Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kritikákra ígéreteket kaptak

Mosonmagyaróvár - Nincs veszélyben a két – tizenegymilliárdos – szigetközi és mosoni-dunai nagyberuházás: jövőre indulhat a kivitelezés.


A csütörtöki, Mosonmagyaróváron tartott Szigetköz-kerekasztalon a résztvevők egy állásfoglalást írhattak alá, mely többek közt a térség leválasztását a bős–nagymarosi problémakörről és a dunakiliti duzzasztómű hasznosítását szorgalmazta. ˝Ha nem érinti azon nemzetközi kötelezettségeket, amiket a szlovákokkal való tárgyalásnál szem előtt kell tartanunk, akkor csatlakozom az aláírókhoz˝ – mondta a Kisalföldnek Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki a térségi projektekről is beszélt.

A csütörtöki rendezvény szervezője Tóth Tiborné dr. volt, mint mondta, a parlamentben rengetegen szignózták már az állásfoglalást.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi   miniszter megerősítette, hogy a válság nem sodorta el a szigetközi és a mosoni-dunai rehabilitációs projektet, azok biztosan megvalósulnak: 2010-ben már elkezdődhet a kivitelezés. „Hitetlenkedve láttam az előkészítés hosszúságát, nem szeretném, ha ilyen lassan folytatódna a munka" – mondta. A tárcavezető a Szlovákiával közös stratégiai vizsgálatról is beszélt s a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezetről, mely „meghatározza majd a teendőnket". Hozzátette: „eljött a tudomány, a szakma időszaka". A Kisalföld azt kérdezte: nem érzi-e kijelentését idejétmúltnak, hisz tizenöt éve „szakértenek" már a Szigetközben milliárdokért. „Az elmúlt tizenöt évben a politikáé volt a főszerep: ha a tudósokra lett volna bízva minden, már hamarabb eljutottunk volna a megoldásokig" – válaszolta.

Modellezve: A Szite három fenékküszöbös javaslatát már korábban vizsgálták (felvételünkön a dunaszigeti ökoparkban), most a magyar–szlovák stratégiai hatásvizsgálat egyik eleme.
Modellezve: A Szite három fenékküszöbös javaslatát már korábban vizsgálták (felvételünkön a dunaszigeti ökoparkban), most a magyar–szlovák stratégiai hatásvizsgálat egyik eleme.

Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) elnöke elmondta: minden területi döntéshozó szerv támogatja három fenékküszöbös rehabilitációs javaslatukat. Balogh József szocialista országgyűlési képviselő ezt jó példaként említette, majd éles kritikát fogalmazott meg Szigetköz ügyében. ˝A Szite-javaslat értéket fogalmaz meg s kompromisszumokon alapul: ha nem teszünk semmit, azzal okozzuk a legnagyobb kárt a térségnek. Áltudományos csoportok kabarészínvonalon kutatnak, s nagyon jól megélnek Szigetközből. Eredmény, előrelépés nincs, mi pedig egyre türelmetlenebbek vagyunk. Nem kellett vízi erőmű, erre most Győr mellé szén-dioxidos gázerőmű épül. Ez mennyivel jobb megoldás, mint a környezetre kevésbé ártalmas vízi létesítmény? A jelenlegi állapotból előre kell lépni s a Szite-javaslat erre lehetőséget teremt.˝

A fórumon Tóth István (Dunasziget) azt kérte a minisztertől: a szigetközi szúnyogirtásra minden évben legalább 20 millió forintot különítsenek el. Erre ígéretet nem kapott, csupán azt, hogy az illetékeshez eljut a kérése. Széles Sándor (Máriakálnok) a szigetközi megújuló energiaforrások kapcsán, valamint az illegális szemétlerakók megakadályozására eljuttatott kistérségi javaslatokra kért nagyobb tárcavezetői (és parlamenti bizottsági) figyelmet. Erdey György dunai kormánybiztos – aki szerint felgyorsulnak az események a magyar–szlovák tárgyalások során – Balogh szavaira is reagált: „Korábban volt igazságtartalma a nagyobb kutatói pénzeknek, ám 2005-től önmérsékletet tanúsítottunk, s tavaly mindössze 20 milliót költöttünk eme célra." Széles erre azt mondta: a tárca valóban 20 milliót adott, csakhogy a kormány ezt 300 millióval kiegészítette. Juhos László, a Reális Zöldek vezetője Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő szakértőtől éles hangon azt kérdezte: hogyan szeretne a Dunán hajózni alsó vízlépcső nélkül? „Tudomásul kell venni, hogy a hágai pert 7–1 arányban elveszítettük, s Szlovákiától évi egymilliárd kilowattóra energia járna nekünk a bősi termelésből." Nagy Andor, a  parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint nem lehetnek sem Szigetköz, sem Nagymaros ügyében tabukérdések, vitázni kell ezekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traffipax a motorcsónakoknak

Mosonmagyaróvár - Az illetékesek már jóval a szezon kezdete előtt együtt járták be az érintett… Tovább olvasom