Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kühne: elmúlt a bizonytalanság

A mosonmagyaróvári Kühne rt.-t a Kravtex Kft. által elnyert autóbusz-beszerzési tender az utolsó pillanatban megmentette.
Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a közbeszerzési döntőbizottság márciusban megsemmisítette az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Autóbusz Invest Kft. autóbusz-beszerzési tenderét. Ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került a győri Kravtex tulajdonában lévő mosonmagyaróvári Kühne rt. Az idén 150 éves gyár fennmaradása és mintegy 370 dolgozó sorsa múlt ezen az üzleten, hiszen az eredetileg mezőgépgyártással foglalkozó cég az elmúlt években egyre inkább az autóbuszok gyártását helyezte előtérbe. A hónapokig tartó bizonytalanság után az elmúlt napokban végre fellélegezhetett a Kühne-gyár.

A májusban újra kiírt busztenderen a minap hirdettek eredményt, miszerint a Kravtex 141 darab tizenkét méteres buszt szállíthat a Volán-társaságoknak, összesen mintegy 4,5 milliárd forintért. November 30-ig kell teljesíteni a megbízást.

Krankovics István, a Kravtex ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a szerződés aláírásával végre elvonultak a sötét felhők a Kühne-gyár jövője fölül.

– A márciusi munkásgyűlést követően akit lehetett – mintegy száz dolgozót – szabadságra küldtünk, ezzel együtt pedig a termelést is a lehető legnagyobb mértékben visszafogtuk. A szabadságolásokkal sikerült elérnünk, hogy senkit sem kellett elküldeni a gyárból. Ennek ellenére sajnos okozott károkat is ez az átmeneti időszak, mivel többen, bizonytalannak érezve a gyár jövőjét, máshol kerestek állást.

– Az új tender kiírását követően, május közepén újra „felpörgettük" a gyártást, mivel bíztunk abban, hogy mi kerülhetünk ki győztesként. Az elbírálási szempontok alapján tudtuk, hogy a miénk a legkedvezőbb ajánlat. Számításaink beigazolódtak, így a tenderen mellettünk induló cseh és lengyel buszgyártók közül végül cégünk nyerte el a megbízást – mondta Krankovics István.

Az ügyvezető igazgató szerint az autóbusztender elnyerésével sikerült megmenteni a Kühne-gyárat, elhárultak az akadályok a további biztonságos működés elől, sőt, jelentős fejlesztésekbe kezdenek az idei jubileumi évben. Egy teljesen új, több mint 10 ezer négyzetméteres, korszerű buszgyártó csarnok felépítését kezdik el a gyár területén, ahol a buszvázak gyártása és festése történik majd. A tulajdonos 175 autóbusz értékesítésével számol ebben az esztendőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentik a hulladék mennyiségét

Nagy Lajos, a társaság ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a vizsgálat megállapította, hogy célszerű volna mintegy harminc százalék nem rugalmas hulladék vagy föld a megfelelő tömörítéshez. A depónia megnyitása óta folyamatos probléma, hogy nem kerül ki elegendő mennyiségű inert (az adott körülmények között kémiai reakcióba nem lépő) hulladék. Tovább olvasom