Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Kühne-fúvósok kiemelt arany fokozattal

Kiemelt arany fokozatot birtokol néhány hete az országos minősítést követően a Kühne Koncert Fúvószenekar. Határon innen és túl is viszik a város jó hírét, a zene szeretetét.

Sűrű, programokkal teli a Kühne Koncert Fúvószenekar rendezvénynaptára.

A minap léptek fel a Voluta fesztiválon – itt egyébként közreműködésükkel egy minneapolisi fúvószenekar is bemutatkozhatott.

A győri és a mosonmagyaróvári Szent László-napon szerepeltek, a hétvégén pedig a Balaton környékére vitték el a Lajta-parti város jó hírét.

Mindezt azonban júniusban megelőzte az együttes országos minősítése.
– A Flesch Károly Kulturális Központba június 11-én meghívtuk a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagjait.

Az országos minősítésen sikerült megszereznünk a kiemelt arany fokozatot koncert és show kategóriában – tájékoztatott Hernádi Sándor karmester.


A közel negyventagú fúvószenekar széles repertoárral rendelkezik: a hagyományos fúvószenekari számoktól a világslágereken át a filmzenékig.
A közel negyventagú fúvószenekar széles repertoárral rendelkezik: a hagyományos fúvószenekari számoktól a világslágereken át a filmzenékig.


Szerinte a fokozat megszerzése egyrészt a szakmai megmérettetés, megújulás miatt volt fontos. A zenészek sokat készültek a minősítésre, jóval többet gyakoroltak.

Másrészt a már említett szövetség is nyilvántartja a minősített zenekarokat, és ha felkérés érkezik, kiközvetíti a rendezvény-szervezőknek az együttest.

A közel negyventagú fúvószenekar egyébként széles repertoárral rendelkezik: a hagyományos fúvószenekari számoktól a világslágereken keresztül a filmzenékig. Klasszikus átiratokat és kortárs szerzők műveit egyaránt hallhatjuk előadásukban.

Aktívan bekapcsolódnak a város kulturális, zenei életébe, de a hazaiak mellett sok külföldi fellépést is maguk mögött tudhatnak. Májusban például Németországban hatvannégy zenekarral együtt 2500 fúvószenész koncertezett egyszerre – köztük a Kühne tagjai is.


Hernádi Sándor.
Hernádi Sándor.


Általános iskolástól a nyugdíjaskorúig majd minden korcsoport megtalálható a zenekarban. Az utánpótlás évek óta a zeneiskolában működő Ifjúsági Fúvószenekarból kerül ki.

– A Kühne fúvószenekar sokat tesz az Ifjúsági Fúvószenekarért, fellépéseik mellett zenei táborok utazási költségéhez is hozzájárulunk. Továbbá még a zeneiskolában tanuló zenészeink térítési díját is átvállaljuk – sorolja az együttes vezetője.

A Kühne fúvószenekart egyébként a hasonló nevű alapítvány működteti. A névadó cég anyagi támogatása mellett pályázati pénzekből, fellépések után kapott tiszteletdíjakból, szponzori segítséggel tartják fenn magukat.

Olvasóink írták

  • 1. gertner 2011. július 05. 10:22
    „Gratulálunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendeznék a Hild teret és a mosoni belvárost is

Városszerte több terület átsorolásáról, a településszerkezeti terv módosításának elindításáról… Tovább olvasom