyik költségeit elvileg a Rekultív állja, egyénenként 100 literig. A másodikat azonban az önkormányzatnak kell fizetnie. Legutóbb ez bruttó 150 ezer forintunkba került, s ebben még nem volt benne a két traktor munkája a településen belüli 26 kilométeres úthálózat 1130 lakóháza előtt. Az önkormányzat magára vállalta ezt a feladatot, nem akarunk a településen vasgyűjtőket látni. A leendő hulladékudvarunknál kitettünk egy konténert, mely egész évben fogadja a lomot: az önkormányzatnak ez szállítással együtt évi négymillió forintjába kerül. Már arra is gondoltunk, hogy a szállítást magunk oldjuk meg: a szolgáltató azt mondta, hogy akkor is ugyanennyit kellene fizetnünk, a fuvarköltség ugyanis nincs benne a szemétdíjban.

Aki nem fizet, nem kap konténert

Információink szerint a Rekultív azért nem viszi el az üveghulladékot, mert neki ez nem üzlet. Széles Sándor máriakálnoki polgármester elmondta: a győri Komszol a saját területén például elvégzi ezt a feladatot.

– Szeretnénk elérni, hogy a szelektív hulladék elszállítása egyes községekben gyakrabban történjen. Az üveget feltétlenül vigye el a szolgáltató, ha egyszer a lakókat már rászoktattuk erre. A lomtalanítás egyszer – térfogattól függetlenül – legyen ingyenes. Eddig amelyik településen a meghatározott mérték felett jött össze a lom, ott azt a részt kifizettették az önkormányzattal. Aki nem egyenlítette ki a számlát, az legközelebb nem kapott konténert.

Vasból iskolások támogatása

– Máriakálnokon lomtalanításkor a kirakott konténereknél közmunkások különválogatták a vasat: ezt eladtuk egy győri cégnek, s a befolyt 200–300 ezer forintot – az iskolán keresztül – a gyerekek táboroztatására fordítottuk. Éjszaka a polgárőrök őrizték a fémhulladékot, ugyanis akadt, amikor a lomisok összetörték a rossz tévéket réztekercsekért, s nekünk kellett összetakarítanunk az otthagyott szemetet.

Ágota Zsolt, a Rekultív Kft. ügyvezető igazgatója a bővebb tájékoztatás érdekében lapunk jövő heti számában reagál a településvezetők által felvetett gondokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A betegek fele vidékről jön

Az ügyeleti rendszerbe bevonnák a városkörnyéki települések fogorvosait is mosonmagyaróvári kollégáik, mivel a felmérések szerint betegeik fele onnan érkezik: így 30 ezer helyett 72 ezer ember tartozik hozzájuk. Ehhez a polgármesterek segítségét kérik: szerintük az önkormányzattal megkötött szerződés módosításával mindez elérhető lenne. Tovább olvasom