Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Köztársasági elnöki igen Újudvar elszakadására

Hamarosan eggyel növekszik megyénk településeinek száma, a köztársasági elnök ugyanis jóváhagyta Újudvar elszakadását.A portálunk által megkérdezett helyiek örülnek az önállósodásnak, Mosonmagyaróvár sajnálkozik a döntésen.

Még 2008-ban állt elő a Mosonmagyaróvár fennállása óta példátlan kezdeményezéssel az egyik városrész. A újudvariak ugyanis megelégelték a szerintük folyamatosan elmaradó fejlesztéseket, ezért aztán a helyiek úgy döntöttek, hogy szeretnének elszakadni a várostól és egy önálló települést akarnak létrehozni.

Az újudvariak szerint a rendszerváltás óta szinte semmiféle fejlesztés nem történt náluk, noha az ott működő cégek jelentős adóikkal járulnak hozzá a város büdzséjéhez. Ezért összefogtak és úgy döntöttek, megpróbálnak elszakadni a várostól. Az elhatározást tettek követték, aminek eredményeként a helyiek áprilisban népszavazáson foglalhattak állást ebben a kérdésben. Sokan a ˝nemes ügy˝ mellé álltak, hiszen a választásra jogosultak csaknem hatvan százaléka – 231 szavazó – ment el voksolni és közülük csupán 27-en ellenezték az elszakadást.

Hamarosan jöhet a táblacsere és Mosonudvar lesz az önálló település.
Hamarosan jöhet a táblacsere és Mosonudvar lesz az önálló település.

Ám a népszavazás csupán véleménynyilvánítás volt, a településrészen élők akaratát fejezte ki. Az önállósodás kérdésében a köztársasági elnöknek kellett döntenie az elmúlt év december 31-ig.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályán portálunk érdeklődésére elmondták: a településrész önállóvá válásáról szóló határozat december 16-án érkezett a hivatalba, amit a köztársasági elnök aláírt, majd visszaküldtek az Önkormányzati Minisztériumba ellenjegyzésre. A határozat innen a napokban érkezett vissza az elnöki hivatalba. Az elnöki döntés az önkormányzati általános választás napján lép hatályba.

A köztársasági elnök döntéséről portálunktól értesültek az újudvariak. Az általunk megkérdezett helyiek mindegyike örül a kezdeményezés sikerének és bíznak abban, hogy javul ettől a település helyzete.

˝Legalább most végre tesznek is valamit Újudvaron˝ – mondja Szakáll Mártonné. Az asszony szerint eddig nem sokat költött az önkormányzat erre a településrészre. Az utak rosszak, sok a probléma a közvilágítással és a buszmegállók is felújításra szorulnak.

Hasonlóan vélekedik Vörös Józsefné is, aki úgy véli: az itt működő mintegy tíz cég adóbevételeiből futja majd fejlesztésekre is a faluban. Az önkormányzatokkal kötött megállapodások alapján pedig a helyieknek továbbra is biztosítják az egészségügyi, oktatási és egyéb ellátásokat.

Örül az elnök döntésének Péterhéderi Jenő is, aki nyugdíjasként már tíz éve gondozza Újudvar közterületeit, ám mint mondja: nehéz most megválaszolni, hogy jó döntés volt-e a lépésük. Csak egy-két év múlva derül ki, hogy mit nyertek az elszakadással. A férfi szerint biztosan lesznek előnyei az önállóságnak, hiszen az adóbevételekből maguk gazdálkodhatnak és marad pénz fejlesztésre. Viszont veszélyeket is hordoz magában a külön élés. Ha megszűnnek az itt működő cégek, a település magára marad.

Az újudvariak többsége, így Péterhéderi Jenő is örül a köztársasági elnök döntésének, ám szerinte egy-két év múlva derül ki, hogy valóban nyertek-e az elszakadással.
Az újudvariak többsége, így Péterhéderi Jenő is örül a köztársasági elnök döntésének, ám szerinte egy-két év múlva derül ki, hogy valóban nyertek-e az elszakadással.

Az elszakadást előkészítő bizottság tagja, Rinczki Lajos is a Kisalföldtől értesült a számukra kedvező döntésről. Az önállósodás egyik kezdeményezője, mint mondja, örül a sikernek, a hivatalos értesítés kézhezvételét követően teszik meg a következő lépéseket.

Egyelőre nem érkezett hivatalos közlemény a határozatról a mosonmagyaróvári városházára sem. Szabó Miklós polgármester a portálunk érdeklődésére elmondta: sajnálják, hogy így történt, de tudomásul veszik a döntést. Korábban a képviselő-testület egyhangúlag döntött arról, hogy nem támogatják az elszakadást, ez az
európai tendenciákkal éppen ellentétes. Ennek ellenére az önkormányzat minden segítséget megadott az előkészítésben és tájékoztatták a lakókat is a várható nehézségekről. A vagyonmegosztásról az önkormányzati választásokat követően tárgyalnak az új településsel, ám ennek során érvényesíteni fogja érdekeit Mosonmagyaróvár.

Az új település Újudvar nem lehet, mert ilyen nevű község már létezik Nagykanizsa mellett. Az előkészítés során javasolt Mosonudvar és Mosonudvarhely közül a lakók az előbbi mellett voksoltak és a földrajzinév-bizottság is ezt javasolta.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. E.R.M.I. 2010. február 04. 14:58
  „Én örülök neki, mert végre ha beírom a volan.hu-n hogy Újudvar, nem kell kiválasztanom az Újudvar és a Mosonmagyaróvár(Újudvar) közül az Újudvart! Elvégre is egy Újudvar van és a Nagykanizsa mellett Zalában és én ott lakom! Még jó, hogy nem elveszik a településnevünket!”
 • 63. Polaris 2010. január 18. 08:29
  „pancser !
  Igazából örülök, hogy ilyen válaszokat adsz mert ebből már mindenki láthatja, hogy csak provokálsz, meg dumálsz, de a nagy szöveged mögött sem tudás, sem értelem nincs. Az is nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy nem érdekel ez az elszakadás dolog. Felajánlottam a korrekt tájékoztatást, de te rendkívül arrogáns módon reagáltál erre, szóval ilyen presztizsü Mosonmagyaróvárhoz nem is akarunk tartozni, ahol ennyire ostoba és gyáva emberek laknak mint te. Egyébként te sem említetted dicsérettel a saját országodat, pont az önkormányzatok számbeli gyarapodása miatt.”
 • 62. trisa 2010. január 18. 06:34
  „Eleinte azt hittem, hogy egy felnőtt embert kell meggyőznünk arról, hogy Mosonudvarnak igen is joga van különválni, de egyre jóbban azt kell hinnem, hogy egy hét éves gyerekkel vitatkozunk. Tudja az anyukád, hogy folyamatosan a gép előtt ülsz. Ez nem tesz jót a fejlődésednek, szóval inkább menny ki a természetbe, a friss levegő jót tesz.”
 • 61. pancser 2010. január 17. 23:53
  „Persze-persze, a nagy elnyomja a kicsit, bizonyára így van a kutyáknál meg a vadnyugaton. Szóval azt az 500 embert elnyomták, kb. úgy mint más városi utcák lakóit. Bátor vagyok de nem h.lye, hogy alulművelt emberekkel vitatkozzam olyanról ami nem rajtam múlik. B. Frigyes hol született, Betlehemben vagy egy brüsszeli lerobbant városrészben nem lényeges. Viszont érdekes, hogy hazáját nem említi dícsértettel, ha annyira tetszik az itteni világ költözzön Újudvarra a balga!”
 • 60. Polaris 2010. január 16. 10:35
  „pancser!
  Te csak mondod az "okosságokat" , meg egyfolytában próbálod az igazadat alátámasztani, csak az a probléma, hogy hülyeségekkel. Már az is eszembe jutott, hogy te valami fizetett provokátor vagy (találhattak volna értelmesebbet is), és direkt húzod a fórumozók agyát. BelgaFrigyes már kint Hollandiában született, és nem ő ment ki!!!! Még egy dolog! Az Európa területén, és ez fokozottan igaz az EU-ra, nem minden péda követendő, sőt ! Igen is az a tendencia, hogy a nagy elnyomja és kizsákmányolja a kicsit, és ezen VÁLTOZTATNI KELL! Halkan jegyzem meg, te sem ismered a pontos helyzetet, sőt ahoz sem volt bátorságod, hogy mondj egy időpontot, hogy mikor jössz ki hozzánk Mosonudvarra pontos, és minden részletre kiterjedő tájékoztatásért.”
 • 59. pancser 2010. január 16. 09:20
  „58! Ez jó! Van valaki akit elpucolt az országból, jobb helyre természetesen, aztán itt adja a tanácsokat. A magyar okos ember, okosabb mint Belgium és Hollandia együtt. A nagy Franciaországra veti a szemét, hát igen az jobban hasonlít MO-hoz, már csak a nagysága miatt is, miért nem veti szemeit Nagy-Britaniára például? Azért nem mert ott nem találna igazolást. Miért kéne Újudvaron egy újabb hivatal? Nem kell, szükségtelen.”
 • 58. BelgaFrigyes 2010. január 15. 08:23
  „Pancser ! A belga községegyesítések előtt, Zoutenaaie Belgium legkisebb faluja volt, 26 lakóssal. 7 fős képviselőtestület volt. Mivel csak 6 család lakott összesesen abban a faluban, a 7. képviselőt a szomszédfaluból kellett hozni. Ez a település is élt. Persze, egy ilyen kis falunak elég lett volna egy 2 vagy 3 fős testület is, a 7 az tényleg túlzás volt. Mosonudvarnak nyugodtan lehet egy polgármestere és egy néhány fős képviselőtestületre is.

  Nem normális Hollandiában manapság, hogy egy ember aki egy község településrészén lakik ami messze a központi településtől (ahol van a községháza), néha 15 km-t kell utaznia, hogy elintézi ügyeit ! Ha a Szigetköz egy község lenne és te pl. Lébényben laknál, örülnél, hogy mindig Mosonmagyaróvárra kéne utaznod ha valami ügyed van az önkormányzatnál ? Nem minden ami nagyobb automatikusan jobb ! Most összevonnak korházakat, iskolákat stb. Jobb a helyzet ? Egyáltalán nem ! A belga állam semmit nem spórolt a községek összevonásával, sőt több lett a kiadás.

  Mosonudvar igenis képes önállóan létrehozni sok mindent. Amikor ott jártam tavaly, be kell vallanom, nincs igazából látnivaló, kivéve a Krisztinamajorban található víztorony mint ipari műemlék (ha ez egyáltalán Mosonudvar község hatarában fog esni a tárgyalások után). A jövőben gondolom létrehoznak a most elhanyagolt kis parkból egy szép fő teret, a fiókkönyvtárból talán lesz polgármesteri hivatal és művelődési ház együtt, stb.

  Holland egyik legszorgalmasabb népe ? Hmmm, igen. Büszkék lehetnek országukra ahol mindent engednek, még a kábítószert is ! Mondd meg, hogy minek jó a francia községrendszert összehasonlítani kocsijukkal ? Tudom, hogy néhány magyar még mindig haragszik a francia népre a Trianon miatt, de most legyünk öszinték: ez mostmár 90 éve, hogy történt. Sajnos is, hogy így történt, de valamikor csak meg kell emészteni ezt. És a Trianoni diktátumot, nem csak a franciák aláírták, hanem az angolok és az amerikaiak is, akkor ugyanúgy rájuk is lehet haragudni ! Na, de ez már nem tart ehhez a témához, úgyhogy maradjunk a lényegnél, Mosonudvar önállóságánál !”
 • 57. trisa 2010. január 15. 06:19
  „Ha hó, itt valaki teljesen összekavarodott és elvesztette a fonalat!!!!
  Az Újudvariak az önálságért küzdenek, és nem azt akarják eladni.
  Kedves Pancser Úr, ha lehet válaszon egy mási témát, mert itt már nem tudja, hogy ki kivel van.”
 • 56. pancser 2010. január 14. 23:47
  „BalgaFrigyes! Szeretnénk a belga és a holland életformát, cserébe adjuk Újudvarét mert az önállóságukat is eladnák az ottani életszínvonalért. Nyugodj meg, Ujudvaron nem egy paraszt lesz a polgármester, sőt nem is lesz egyedül. A Holland Európa egyik legszorgalamasabb legtakarékosabb népe. A franciák meg olyanok mint az autóik, talán mégsem őket kéne követni!”
 • 55. naná 2010. január 14. 10:05
  „Kedves BelgaFrigyes!!!
  Örömmel és köszönettel vettük kedves, bíztató hozzászólásod! Mi körbejártuk a lehetőségeket, tények vannak, ezért kértük az önállóvá válást! Mindannyian azért fogunk dolgozni, tenni, hogy mikor újra "felénkjársz" a fejlődést láthasd Te is, meg mindenki aki erre érdemes!
  üdvözlettel!”
 • 54. BelgaFrigyes 2010. január 14. 09:33
  „Egyáltalán nem értek egyet Pancser állításaival, hogy az önkormányzatok számát kéne csökkenteni, mivel ez a "divat" Európában. Én Belgiumból írok (nagymamám magyar származású volt, elnézést a hibáimért). Itt a 70-es években két nagy községegyesítési folyamat történt. 1970-ben az önálló települések száma még 2586 volt, manapság pedig már csak 589. Azt gondolták az akkori kormányzók, hogy ezzel rengeteg pénzt fognak spórolni, de most mit látunk ? Az én városom (35 000 ezer lakós, 10 résztelepülésben álló) polgármestere pl. évente 15 millió forintot keres. Minek ? Egy polgármesternek nem kell állandóan ott lenni a hivatalban, végülis a jegyző irányítja a községi közigazgatást ! Régebben, mikor minden település önálló volt, több településen egy paraszt volt a polgármester ! Miért is nem ? Azóta jól látszik, hogy az anyatelepülés (ahol van a hivatal) szép rendezett, a résztelepülések sok községben pedig mostahaanyaképpen kezelik. Ha a politikát igazán közel akarják hozni az emberekhez, akkor minden település jogosult az önállóságra. Antwerpen-hez 1983-ban csatolták 7 települést. Azóta ezek Antwerpen kerületei, de többen most újra el szeretnének szakadni a várostól. Hollandiában pedig megőrülnek teljesen ! Nagyobb mint Belgium és kevesebb az önkormányzatok száma. Ott képesek lennének az egész Szigetközből egy községet alakítani egy önkormányzattal ! Azért nem mindenhol ez a tendencia, ahogy Pancser fogalmazza. Franciaórszágban több mint 36 000 önálló település van, hasonló a rendszer mint Magyarországon, ott is együttműködnek a községek kistérségi társulásokban. Szóval az egyesítés helyett, az önálló községek további együttműködést támogatom ! Nekem külföldiként különösen szimpatikus, hogy szinte minden település nálatok önálló. Soha ne hagyjátok, hogy valamilyen hülye a községegyesítést kezdeményezne ! Szurkolok Mosonudvarnak ! Voltam ott tavaly nyáron (a Mosonmagyaróvári kistérség minden egyes települést bejártam) és biztos vagyok benne, hogy önálló önkormányzattal sokat tudtok elérni ! Pár év múlva, teljesen máshogy ki fog nézni a település ! Hajrá Mosonudvariak !”
 • 53. malleusorbis 2010. január 13. 22:34
  „<moderálva személyeskedő> Majd az idő igazságot tesz.”
 • 52. Polaris 2010. január 13. 17:59
  „pancser!
  De adtam választ, csak nem olvastál elég figyelmesen (önrész). Jelezz, hogy mikor van időd, leülünk és részletesen elmondunk mindent (bár gondolom annyira nem érdekel ez az egész dolog, csak mindenhez hozzá akarsz szólni).”
 • 51. pancser 2010. január 13. 17:05
  „Már megint a "nick" névvel vagy elfoglalva, csak arra nem kaptunk választ, miért nem pályáztatok többet, arra sem, ki akadályozott bármilyen civil szervezőst. Meggyőződésem, mindent el lehetett volna érni, csak akarni kellett volna. Bennt a városban sem gazdagabbak az emberek, de összehúzták magukat és hozzájárulásukkal valósítottak meg sok beruházást. Ha valaki egy alpolgármesteri beszélgetésből messzemenő következtetéseket von le az nagyon gyorsan feladja. Sztem nem is akartatok megegyezni, mert a szemetek előtt lebegő több száz millió ft-os iparűzési adó megszerzésének lehetősége vezetett benneteket. Még egyszer: az önkormányzatok számát csökkenteni kell. Ez mondjuk túlmutat ezen a konkrét eseten. Törvényi szabályozás kell.”
 • 50. Polaris 2010. január 13. 14:53
  „pancser !
  Mosonmagyaróvár volt az akadálya! Elmondom neked, hogy mielőtt elkezdődtek a leválással kapcsolatban intézkedni az általunk megbízott emberek, előtte az alpolgármesterrel találkoztak és kérték, hogy juttasson egy picit több pénzt a településnek ha már nálunk lélekszám arányosan ennyivel több termelődik. Természetesen elzárkóztak minden ilyen kérés elől, és ekkor kezdődtek az előkészületek, aminek ez lett a vége. Pályázni lehet, de a pályázatokhoz is kell önerő, és csak lelkesedésből és akaratból nem lehet felépíteni egy kis falusi művelődési házat sem. Tudod lehet, hogy itt nem olyan gazdag emberek élnek mint Mosonmagyaróváron (megjegyzem itt is épült járda pályázati pénzből). Az építőanyagot és egyéb dolgokat sem adnak ingyen, ma mindenhez pénz kell, de te úgy látszik, hogy nem nagyon szoktál semmiért fizetni, azért írsz ilyen baromságokat. Még egyszer megismétlem, hogy amennyiben kíváncsi vagy te, vagy bárki a részletekre az jelezze és korrekt tájékoztatást fog kapni. Azért egy dolognak szívből örülök ! A névválasztásodnak, mert tökéletesen jellemez téged. Semmiről nem tudsz semmit, és még is hozzászólsz. Ha tudunk találkozni, akkor jelezz és mindenről tájékoztatunk.”
 • 49. pancser 2010. január 13. 00:03
  „48-hoz! Mondd meg mégis mi akadálya volt annak , hogy amit leírtál létrejöjjön? Semmi az ég világon. Akarni kellett volna és megvan. A város számos utcájára pályáztak a lakók, meg is kapták, ők miért nem? Senki nem tiltott egyetlen helyi kulturális egyesület alapítását sem ezek gyenge érvek. Itt a pénz és az idióta magyar közigazgatási berendezkedés okozza az önkörmányzatok számának gyarapodását.”
 • 48. karipolgi 2010. január 12. 19:18
  „Figyusz pancser!
  A te idomtalan logikád szerint , ma Magyarországon egy önkormányzatnak kellene lenni és passz.
  Te biztosan nem , de én nagyon is el tudom képzelni,hogy 2-3 év múlva ilyen híreket fogunk olvasni Mosonudvarról :
  A falu poros útjait szilárd burkolattal látták el, megnyitotta kapuit a helyi közösségi ház,könyvtárral,internet klubbal, itt tartja foglalkozásait a dalkör,a színjátszó csoport,a nyugdíjas klub,és itt lett kialakítva egy orvosi rendelő is.
  Megalakult és nagyon hatékonyan működik a polgárőr és a tűzoltó egyesület, a falu átadta az új focipályát , csapat is alakult ami a bajnokságban nagyon jól szerepel.
  A falu gyerekeit iskolabusszal viszik suliba,oviba,a közterek rendezettek stb stb.
  Marha nagy tévedésben élsz , ha azt hiszed , hogy ha ezeket a dolgokat megkapták volna eddig is akkor egyáltalán eszükbe jutott volna a különválás, azt hiszed minden csak a pénzről és a politikáról szól, szerintem egy kis településen minden normális ember nagy ívben tesz a politikusokra, a felesleges energiáit inkább a közvetlen lakókörnyezete fejlesztésére fordítja.”
 • 47. pancser 2010. január 12. 18:18
  „46! Jobb híján tudod ki foglalkozik a másik nevével? Kitalálhatod! ezután minden faluszéle leválhat, általában az üzemeket ugyanis nem a belvárosokba építik. Szumma.szummárum, az önkormányzatok darabszámának növelése a magyar politai élet infantilizmusának következménye. Csak fel kell lapozni a magyar közigazgatás történetét, Csak a közelünkben: Darnó, Zseli=Darnózseli, Moson, Magyaróvár=Mosonmagyaróvár, Ménfő, csanak=Ménfőcsanak. Ha nincs az 50 év mely alatt elhalt a józan ész akkor nem fordulhatna az elő, hogy nem egy falu közepén két tábla, illetve négy, két falu kezdődik illetve véget ér. Ez nem normális, akárcsak az újudvari különválás! Néhány ember önző érdekének alávetni a józan észt, bizony mondhattok bármit, ez nem közérdek.”
 • 46. Polaris 2010. január 11. 19:53
  „pancser !
  Az a probléma, hogy nincs egy önálló értelmes gondolatod sem, és csak a mások által előhozott baromságokat szajkózod. 1. Mosonmagyaróvár és Mosonudvar között 3km a távolság, és egy autópálya is elválasztja egymástól a 2 települést. 2. A Barátság utca Mosonmagyaróvár szerves része,nem választja el sem mesterséges, sem pedig természetes képződmény egymástól őket bár szorgalmaznám a Mofémtelep és az Ipartelep leválását is óvárról :-))) ! Szóval csak azért ne szólj a témához, hogy írogass. A nick neved tényleg tükrözi a hozzáértésedet, és a tájékozottságodat a témában.”
 • 45. naná 2010. január 11. 19:44
  „Ha a városba megyünk szolgáltatásért, azért fizetünk is, és semmivel nem ér kevesebbet a pénzünk, mint az óváriaké! Iparűzési adót igenis oda kell fizetni, ahol a tevékenység van! Fele Motech-et, vagy a fele Lajta-Mag KFT-t és sorolhatnám még, nem viheti "lakosságarányosan" a város! Ez egy baromság! Nézzétek csak meg hol van Mosonmagyaróvár vége tábla!!! Ha eddig nem volt jogunk használni a tábla előnyeit, akkor még kártérítést is követelünk majd az anyagi javak megosztásánál a bennünket ért hátrányok miatt!!! Nagy harc lesz, de mindenki ezen fog dolgozni, hogy jogos követeléseinknek, illetve jogos kötelezettségeinket rendezni tudjuk a várossal!!! Mi nem sártdobálni akarunk, csak nyugodtan élni!
  Csak még egy gondolat: ha minden évben egy kevés összeget fordítottak volna Újudvarra a költségvetésből, eszünk ágába sem jutott volna a különválás... Ezt több fórumon is közöltük, tárgyaltuk az illetékesekkel!
  Pancser!!! Büszke vagyok rá, hogy újudvari vagyok, és rajtam kívűl még több száz ember! (csak megjegyzem, több óvári is nálunk talált új otthonra, ami persze nem véletlen!!!)”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatezer véradó a terv

Míg országosan csökkent a véradók száma 2009-ben, a Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi… Tovább olvasom