Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kritizált igazgatói beszámoló

A Fidesz–MDF frakció éles bírálta a Flesch Károly Kulturális Központ igazgatójának munkáját az önkormányzat legutóbbi ülésén.

A napokban tárgyalta Mosonmagyaróvár képviselő-testülete a Flesch Károly Kulturális Központ elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót. Az ülésen élesen bírálta az intézmény igazgatójának munkáját Török Katalin Fidesz-képviselő. Elmondta: a testület eredetileg áprilisi ülésén foglalkozott volna a kulturális központtal, ám a szakbizottság az összeállított kérdések alapján új beszámolót kért az igazgatótól, mivel az első nem volt elég széles körű.

A képviselő kifogásolta a színházbérletes előadások színvonalának ingadozását, valamint hogy az intézmény programjából hiányoznak a klubjellegű társasági rendezvények.

Hiányzik továbbá a kreativitás és az újítás a kulturális központ működésében. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény elmúlt évi 157 milliós költségvetéséből mindössze alig 20 milliót költöttek a rendezvényekre. Török Katalin alapos vizsgálatot kért a pénzügyi bizottságtól az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban.

Az eredeti beszámoló szerint egyébként a Flesch Károly Kulturális Központban és a Fehér Ló Közösségi Házban összesen 32 főállású és 5 részfoglalkozású munkatárs dolgozik. A kulturális központ nyitott intézményként befogadja a városban működő öntevékeny, önszerveződő csoportokat. Ezek a csoportok ingyen, illetve minimális költségtérítés fejében vehetik igénybe az épületet. Az elmúlt évben összesen 228.098 látogatót fogadott a két intézmény, ebből 56.751 a Fehér Ló Közösségi Házat kereste fel. A kulturális központ legnagyobb programja az 1994 óta megrendezendő nyári fesztivál. A fesztivált a város kiemelt rendezvényei között kezeli, erre külön forrást is biztosít, de ez az összeg a rendezvénysorozat felének költségeit sem fedezi. A maradékot szponzoroktól, reklámból gazdálkodják ki.

A kulturális központ állapota az építés óta leromlott. Nagyobb felújítás 1995-től zajlott, tavaly a színházi széksorokat cserélték ki. A megelőző években országos pályázati pénzekből sikerült a színháztechnikai eszközöket korszerűsíteni, valamint a hátsó színházi függönyöket kicserélni. A kisebb belső felújításokat próbálja az intézmény saját erőből megoldani. A Fehér Ló Közösségi Ház 1998-as felújítása után sorban jönnek elő a rejtett hibák. A legnagyobb problémát a nedvesség okozza. A pince kiválóan alkalmas lehetne kisközösségi előadásokra, de egy-egy nagyobb esőzést követően hetekig tart a kiszárítása. Erre megoldás a csapadékvíz csatornás elvezetése lenne, ám ezt saját erőből nem tudja megoldani az intézmény. A központi felújítási alapból pedig nem kaptak pénzt a Fehér Lóra.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kossuth-díjas megújult síremléke

Barsy Sarolta a magyaróvári Mezőgazdasági Akadémia első végzős női hallgatója, akit kutatásaiért… Tovább olvasom