Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Községi nagytakarítások civil kurázsival

Mosonmagyaróvár és környéke - A településre vezető utakat, közterületeket takarítják a napokban helyi lelkes polgárok. Mások szemetét szedik össze.

Sokan sajnos úgy szabadulnak meg a háztáji hulladéktól, hogy az nekik egy fillérjükbe se legyen. A helyi önkormányzatoknak, civileknek viszont nem kis energiájukba – sokszor még pénzükbe is – kerül, hogy az utak menti, erdők aljai csúfságot felszámolják.

A Hédervári Baráti Kör a helyi önkormányzattal karöltve már elvégezte a tavaszi nagytakarítást Héderváron. A Homokgödörben elhelyezett illegális hulladékot a Szite segítségével pályázati támogatással a tavasz folyamán számolják fel – mondta el érdeklődésünkre Juhász József polgármester.

˝Szívességből˝ hozzák az osztrák szemetet

A hegyeshalmi önkormányzat minden évben csatlakozik a Magyar Közút Kht. által meghirdetett hulladékgyűjtéshez. A napokban szedték össze a helyi iskolások és polgárőrök részvételével az utak mellett eldobált vagy elhelyezett lomot.

A hegyeshalmiak a napokban tisztították meg az erdősávokat. A legtöbb szemetet a kishatár felé vezető úton találták.
A hegyeshalmiak a napokban tisztították meg az erdősávokat. A legtöbb szemetet a kishatár felé vezető úton találták.

– Sajnos a takarítás másnapján egy teherautónyi szemetet raktak le közvetlenül az 1-es főút mellé – panaszolja Szőke László polgármester. Az illegális lerakás felderítésekor Gáli Péter jegyző 2009-ben öt, 2010-ben eddig már két alkalommal járt el. A településvezető szerint sok a külföldi eredetű lom, ami azt is feltételezi, hogy annak elhelyezői külföldiek, de azt is, hogy a kinn dolgozók, hogy kedvében járjanak külföldi munkáltatóiknak, ˝szívességből˝ elhozzák magukkal az ott nemkívánatos, ám elhelyezésekor drága hulladékot.

Hulladékból pénz az iskolának

Levélen a Rekultív kft.-vel együttműködve a múlt hétvégén szerveztek lomtalanítást. Hatalmas mennyiségű hulladék gyűlt össze, amely így már nem kerül a fasorokba. A lomok mellett elszállítottak másfél konténer vashulladékot és két kis konténernyi elektromos maradványt.

– Külön gyűjtöttük a fémhulladékot, valamint az akkumulátorokat, mert ezeket eladjuk és a befolyó pénzt az iskola, óvoda vagy valamely civil szervezet kapja. A fémgyűjtés miatt éjszaka őrzést is szerveznünk kellett a fémtolvajok ellen. Az őrzést ezúton is köszönjük – hangsúlyozta Papp Zoltán, Levél polgármestere. A faluban a horgászegyesület tagjai április 24-én a horgásztó körül végeznek kaszálást, szemétszedést és egyéb javításokat. Május 22-én pedig a Május 1. ligeti park és játszótér szépül majd meg. A sövénynyírásban, szemétszedésben, a padok festésében a civil szervezetek aktivitására és a szülők segítségére is számítanak. Papp Zoltán szerint ugyan illegális szemétlerakó nincs a településen, de gyakran találnak kisebb-nagyobb szemétkupacokat: az 1-es út menti fasor mögött, a mosonszolnoki út és a földutak mentén. A településőrök ezekről fotót készítenek, megpróbálják az azonosítást. Már volt arra is példa, hogy egy egész pótkocsira való autógumit találtak, elszállításáról az önkormányzatnak kellett gondoskodnia.


A hulladékgazdálkodás rendjét sértő bűncselekmény

Újrónafő határában, a József és Dobó fasor találkozásánál nagy mennyiségű háztartási szemetet raktak le a napokban. Lakossági bejelentés alapján a mosonmagyaróvári rendőrök gyors intézkedése nyomán fény derült a hulladékgazdálkodás rendjét sértő bűncselekmény elkövetőjére.

Újrónafő határában a napokban nagy mennyiségű háztartási szemetet raktak le.
Újrónafő határában a napokban nagy mennyiségű háztartási szemetet raktak le.

Mosonszentmiklóson az önkormányzat a polgárőrséggel és az iskolával idén is megszervezi a Föld napja alkalmából a falu nagytakarítását szombaton reggel 8 órától. A községbe bevezető utak mentén, valamint a közterületeken gyűjtik össze a szemetet a résztvevők immár 2007 óta. A hulladékgyűjtést követően a polgárőrség minden résztvevőt vendégül lát egy tál meleg ételre – tudtuk meg Bedő Csaba polgármestertől.

Olvasóink írták

  • 1. Beex 2010. április 16. 06:47
    „1, kemény bírságok kellenének, hogy a szemetelőknek egy életre elmenjen a kedve, ha lebuknak..

    2, nyugodtan össze lehetne szedetni a szemetet a sok szociális segélyen élővel és munkanélküliekkel..
    legalább hasznukat vennénk, és nem lenne egy nagy szeméttelep az ország..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fórum a közös célokért: sikeres a Kossuth-gimnáziumi fotókör

Mosonmagyaróvár - A Kossuth-gimnáziumban 2007 őszén alakult a Bacher József tanár vezette fotókör.… Tovább olvasom